Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Αίτημα του ΝΑΤΟ για συνεισφορά βομβών από την Ελλάδα;

Έχοντας ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 100 ημερών επιχειρησιακής δράσης στη Λιβύη, το ΝΑΤΟ ζητά από τα κράτη-μέλη του που δεν συμμετέχουν στις αεροπορικές επιδρομές, να συνεισφέρουν με κατευθυνόμενες βόμβες από τα δικά τους αποθέματα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, η Υπηρεσία Συντήρησης και Εφοδιασμού του ΝΑΤΟ (NAMSA) κατέθεσε αίτημα στα μέσα Ιουνίου για συνεισφορά σε πυρομαχικά καθώς γίνεται σαφές ότι τα αποθέματα βομβών αρκετών κρατών-μελών βαίνουν προς εξάντληση.
 
Αξιοσημείωτη είναι η στάση της Γερμανίας, η οποία ενώ είχε αντιταχθεί στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του λιβυκού καθεστώτος, σπεύδει με διαταγή του υπουργού Άμυνας Thomas de Maiziere για αποδέσμευση όπλων από τα αποθέματα της Luftwaffe. Αν και δεν έχει γνωστοποιηθεί οτιδήποτε μέχρι στιγμής, είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχοντας να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, δε μπορεί να ανταποκριθεί στο σχετικό αίτημα του ΝΑΤΟ.
Η Πολεμική Αεροπορία έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια να εντάσσει σε υπηρεσία νέα όπλα αέρος-εδάφους, διαθέτοντας σήμερα σχετικά σύγχρονο οπλοστάσιο κατευθυνόμενων βομβών με 100 GDU-31A JDAM, 50 GBU-50 Enhanced Paveway, 200 GBU-24A/B Paveway III, 1.162 Paveway I/II, 40 ΑGM-154C JSOW, 70 AFDS, 200 AGM-65G Maverick.
strategyreport

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.