Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Ραγδαία μείωση στο μισό της φαρμακευτικής δαπάνης



Κουρεμένη κατά 50% η φαρμακευτική δαπάνη την περίοδο του μνημονίου. Το ελληνικό κράτος "πετσοκόβει" κάθε χρόνο βήμα βήμα τα φάρμακα των ελλήνων ασφαλισμένων με τέτοιο ρυθμό ώστε η δαπάνη μέσα σε 4 χρόνια να έχει πέσει στο μισό. Εύχονται να μην αρρωστήσουν πια οι Έλληνες πολίτες διότι όπως βαίνουν τα πράγματα θα ψάχνουν να βρούν φάρμακα με τα κυάλια.

Με στόχο τι άλλο παρά την ικανοποίηση της "αγαπημένης" τρόικας η κυβέρνηση προχωρά σε κούρεμα της φαρμακευτικής δαπάνης ώστε να μην ξεπεραστεί το 2014 το ποσό των 2 δις ευρώ. Στόχος βέβαια που θεωρείται ανέφικτος και τελικώς τη νύφη θα την πληρώσουν και πάλι οι ασθενείς που όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί να πληρώσουν παραπάνω από την τσέπη τους.
Άλλωστε ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν κρύβει τις προθέσεις του δεδομένου ότι δηλώνει συχνά πυκνά ότι οι Έλληνες ασθενείς πληρώνουν τη μικρότερη συμμετοχή στην Ευρώπη. Πώς να κοροϊδέψει κανείς όμως τους απελπισμένους;
 
Πάντως όπως σημείωσε στη βουλή ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας «σύμφωνα με τον στόχο διαμόρφωσης της δαπάνης που προβλέπεται από το μνημόνιο, η μείωση της δαπάνης μεταξύ των ετών 2011 και 2014 είναι περίπου 50%».
 
Είναι ενδεικτικό ότι ενώ το 2012 η δαπάνη έκλεισε στα 2,88 δις, φέτος θα πρέπει να κλείσει στα 2,37 και του χρόνου να μην ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ. 
Ωστόσο αυτό που μέχρι στιγμής προβλέπεται είναι ότι αν η δαπάνη έχει απόκλιση από το στόχο τη διαφορά την καταβάλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις με τη μορφή του claw back που αποτελεί ένα σύστημα αυτόματης επιστροφής χρημάτων. Να σημειωθεί ότι το 2012 το clow back άγγιξε τα 78,9 εκατ. ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.