Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Η Ελλάδα «στις 20 καλύτερες χώρες του κόσμου για να τρώει κανείς»

Η Ελλάδα ανήκει στις 20 καλύτερες χώρες του κόσμου όταν το θέμα είναι η διατροφή, σύμφωνα με μία νέα έκθεση - την πρώτη του είδους που βαθμολογεί κάθε χώρα ξεχωριστά...
με βάση την ποιότητα, το κόστος και την διαθεσιμότητα της τροφής.

Την έκθεση συνέταξε ο διεθνής οργανισμός καταπολέμησης της φτώχειας Oxfam America, επιστήμονες του οποίου χρησιμοποίησαν στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Οργανισμό Τροφίμων & Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, για να διαπιστώσουν ποιες είναι οι καλύτερες και ποιες οι χειρότερες χώρες του κόσμου για να τρώει κανείς.

Ο Oxfam βαθμολόγησε με 0 (το καλύτερο) έως 100 (το χειρότερο) συνολικά 125 χώρες με τέσσερα βασικά κριτήρια:

1) Έχει ο κόσμος αρκετό φαγητό;

2) Μπορεί να πληρώσει το φαγητό του;

3) Είναι το φαγητό καλής ποιότητας;

4) Ποια είναι η έκταση της παχυσαρκίας και του διαβήτη λόγω υπερκατανάλωσης φαγητού;

Με βάση όλους αυτούς τους δείκτες, η Ελλάδα κατετάγη στην 13η θέση παγκοσμίως - θέση που μοιράζεται με αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Κύπρος, Βρετανία, Ισπανία, Γερμανία, Ισλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία).

Πρωταθλήτρια σε ποιοτικό, φθηνό και επαρκές φαγητό αναδεικνύεται η Ολλανδία, με συνολικά 6 βαθμούς. Ακολουθούν η Γαλλία και η Ελβετία με 8 βαθμούς. Έπονται οι Αυστρία, Βέλγιο, Δανία και Σουηδία με 10 βαθμούς η κάθε μία, και οι Αυστραλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία με 11 βαθμούς η κάθε μία.

Αυτές οι 12 χώρες χαρακτηρίζονται από έλλειψη υποσιτισμού αλλά και υπερβολικής σίτισης, όπως αυτή αποτυπώνεται από τα γενικώς χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας (κυμαίνονται από 19% έως 27% του πληθυσμού) και διαβήτη.

Αμέσως μετά είναι η Ελλάδα, η οποία είναι μεν μέσα στις 10 καλύτερες χώρες σε ποιότητα φαγητού, αλλά βρίσκεται κάπου στη μέση της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά την παχυσαρκία και τον διαβήτη (είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης στην παχυσαρκία, σύμφωνα με πολλές έρευνες).

Στον αντίποδα, η χειρότερη χώρα για να τρώει κανείς είναι το Τσαντ στο οποίο το λιγοστό φαγητό που υπάρχει είναι φτωχής θρεπτικής αξίας, πανάκριβο και ετοιμάζεται σε φτωχές συνθήκες υγιεινής. Στο Τσαντ, το ένα στα τρία παιδιά είναι υποσιτισμένο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρίσκονται στην 21η θέση του κόσμου, κυρίως επειδή έχουν τραγικά υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και διαβήτη.

Σύμφωνα με την έκθεση, σε όλο τον κόσμο ένας στους οκτώ ανθρώπους (συνολικά 840 εκατομμύρια) μπαίνουν κάθε βράδυ πεινασμένοι για ύπνο, παρότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει αρκετό φαγητό για όλους.

Οι αιτίες αυτού του φαινομένου είναι πολλές και κυμαίνονται από την κακή χρήση των διαθέσιμων πόρων έως τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην παραγωγή των τροφίμων.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.