Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Συνεχίζεται η κατρακύλα και η απαξίωση θεσμών και προσώπων. Οι τελευταίο πρώτοι και οι πρώτοι αποστρατευταίοι!

Ειδικού Συνεργάτη
Οι κρίσεις των ανωτάτων αξκών στο ΣΞ ήρθαν για άλλη μία φορά να επιβεβαιώσουν την θεσμική και αξιακή κρίση  την οποία βιώνει τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα και δυστυχώς οι ΕΔ.
Τρανταχτό αρνητικό παράδειγμα το οποίο συζητείται ιδιαίτερα στις τάξεις των στελεχών των ΕΔ, αποτελεί η αποστρατεία του τέως Δκτή της 98 ΑΔΤΕ, Υποστρατήγου Κουτρή Σταύρου, ο οποίος αποστρατεύθηκε αν και συγκέντρωνε τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
  • Αρχηγός Τάξης (1978)
  • Αυστηρά υπηρεσιακός
  • Ιδιαίτερα ευφυής
  • Ιδιαίτερα καταρτισμένος
  • Μεγάλη εμπειρία σε διεθνή στρατιωτικά θέματα
  • Ιδιαίτερα μορφωμένος
  • Γλωσσομαθής και με
  • Ιδιαίτερα διοικητικά χαρίσματα.
Κυρίως το πέρασμά του από την Δκση της 98 ΑΔΤΕ άφησε άριστες εντυπώσεις στα στελέχη του νησιού, καθώς ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την εκπαίδευση - επιχειρησιακή ετοιμότητα των Μονάδων και το ηθικό του προσωπικού, θέτοντας το προσωπικό του όφελος στη σκιά του αντίστοιχου υπηρεσιακού - εθνικού. 
Σε μία περίοδο όπου το ηθικό των στελεχών των ΕΔ αποτελεί ζητούμενο και τη στιγμή που η αξιοκρατία δοκιμάζεται αφού η έλλειψη αυτής τα τελευταία χρόνια δημιούργησε μία κατάσταση αδιεξόδου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το παράδειγμα της αποστρατείας του εν λόγω αξκού σε συνδιασμό και με την προαγωγή ''τελευταίων'' και αμφιβόλου αξίας αξκών, τίθεται το ερώτημα:
Κατά πόσο αξίζει ένα στέλεχος να καταβάλλει σε όλη του τη ζωή προσπάθειες, να διαβάζει, να ξενυχτά, να παραμελεί τα πάντα για να βγει πρώτος, να καταρτιστεί, να μάθει γλώσσες, να μορφωθεί, να διακριθεί, να διοικήσει με γνώμωνα το υπηρεσιακό και το εθνικό συμφέρον, δεδομένου ότι τελικά θα απαξιωθεί η προσπάθειά του και θα επικρατήσουν οι φελοί και εκείνοι που ήταν πραγματικά τελευταίοι, πιο πίσω και από άτομα που φοίτησαν στη Σχολή Ευελπίδων, προερχόμενοι από την ...Ουγκάντα (ας μας συγχωρήσουν οι συμπαθείς εξ Ουγκάντας φίλοι μας). 
Τελικά αποδεικνύεται ότι η πολιτικοποίηση των στελεχών των ΕΔ ευνοεί τους μετρίους και τους ''τελευταίους'', επειδή ακριβώς σ'αυτόν τον τόπο δεν αντέχουμε τους άριστους.
Τελικά δεν ξέρει κανείς αν θα πρέπει να κλαίει ή να γελάει.
Παρά την εθνική συμφορά που βιώνει η χώρα, που οφείλεται στον κομματισμό ΠΑΣΟΚ και ΝΔ -κυρίως στις άθλιες πρακτικές της αναξιοκρατίας και της επικράτησης των πρασινοφορουρών που εφάρμοσε και θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ στο κράτος και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μετά το 1981- φαίνεται ότι δεν διδάχτηκε κανείς. Ούτε ο Βενιζέλος, ούτε το εξαπτέρυγο του Γ. Παπανδρέου στο υπουργείο Άμυνας, ο κ. Μπεγλίτης.
Η λέξη αίσχος δεν μπορεί να εκφράσει το μέγεθος του ολισθήματος των ιθυνόντων του υπουργείου άμυνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.