Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Πλοία του ΠΝ και του ΛΣ συγκλίνουν στην περιοχή ερευνών της τουρκικής NAVTEX...

"ΕΜΠΟΔΙΣΤΕ ΤΟ TCG CUBUKLU"

Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού έχουν συγκλίνει προς την περιοχή της Καλύμνου, ενώ ταυτόχρονα σκάφη του Λιμενικού Σώματος βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να αποτρέψουν την διενέργεια ερευνών του τουρκικού ερευνητικού σκάφους TCG CUBUKLU  στις ακτές της Καλύμνου, βάσει της NAVTEX που εξέδωση η Άγκυρα και την οποία παρουσίασε κατ'αποκλειστικότητα το defencenet.gr.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΝ, σήμερα -πρώτη ημέρα ισχύος της NAVTEX - δεν υπήρξε κάποια δραστηριότητα του πλοίου το οποίο έχει εντοπιστεί να βρίσκεται στην Μαρμαρίδα.
Σε περίπτωση που επιχειρήσει να παραβεί την μέση γραμμή και να προχωρήσει σε έρευνες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων οι οδηγίες είναι σαφείς: "Εμποδίστε το".
Tαυτοχρόνως παρακολουθείται και η κίνηση μονάδων του τουρκικού Στόλου στην περιοχή για την περίπτωση που λάβουν θέσεις κοντά στο ερευνητικό σκάφος.
Ενώ ακόμα αγνοείται η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας γίνεται προσπάθεια να εκτιμηθεί τι σημαίνει η νέα τουρκική πρόκληση με την έκδοση της NAVTEX εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Και αν για τα νησιά όπως τα Ιμια, το Φαρμακονήσι και η Καλόλημνος, υπάρχει ενεργή αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους από την Άγκυρα, το ότι η περιοχή που δεσμεύει η NAVTEX από τις 21 έως και τις 25 Οκτωβρίου φτάνει μέχρι τα βράχια της Καλύμνου, αυτό είναι καινούριο "κόλπο" των Τούρκων.
Στις 13 Αυγούστου είχαν προχωρήσει σε "δοκιμαστική έκδοση" άλλης NAVTEX και έκλειναν την περιοχή που βλέπετε μέσα στην κίτρινη γραμμή. Τότε η Αθήνα δεν είχε ααντιδράσει. Και η Άγκυρα επανήλθε δριμύτερη.

Σε ανάλογες ενέργειες είχε επιδοθεί η Τουρκία και το Μάιο σε άλλες περιοχές όπως μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου αλλά και στο Β. Αιγαίο αλλά τότε δεν είχε δεσμεύσει περιοχές εντός των 6 ν.μ..
Τώρα ξεπέρασε και αυτό το όριο παίρνοντας  από μόνη της, αλλά και απο την απουσία της οποιαδήποτε ελληνικής αντίδρασης, το δικαίωμα πραγματοποίησης ερευνών επί των ακτών της Καλύμνου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.