Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ - Κίνα: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την πυραυλική συμφωνία με την Τουρκία


Κίνα: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την πυραυλική συμφωνία με την Τουρκία
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απέρριψε τις ανησυχίες σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στη συμπαραγωγή ενός πυραυλικού αμυντικού συστήματος με μια κινεζική εταιρεία, υποστηρίζοντας σήμερα ότι οι ΗΠΑ και άλλοι πολιτικοποιούν χωρίς να υπάρχει λόγος μια καθαρά εμπορική συμφωνία.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει ανησυχία για την ύψους 3,4 δισεκ. δολαρίων συμφωνία, επισημαίνοντας πως το σύστημα δεν θα είναι συμβατό μ' αυτά των άλλων συμμάχων της Τουρκίας.

Μερικοί διπλωμάτες του ΝΑΤΟ έχουν επίσης δηλώσει πως η ενσωμάτωση ενός κινεζικού συστήματος στις άμυνες του ΝΑΤΟ θα δημιουργούσε ανησυχίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και ζητήματα αναφορικά με το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ θα ανταλλάξει τεχνικά δεδομένα με μια κινεζική εταιρεία.

Ωστόσο η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ δήλωσε πως δεν υπάρχει τίποτε για να ανησυχεί κανείς, κυρίως επειδή η Κίνα έχει πολύ αυστηρούς κανονισμούς που διέπουν τις εξαγωγές όπλων, ώστε να εξασφαλίζει πως δεν επιδρούν στην περιφερειακή ή την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.

"Η συνεργασία ανάμεσα στην κινεζική εταιρεία και την Τουρκία είναι φυσιολογική στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες", δήλωσε η εκπρόσωπος κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο.

"Ελπίζουμε ότι όλα τα ενεχόμενα μέρη μπορούν να δουν αυτή τη συνεργασία αντικειμενικά και ορθολογικά και δεν θα πρέπει να πολιτικοποιείται ο φυσιολογικός εμπορικός ανταγωνισμός".

Η Τουρκία έχει δηλώσει πως είναι πιθανό να υπογράψει τη συμφωνία, αν και η απόφασή της δεν είναι ακόμη οριστική.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι προτιμά το πυραυλικό αμυντικό σύστημα FD-2000 της China Precision Machinery Import and Export Corp (CPMIEC) από τα ακριβότερα ανταγωνιστικά συστήματα ρωσικών, αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών.

ΗΜΗΡΕΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.