Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Τουρκία: Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κλίντον εξέφρασε την ανησυχία της για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, ενώ κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί. "'Αν υπάρχει ένας τομέας για τον οποίο ανησυχώ εξαιτίας των πρόσφατων ενεργειών στην Τουρκία (...) είναι αυτός της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου", δήλωσε η Κλίντον, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα, σε συνέντευξή της στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk.

"Η Τουρκία δεν έχει ανάγκη να περιορίζει τους δημοσιογράφους, τους μπλόγκερ και το διαδίκτυο διότι είναι αρκετά δυνατή και δυναμική" ώστε να επιτρέπει να εκφράζονται όλες οι απόψεις, πρόσθεσε η αμερικανίδα υπουργός επισημαίνοντας ότι αυτή η πρακτική "δεν συνάδει με όλες τις άλλες προόδους που έχει κάνει η Τουρκία".

Το θέμα, πρόσθεσε, "αξίζει την προσοχή των πολιτών και των δικηγόρων".

Την ίδια στιγμή πάντως η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξήρε την Τουρκία για την οικονομική της ανάπτυξη και δήλωσε ότι αποτελεί πρότυπο για άλλες χώρες της περιοχής.

Σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) είχε καταγράψει 50 δημοσιογράφους οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή, ενώ εκατοντάδες άλλοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν.
Ε.Μ.© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.


Χίλαρι Κλίντον: «Μόνο οι Σύροι μπορούν να αλλάξουν κάτι στη Συρία»
«Ηλπιζα μεταρρθυμίσεις από τον Ασαντ» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
 
Δαμασκός

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε από την Τουρκία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι κανείς από το εξωτερικό δεν μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση στη Συρία. Την ίδια στιγμή, άλλος ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του από πυρά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Αλμπού Καμάλ στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στα σύνορα με το Ιράκ.

«Κανείς από εμάς δεν μπορεί να ασκήσει πραγματικά επιρροή, πέραν του να λέμε αυτό που πιστεύουμε και να ενθαρρύνουμε τις αλλαγές που ελπίζουμε να γίνουν» δήλωσε η κυρία Κλίντον σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. «Αυτό που συμβαίνει στη Συρία είναι επισφαλές και ανησυχητικό διότι αρκετοί από εμάς ήλπιζαν ότι ο πρόεδρος (Μπασάρ αλ) Ασαντ θα προχωρούσε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε αυτές τις δηλώσεις την ώρα που στην Κωνσταντινούπολη διεξάγεται συνέδριο «Εθνικής Σωτηρίας», στο οποίο παίρνουν μέρος σύροι αντιφρονούντες που εξετάζουν τρόπους ανατροπής του καθεστώτος του Ασαντ. Η κυρία Κλίντον δεν έκανε κανένα σχόλιο γι' αυτό το συνέδριο, ζήτησε όμωςνα γίνει «μία ειλικρινής προσπάθεια μαζί με την αντιπολίτευση προκειμένου να γίνουν αλλαγές». «Δεν ξέρω αν αυτό θα συμβεί ή όχι» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η αλλαγή στη Συρία δεν μπορεί να προέλθει παρά από τους ίδιους τους Σύρους. Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωνε την Παρασκευή ότι «η Συρία δεν μπορεί να γυρίσει πίσω» και ότι στα μάτια της ο πρόεδρος Ασαντ «έχει χάσει τη νομιμοποίησή του».

Ενας νεκρός και τραυματίες
Ολα αυτά ενώ στη Συρία άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών στην πόλη Αλμπού Καμάλ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν άλλα πέντε.

Εξάλλου, την Παρασκευή περίπου 300 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Συρία ύστερα από ογκώδεις κινητοποιήσεις εναντίον του Ασαντ, όπως ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  «Οι αρχές συνέλαβαν περίπου 300 ανθρώπους την Παρασκευή. Περισσότεροι από 100 βρίσκονταν σε χωριά της περιοχής Τζάμπαλ αλ Ζαουίγια (στην επαρχία Ιντλέμπ)» επεσήμανε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Δεκάδες αυτοκίνητα που μετέφεραν μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας εισήλθαν το Σάββατο στο χωριό Κάφαρ Νούμπολ, στην περιοχή Τζάμπαλ αλ Ζαουίγια, και προχώρησαν «σε έρευνες στα σπίτια με προκλητικό τρόπο, χτυπώντας άγρια τους άνδρες μπροστά στις οικογένειές τους», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=411295

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.