Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Θα χρεώσουν δύο γενιές Ελλήνων - Στόχος τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας

"KATAΠΛΗΚΤΙΚΗ" ΛΥΣΗ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠ.ΟΙΚ

Με μια "καταπληκτική" ιδέα το οικονομικό επιτελείο έχει βρει τη "λύση" για να δεσμέυσει μέχρι και τα εγγόνια μας στην  επόμενη 50ετία, μεταθέτοντας την αποπληρωμή του δεύτερου πακέτου στήριξης ύψους 130 δισ. δηλαδή στις επόμενες δύο γενιές.
 
Το οικονομικό επιτελείο πιστεύει ότι θα επιλύσει μια και καλή (;) το πρόβλημα της βιωσιμότητας του Χρέους.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τους δανειστές, για την έκδοση ομολόγου διάρκειας 50 ετών, το οποίο θα αντικαταστήσει επί της ουσίας το δεύτερο πακέτο στήριξης ύψους 130 δισ ευρώ.
 
Με δεδομένο, δε, ότι πέρα από τη χρονική επιμήκυνση, το επιτόκιο θα παραμείνει στα επίπεδα δανεισμού του ESM, δηλαδή στα επίπεδα του EURIBOR 3μήνου, εκτιμάται ότι θα μειωθεί δραστικά το κόστος εξυπηρέτησης του Χρέους, στα επόμενα κρίσιμα έτη. 
 
Σημειώνεται ότι η τελευταία ανάλογη έκδοση- αλλά 30ετούς διάρκειας- είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2008, όταν η τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για να πείσει (κυρίως στο εσωτερικό) ότι η ελληνική οικονομία χαίρει της εμπιστοσύνης των αγορών, είχε προχωρήσει σε κοινοπρακτική έκδοση ύψους 4 δισ ευρώ, με επιτόκιο 4,6%.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει, οι δανειστές δεν είναι κατ' αρχήν αρνητικοί σε μια τέτοια λύση, αλλά είναι προφανές ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπουν στη τελική ευθεία τον Απρίλιο του 2014, όταν θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για τη κάλυψη του όποιου χρηματοδοτικού "κενού". 
 
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι σύμφωνα με την προ 24ώρου Έκθεση της S&P, μια μεγάλη επιμήκυνση του Χρέους σε συνδυασμό με τη μείωση του επιτοκίου, μπορεί ακόμα και να εξαφανίσει το χρηματοδοτικό "κενό" της διετίας 2014- 2015.
 
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι εάν απαιτηθεί, το ποσό θα είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με τη βοήθεια που έχει λάβει έως τώρα, χαρακτηρίζοντας ανοησίες τα σενάρια περί "κουρέματος" του ελληνικού Χρέους. Ωστόσο, ο επικεφαλής του Βερολινέζικου Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών, που είναι και βασικό συμβουλευτικό όργανο της Καγκελαρίας, εκτίμησε ότι αν και το ακριβές ποσό της πρόσθετης χρηματοδότησης θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις για το Χρέος, θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που υπολογίζουν τώρα οι δανειστές, δηλαδή πάνω από 11 δισ ευρώ.
 
Προφανώς ερχόμαστε στην τελική "λύση" του ελληνικού δράματος, το οποίο παίχτηκε με την βοήθεια του εγχώριου πολιτικού συστήματος. Ως γνωστόν από τους τοκογλύφους της πιάτσας, το χρεός συντηρείται για να μπορέσει κάποιος να βάλει "χέρι" σε πραγματικά περιουσιακά στοιχεία.
 
Αυτό το ομόλογο οι Γερμανοί δεν θα μας το δώσουν χωρίς αντάλλαγμα, είτε θα ζητηθούν νέα μέτρα, από έναν λάο που δεν έχει πια τίποτε να δώσει, είτε θα απαιτηθεί να δοθούν π.χ για 50 χρόνια τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας. Όπως η εκμετάλευση του ορυκτού πλούτου, τα δημόσια ακίνητα,νερό, ηλεκτρικό κ.λ.π
 
Είναι αντιληπτό πλέον γιατί ηθελημένα οδηγήθηκε ο λαός στην εξαθλίωση, και στην ουσιαστική στάση πληρωμών (σε πολλούς εργαζόμενους χρωστάνε 5-6 μήνες), με μια συνταγή η οποία κατά ομολογία των δανειστών ήταν λάθος, αλλά έπρεπε για κάποιους...μεταφυσικούς λόγους να ακολουθηθεί έτσι και αλλίώς. 
 
Ποτέ δεν ήταν ο στόχος των δανειστών να ξεχρεώσουμε, ούτε να είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό.Ακόμα και αν με κάποιο τρόπο είχαμε τα λεφτά να ξεχρώσουμε, αυτοί δεν θα τα δεχονταν. Γνωρίζουν ότι η παραγωγή χρηματος είναι "φανταστική" και δημιουργείται στην κυριολεξία από τον αέρα. Ο ορυκτός πλούτος, όμως και οι υποδομές της χώρας, αυτά δεν είναι καθόλου...αέρας.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.