Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Οι Γερμανοί θέλουν με 2 δισ. να εξοφλήσουν τα 50 δισ. του κατοχικού δανείου!

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ

Με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να βρίσκεται εγκλωβισμένος μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν αναφορικά με την ανάγκη λήψης νέων μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού προδιαγραφόμενου κενού για το 2014 η Γερμανία φαίνεται εμφανίζεται με «συμβιβαστική» πρόταση.
Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας realnews κυοφορείται πρόταση μέγιστου ύψους 9 δισ.€  με αντάλλαγμα η Ελλάδα να παραιτηθεί από τις γερμανικές αποζημιώσεις αλλά κυριότερα από το κατοχικό δάνειο.
Η στιγμή δεν είναι τυχαία. Ο βομβαρδισμός με στοχευμένες φημολογίες  για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν ύψους 2 δισ. € εξαιτίας του δημοσιονομικού κενού που θα παρουσιαστεί το 2014, κενό το οποίο διαψεύσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας -αλλά πολύ λίγη σημασία έχει αυτό-  έχει δημιουργήσει εκνευρισμό στην κυβέρνηση. Εκνευρισμό τον οποίο το Βερολίνο θεωρεί πως είναι ευκαιρία για να τον εκμεταλλευθεί, θεωρώντας πως η Αθήνα θα «αρπάξει» την προσφορά και θα πει και ευχαριστώ!
Πως; Με μια προσφορά την οποία θα ανταλλάξει για το κατοχικό δάνειο που εκτιμάται στα 50 δισ. € (54 για την ακρίβεια) αλλά και τις αποζημιώσεις το ύψος των οποίων είναι δυσθεώρητο φτάνοντας τα 115 δισ.€!
Το παιχνίδι έχει στηθεί καλά και έχει στηθεί σε τέτοιο σημείο που ανάγκασε τον πρωθυπουργό –όπως διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου- να πάρει τηλέφωνο την διευθυντήρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρτν για να της πει «οργισμένα αλλά σε φιλικό(!) κλίμα» πως δεν δεν πρόκειται να πάει νέα μέτρα. Λέμε παιχνίδι γιατί περί αυτού πρόκειται. ΔΝΤ και Κομισιόν παίζουν το «κορόιδο» με την κυβέρνηση να μην ξέρει ποιος ζητά τα μέτρα! Το ΔΝΤ λέει πως εμείς δεν το ζητήσαμε αλλά ο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ματίας Μορς ως «αρχηγός» της τρόικας και η Κομισιόν τηρεί σιγή ιχθύος!
Ταυτόχρονα όμως το ΔΝΤ εισηγείται την ανάγκη λήψης νέων μέτρων καθώς όπως λέει το επιζητούμενο πλεόνασμα του 1,5% για το 2014 δεν μπορεί να δημιουργηθεί χωρίς νέα μέτρα. Μέσα σε αυτό το θέατρο του παραλόγου έρχεται η φημολογία ότι η Γερμανία νιώθει περίπου … τύψεις για την μη καταβολή αποζημιώσεων και προτείνει έμμεσα την παραίτηση της Ελλάδας από αυτές.
Σε πρώτη φάση από το επιτελείο της Ανγκελα Μέρκελ φαίνεται να επεξεργάζονται το σενάριο της μερικής αποκατάστασης, ενδεχομένως με παραίτηση της χώρας από τμήμα κεφαλαίων που έχουν διατεθεί για τα ελληνικά πακέτα διάσωσης.
Έτσι και σύμφωνα  με το σχέδιο αυτό, το ποσό δεν μπορεί να ανέρχεται σε περισσότερα από έναν υψηλό μονοψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων έως δηλαδή και 9 δις. ευρώ.
Το δεύτερο σενάριο αφορά στη δημιουργία επενδυτικού ταμείου το οποίο θα διαθέτει χρήματα για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα και θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των Σοσιαλδημοκρατών για χαλάρωση της λιτότητας και προώθηση της ανάπτυξης.
Το σημαντικό όμως της υπόθεσης είναι πως και στις δύο περιπτώσεις δεν προβλέπουν αναγνώριση του χρέους της Γερμανίας.
Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα ακόμη γερμανικό εκβιασμό. Η νέα μέτρα και πτώση της κυβέρνησης ή σας απαλλάσσουε από μέτρα ύψους 2 δισ.€ έχοντας παράλληλα μια αόριστη προσφορά 9 δισ. στον αέρα και  επιβιώνετε προσωρινά.
Το πρόβλημα όμως είναι πως το πολιτικό  κεφάλαιο της αποπληρωμής του κατοχικού δανείου τουλάχιστον είναι όπλο στα χέρια της ελληνικής πλευράς, όπλο το οποίο δεν δύνανται και δεν μπορεί να απεμπολήσει. Για τι αν το κάνει η αντίδραση στο εσωτερικό θα είναι τέτοια που οι επιπτώσεις της θα είναι ίδιες με αυτές της επιβολής νέων οριζόντιων μέτρων.
Αν η χώρα πάει την Γερμανία στο Διεθνές Δικαστήριο μόνο για το Κατοχικό Δάνειο, το οποίο είναι άμεσα απαιτητό και υπολογιστέο, η χώρα των Τευτόνων, θα αναγκαστεί έτσι και αλλιώς να διαγράψει ένα μεγάλο μέρος του χρέους. Μόλις κοστολογηθούν και τα εγκλήματα των προγόνων τους, και υπάρξει απόφαση του Δικαστηρίου, και υποχρεωθεί να πληρώσει η Γερμανία αποζημιώσεις, τότε μιλάμε για σχεδόν ολική διαγραφή του χρέους, πάντως με αυτό που θα απομένει θα μπορούμε να ζούμε αποπληρώνοντάς το χωρίς δυσκολίες.
Στόχος των Γερμανών είναι να "τελειώσουν" όχι με την Ελλάδα όπως παρουσιάζεται από τα νεοταξίτικα ΜΜΕ αλλά με τα δικά τους χρέη. Ύστερα λένε εμάς "μπαταχτσίδες".
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.