Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

REUTERS: Η ΑΝΑΚΜΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΗΣ ΒΑΛΕΙ ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΑ Η ΚΑΛΠΑΖΟΥΣΑ ΑΝΕΡΓΙΑ...!!!


Ως μάστιγα περιγράφει την καλπάζουσα ανεργία στην Ελλάδα, αλλά και την Ισπανία, το πρακτορείο Reuters προσθέτοντας ότι αυτή είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο προς την πλήρη ανάκαμψη των οικονομιών.
Βάσει δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το πρακτορείο, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα φτάσει φέτος μόλις το 0,1% του ΑΕΠ, πολύ χαμηλότερα της κυβερνητικής πρόβλεψης για 0,6%, ρυθμός που δεν μπορεί να ανακόψει την εκρηκτική ανεργία.
Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση, την οποία παρουσιάζει το «Βήμα» τονίζεται ότι σε αντίθεση με την Ιρλανδία, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου φέτος μόλις που θα καταφέρουν να βγουν από την βαθιά ύφεση και την οικονομική δυσπραγία.
Μετά από έξι χρόνια ύφεσης που εξανέμισαν το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Ελλάδας, η χώρα αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 0,1% φέτος, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, πολύ χαμηλότερα της πρόβλεψης της κυβέρνησης για ανάπτυξη 0,6%.
Με τέτοια ανάπτυξη, η ανεργία, που βρίσκεται στο 28%, δεν αναμένεται να υποχωρήσει ιδιαίτερα.
Η Ελλάδα ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει νέα ελάφρυνση του χρέους της από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, μόλις η Eurostat επιβεβαιώσει τον Απρίλιο τα στοιχεία για πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2013.
«Περιμένω ότι το 2014 θα υπάρξει μια επίπτωση από την ύφεση του 2013. Θα καταγραφεί θετική ανάπτυξη για κάποια τρίμηνα, αλλά για το σύνολο του έτους ίσως κλείσουμε κοντά στο -0,2%» σχολίασε ο Άγγελος Τσακανίκας, οικονομολόγος του ΙΟΒΕ.
«Η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και θα αρχίσει να υποχωρεί με την βοήθεια της επανεκκίνησης των αυτοκινητοδρόμων και του τουρισμού, ο οποίος θα έχει μία ακόμη ισχυρή χρονιά φέτος».
Η Πορτογαλία και η Ισπανία θα βγουν από την ύφεση με σχετικά υψηλούς ρυθμούς φέτος, καθώς έχουν ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Όμως η υψηλή ανεργία και η χαμηλή κατανάλωση θα φρενάρουν την ανάκαμψη και σε αυτές τις χώρες, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης.
Φωτεινό παράδειγμα η Ιρλανδία
Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ιρλανδία θα ξεπεράσει αυτόν της ευρύτερης ευρωζώνης φέτος και το 2015, σύμφωνα με τις προβλέψεις 50 περίπου οικονομολόγων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters.
«Οι πρόσφατες ενδείξεις για την ιρλανδική οικονομία είναι ενθαρρυντικές, ειδικά σε σχέση με την αγορά εργασίας», σχολίασε ο Alan McQuaid της Merrion Stockbrokers.
«Μετά από τις απογοητευτικές επιδόσεις όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη το 2013, βάσει των επίσημων στοιχείων, η πρόβλεψη της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ 2% για το 2014 θα πρέπει να υλοποιηθεί, αν δεν ξεπεραστεί, αν δεν υπάρξουν μεγάλα εξωγενή σοκ» πρόσθεσε.
Η Ιρλανδία έκανε θριαμβευτική επάνοδο στις αγορές ομολόγων αυτό το μήνα μετά την έξοδό της από το μνημόνιο τον Δεκέμβριο.
Το κόστος δανεισμού της υποχωρεί, ενώ η Moody's αναβάθμισε το αξιόχρεό της.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.