Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Τι δικαιοσύνη και τρίχες. Εδώ χρειάζονται ..συνοπτικές ..κρεμάλες.



Ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές μάλιστα διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς σε βάρος 19 προσώπων, πρώην μελών Διοικητικών Συμβουλίων στην εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Η δίωξη, σύμφωνα με "Τα Νέα" ασκήθηκε με παραγγελία της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου ύστερα από προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε ο επίκουρος εισαγγελέας Αντώνης Ελευθεριάνος, ο οποίος διαπίστωσε ότι από συγκεκριμένες αποφάσεις των κατηγορουμένων προκλήθηκε ζημία στο ελληνικό Δημόσιο που ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα:

- Οι κατηγορούμενοι κατά παράβαση του νόμου, αλλά και σχετικής γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από το 2006 μέχρι και το 2010 καταστρατήγησαν το πλαφόν που όφειλαν να εγκρίνουν για όσους αποχωρούσαν από τα ΕΑΣ λόγω συνταξιοδότησης, καταβάλλοντας μέχρι και το τετραπλάσιο των χρημάτων που δικαιούνταν, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία που ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια ευρώ.
- ΤΑ ΕΑΣ είχαν συνάψει ασφαλιστήριο με την Εθνική για λογαριασμό των εργαζομένων, που πλήρωνε η εταιρεία. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση είχε τεθεί πλαφόν πολλαπλάσιο από το νόμιμο, προκαλώντας ζημία μεγαλύτερη από 35 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2010 διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία ΕΑΣ είχε λάβει επιχορήγηση σε μετρητά ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που προέρχονταν εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Ωστόσο, μέρος και αυτών των χρημάτων διατέθηκε για την εξόφληση αποζημιώσεων και ασφαλιστηρίων όσων αποχώρησαν το διάστημα εκείνο από την υπηρεσία τους.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από σχετική αναφορά της διοίκησης των ΕΑΣ από το έτος 2012 και μετά που διαπίστωσε την μαύρη τρύπα και την αιτία της οικονομικής αιμορραγίας της επιχείρησης. 
Η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε σε ανακριτή κατά της Διαφθοράς ενώπιον των οποίων θα κληθούν σε απολογία και οι 19 κατηγορούμενοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.