Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Μύδροι Ρ.Τ.Ερντογάν κατά ΝΑΤΟ και ΗΠΑ για την "συνωμοσία κατά της Τουρκίας"

ΣΙΓΟΥΡΑ "ΔΕΝ ΜΑΣΑΕΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ"


Σφοδρή επίθεση κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε, χωρίς να τις κατονομάσει, πάντως, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλώντας τους Τούρκους να συσπειρωθούν γύρω του στον αγώνα εναντίον της «συνωμοσίας», όπως είπε, στοιχείων υποστηριζόμενων από το εξωτερικό τα οποία έχουν στοχοθετήσει «το ψωμί στο τραπέζι σας, τα χρήματα στην τσέπη σας, τον ιδρώτα του προσώπου σας».
«Κύκλοι που νοιώθουν άβολα για τις επιτυχίες της Τουρκίας, την αναπτυσσόμενη οικονομία της, την ενεργή εξωτερική πολιτική της, τα παγκόσμιας κλίμακας σχέδιά της, έστησαν μια νέα παγίδα στην Τουρκία. Η υπόθεση αυτή είναι απόρροια μιας εκστρατείας εγχώριων σκοτεινών δυνάμεων και ξένων οικονομικών συμφερόντων, μέσων ενημέρωσης και ξένων κυβερνήσεων οι οποίες απεχθάνονται την ιδέα μιας ανεξάρτητης τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, που δεν υπακούει στις προσταγές του NATO και των ΗΠΑ», υποστήριξε ο Ερντογάν στο μήνυμά του, που εκφώνησε καθιστός πίσω από ένα γραφείο με φόντο την κόκκινη τουρκική σημαία.
Ακόμη, εκτίμησε ότι η έρευνα αυτή έχει στόχο να αμαυρώσει την «εικόνα της αδελφοσύνης», αναφερόμενος στην ειρηνευτική διαδικασία που άρχισε το 2012 με τους Κούρδους.
Ο Ερντογάν προσέθεσε ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις οι οποίες σάρωσαν την Τουρκία το καλοκαίρι του 2013 μετά την βάρβαρη αντικυβερνητική καταστολή στις κινητοποιήσεις εναντίον του σχεδίου ανάπτυξης του Πάρκου Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ αποτελούσαν μέρος της ιδίας συνωμοσίας. «Όπως τα γεγονότα στο Γκεζί είχαν καμουφλαριστεί με δέντρα, πάρκα και το περιβάλλον, η συνωμοσία της 17ης Δεκεμβρίου κρύφτηκε κάτω από το πέπλο της διαφθοράς», είπε.
«Η Ιστορία δεν θα συγχωρέσει όσους αναμίχθηκαν σε αυτό το παιγνίδι», τόνισε ο Ερντογάν στο τηλεοπτικό του διάγγελμα για το τέλος της χρονιάς το οποίο αφιέρωσε σχεδόν ολόκληρο στην έρευνα για διαφθορά η οποία υποστήριξε πως αποτελεί προϊόν σκευωρίας κύκλων στους κόλπους της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος για να υπονομευτεί η κυβέρνησή του και να τρωθεί η επιρροή της στην Μέση Ανατολή και πέραν αυτής.
«Προσκαλώ κάθε έναν από τους 76 εκατ. ανθρώπους μας να εγερθεί, να προασπίσει την δημοκρατία και να ενωθεί μαζί μας ώστε να γίνουμε ένα απέναντι σε αυτές τις αποκρουστικές επιθέσεις εναντίον της χώρας μας», είπε ο Ερντογάν.
«Όποιο κόμμα κι αν υποστηρίζετε, αυτή η συνωμοσία στρέφεται εναντίον όλων σας χωρίς εξαίρεση, (απειλεί) το ψωμί στο τραπέζι σας, τα χρήματα στην τσέπη σας, τον ιδρώτα του προσώπου σας», είπε ο Ερντογάν.
Κεντρική θέση στις υποψίες που προβάλλει ο Ερντογάν έχει ο "φιλοξενούμενος" στις ΗΠΑ ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος αν και δεν έχει ένα πολιτικό κόμμα διαθέτει μεγάλη επιρροή σε θεσμούς-κλειδιά χάρη στο παγκόσμιο δίκτυο του, που διαθέτει από ιδιωτικά σχολεία ως μέσα ενημέρωσης.
Αν και οι διαφορές των δύο πρώην συμμάχων δεν έχουν εκτεθεί ποτέ δημόσια, διαφωνούν σε ό,τι αφορά πολλά θέματα εξωτερικής κι εσωτερικής πολιτικής, και ο διχασμός τους έγινε προφανής πρόσφατα, όταν η κυβέρνηση του AK κινήθηκε για να κλείσει τα σχολεία του Χιζμέτ, του θρησκευτικού τάγματος του Γκιουλέν.
Ο Ερντογάν έκλεισε το δικό του μήνυμα με αισιόδοξο αλλά κι αδιάλλακτο τόνο, εκτιμώντας ότι φέτος οι ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσουν και οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις θα επιταχυνθούν. «Δεν πρέπει να ανησυχείτε: η Τουρκία είναι σε ασφαλή χέρια και συνεχίζει αποφασιστικά την πορεία της προς το μέλλον», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.