Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία: Ανεβαίνει το επίπεδο πυρηνικού συναγερμού

Ο βαθμός σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος έφτασε το 6 στην επτάβαθμη διεθνή κλίμακα, σύμφωνα με τη γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας. Πρόβλημα στο κύριο κέλυφος της μονάδας ενός αντιδραστήρα εκτιμά η ΙΑΕΑ. Αυξάνεται ο φόβος των κατοίκων στο Τόκιο - μαζικές επιδρομές σε σούπερ-μάρκετ.
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γουκίγια Αμάνο δήλωσε ότι μπορεί να έχει προκληθεί περιορισμένη βλάβη στον πυρήνα του αντιδραστήρα 2 στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, που αντιμετωπίζει προβλήματα μετά τον σεισμό της Παρασκευής.
Υπάρχει μια «πιθανότητα βλάβης στον πυρήνα» στη μονάδα 2 του σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ.
«Η ζημιά υπολογίζεται ότι είναι λιγότερη από 5%», σημείωσε.
Ο Αμάνο προσέθεσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην πυρηνική κρίση της Ιαπωνίας είναι «ανησυχητικές», αλλά υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η κατάσταση είναι διαφορετική από αυτήν του δυστυχήματος του Τσερνόμπιλ το 1986. Ωστόσο, σημείωσε, θέλει περισσότερο έγκαιρες και ενδελεχείς πληροφορίες για τα συμβάντα στην Ιαπωνία.
H IAEA ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι έχει τεθεί σε ισχύ μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων 30 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι.
Παράλληλα η εταιρεία που διαχειρίζεται τον σταθμό αυτόν, η Tokyo Electric Power Co (Tepco), ανακοίνωσε σήμερα ότι τα επίπεδα του νερού ψύξης στον αντιδραστήρα αριθμός 2 του σταθμού ανεβαίνουν ομαλά.
Οι ψυκτικές λειτουργίες στον σταθμό αυτόν της Φουκουσίμα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μετά τον σεισμό της Παρασκευής και το τσουνάμι που ακολούθησε, αναγκάζοντας την Tepco να τροφοδοτήσει με θαλασσινό νερό τον σταθμό και να απελευθερώσει ραδιενεργό αέρα στην ατμόσφαιρα για να μειωθεί η θέρμανση και η υψηλή πίεση μέσα στους αντιδραστήρες.
Οι ράβδοι πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα 2 είχαν εκτεθεί πλήρως χθες, αυξάνοντας τις ανησυχίες για μια υπερθέρμανση και τήξη.
Η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε εξάλλου ότι η Ιαπωνία την ενημέρωσε πως ο πυρηνικός της σταθμός στη Χαμαόκα συνεχίζει να λειτουργεί με ασφάλεια παρά το νέο σεισμό που σημειώθηκε σήμερα κοντά στην περιοχή αυτή.
Η ΙΑΕΑ προσέθεσε ότι ο σταθμός αυτός, ο οποίος απέχει 100 χιλιόμετρα από εκεί που εντοπίστηκε το επίκεντρο του σημερινού σεισμού 6,1 βαθμών στο ανατολικό Χονσού, ο οποίος αναφέρθηκε γύρω στις 15:30 ώρα Ελλάδος.
Το κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της IAEA «επιβεβαίωσε με την Ιαπωνία ότι ο σταθμός εξακολουθεί να λειτουργεί με ασφάλεια», προστίθεται σε ανακοίνωση της διεθνούς υπηρεσίας, όπου επισημαίνεται ότι «οι μονάδες 1 και 2 (του σταθμού) είναι παροπλισμένες, η μονάδα 3 είναι υπό έλεγχο και δεν είναι επιχειρησιακή και οι μονάδες 4 και 5 παραμένουν σε ασφαλές επιχειρησιακό καθεστώς μετά τον σεισμό».
Πιθανότητα βλαβερών συνεπειών από τη ραδιενέργεια
Τα επίπεδα της ακτινοβολίας που οφείλονται στην πυρκαγιά του αντιδραστήρα αριθμός 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα «θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για την υγεία» του πληθυσμού, δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τακεάκι Ματσουμότο.
«Στον αντιδραστήρα αριθμός 4 σημειώθηκε πυρκαγιά, υπάρχει ραδιενέργεια η οποία θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για την υγεία των ανθρώπων», δήλωσε ο Ματσουμότο σε συνέντευξη που παραχώρησε έπειτα από σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G8 στο Παρίσι.
«Όσον αφορά τον αντιδραστήρα αριθμός 3 τον τροφοδοτούμε με νερό για την ψύξη και έχουμε συστήσει στους κατοίκους σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων να εκκενώσουν την περιοχή και σε αυτούς που ζουν σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων να παραμείνουν στα σπίτια τους», συνέχισε ο υπουργός.
«Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Καταβάλλουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να επιλύσουμε το πρόβλημα αυτό», προσέθεσε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του ενημέρωσεη τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) από τη στιγμή που προέκυψαν τα ατυχήματα αυτά.
«Προς το παρόν έχουμε ζητήσει από την ΙΑΕΑ να μας αποστείλει μια ομάδα τεχνικών», υπενθύμισε επίσης.
Σήμερα η ΙΑΕΑ επιβεβαίωσε ότι ραδιενεργές ουσίες απελευθερώθηκαν απευθείας στην ατμόσφαιρα μετά την πυρκαγιά στον αντιδραστήρα αριθμός 4 του σταθμού της Φουκουσίμα.
Παράλληλα το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ συνέστησε σήμερα στο προσωπικό του και στις οικογένειές του που βρίσκονται στις δύο βάσεις του στην Ιαπωνία να λάβουν προφυλάξεις, όπως και να περιορίσουν τις εξωτερικές τους δραστηριότητες, μετά τον εντοπισμό χαμηλών επιπέδων ραδιενέργειας.
«Η φύση των μέτρων αυτών είναι αυστηρώς προληπτική. Δεν αναμένουμε ότι θα ξεπεραστούν ουδόλως τα αμερικανικά ομοσπονδιακά όρια έκθεσης σε ακτινοβολία ακόμη κι αν δεν ληφθούν μέτρα προφύλαξης», διευκρινίζει ο έβδομος στόλος των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.
Παράλληλα το ιαπωνικό δημόσιο δίκτυο NHK μετέδωσε αναφερόμενο στο σεισμό 6 βαθμών που σημειώθηκε λίγο νωρίτερα νοτιοδυτικά του Τόκιο, στην ανατολική Ιαπωνία, ότι ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς μετασεισμούς που πλήττουν τη χώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής.
Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι σεισμός 6 βαθμών σημειώθηκε νοτιοδυτικά του Τόκιο και ότι αυτός έγινε αισθητός στην ιαπωνική πρωτεύουσα, όπου σείστηκαν κτίρια.
Επιδρομή στα σούπερ-μάρκετ
Παρά τις εκκλήσεις για ψυχραιμία, οι κάτοικοι της ιαπωνικής πρωτεύουσας επέδραμαν στα καταστήματα για προμήθειες. Πολυκατάστημα 24ωρης λειτουργίας της περιοχής Ρομπόντζι ξεπούλησε ραδιόφωνα, φακούς, κεριά και υπνόσακους.
Καθώς η ανησυχία επεκτείνεται και πέραν της Ιαπωνίας, η Κίνα ανακοίνωσε ότι οργανώνει την απομάκρυνση των υπηκόων της από τις πληγείσες περιοχές της Ιαπωνίας, αλλά παράλληλα πρόσθεσε ότι δεν έχει ανιχνεύσει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφός της. Η Air China ματαίωσε τις πτήσεις της προς το Τόκιο.
Πρεσβείες στο Τόκιο συμβούλευσαν τους πολίτες τους στην Ιαπωνία να εγκαταλείψουν τις πληγείσες περιοχές. Ομάδες τουριστών σταμάτησαν τις διακοπές τους, ενώ πολυεθνικές εταιρείες ζήτησαν από το προσωπικό τους να αναχωρήσει ή προετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το Τόκιο.
Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης τηρούν πλέον επικριτικότερη στάση απέναντι στον πρωθυπουργό Καν για τη διαχείριση της κρίσης, την κυβέρνηση και τη διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Tokyo Electric Power (Tepco) για την ελλιπή ενημέρωση όσον αφορά την πυρηνική κρίση.
Οι κάτοικοι της Ιαπωνίας ζητούν περισσότερη ενημέρωση για τους κινδύνους που εγκυμονεί η πυρηνική κρίση.
«Αυξημένη ακτινοβολία, όπως αυτή που προκλήθηκε στο Τσερνόμπιλ ή στους Ιάπωνες εργαζόμενους στον πυρηνικό σταθμό, δεν είναι πιθανόν να προσβάλει τον πληθυσμό», δήλωσε ο Λαμ τσινγκ-Γουάν, καθηγητής Χημικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
Ωστόσο, οι εκρήξεις είναι πιθανόν να εκθέσουν τον πληθυσμό μακροπρόθεσμα σε ακτινοβολία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίκου του θυρεοειδούς, των οστών και λευχαιμία. Τα παιδιά και τα έμβρυα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο αναφερόμενος στα επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα δήλωσε ότι «υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει τον ανθρώπινο οργανισμό'.
Στο 6 ο βαθμός σοβαρότητας λέει η γαλλική πυρηνική ασφάλεια
Ο βαθμός σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας έφτασε το 6 στην επτάβαθμη διεθνή κλίμακα πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της γαλλικής Αρχής Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) Αντρέ-Κλοντ Λακόστ.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως το κέλυφος του αντιδραστήρα «δεν είναι πλέον αδιαπέραστο».
Στο μεταξύ, ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΟΣΑ για την πυρηνική ενέργεια (AEN) Λουίς Ετσαβαρί δήλωσε ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1 είναι «ειλικρινά κακή».
"Πρέπει να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει εκεί μια θετική εξέλιξη, όμως η κατάσταση είναι ειλικρινά κακή», δήλωσε ο Ετσαβαρί μιλώντας στο ισπανικό ραδιόφωνο.
«Οι τελευταίες ειδήσεις από τον αντιδραστήρα 2 δείχνουν ότι υπήρξαν προβλήματα που δεν γνωρίζουμε καλά και που μπορεί να προκάλεσαν ρωγμές απ' όπου η ραδιενέργεια μπορεί να διαφεύγει», δήλωσε ο ισπανός αξιωματούχος.
«Στο Τόκιο επισημάναμε ραδιενέργεια», όμως «σε πολύ χαμηλά επίπεδα» τα οποία «απέχουν πάρα πολύ από το να έχουν συνέπειες για τους ανθρώπους», πρόσθεσε.
«Αυτό που είναι ανησυχητικό, είναι η τάση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια πηγή ραδιενέργειας η οποία δεν παραμένει περιορισμένη και εξέρχεται», δήλωσε ο διευθυντής της AEN.
Σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση, το επίπεδο της ραδιενέργειας μειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αφού νωρίτερα είχε φτάσει σε επίπεδο που μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία.
Δυο άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί τέσσερις ημέρες μετά το σεισμό
Δυο άνθρωποι, μια γυναίκα 70 ετών και ένας άνδρας, η ηλικία του οποίου δεν έγινε γνωστή, βρέθηκαν ζωντανοί σήμερα, τέσσερις ημέρες μετά τον ισχυρότατο σεισμό, από τους διασώστες κάτω από ερείπια στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μετέδωσε το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Η 70χρονη ανασύρθηκε ζωντανή στην πόλη Οτσούτσι, της επαρχίας Ιουάτε. Νοσηλεύεται με υποθερμία, αλλά βρίσκεται εκτός κινδύνου. Οι διασώστες ανέσυραν επίσης ζωντανό σήμερα έναν άνδρα στην πόλη Ισιμάκι της επαρχίας Μιγιάγκι, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.
Οι απώλειες από το σεισμό και το τσουνάμι
Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών από το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία ανέρχεται σε 3.373, των αγνοουμένων σε 6.746 και των τραυματιών σε 1.897, σύμφωνα με νέο επίσημο προσωρινό απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αστυνομία της χώρας.
Πρόκειται για τον αριθμό των θυμάτων που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, αλλά οι αρχές αναμένουν ότι ο τελικός απολογισμός των νεκρών θα ξεπερνάει τους 10.000, αν ληφθούν υπόψη και οι πάρα πολλοί αγνοούμενοι.
Πτώματα εντοπίζονται καθημερινά σε όλη τη ζώνη που επλήγη από το σεισμό, ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας της επαρχίας Μιγιάγκι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μία από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές από το σεισμό και το τσουνάμι, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τους 10.000 μόνο για αυτήν την περιοχή, στην οποία βρίσκεται κυρίως η πόλη Σεντάι.
. Σύμφωνα με τον Ιαπωνικό Οργανισμό Τουρισμού, έχουν χαθεί τα ίχνη περίπου 2.500 τουριστών που επισκέπτονταν την περιοχή. Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με περίπου 8.000 κατοίκους της πόλης Οτσούτσι στην επαρχία Ιβάτε.
Από την καταμέτρηση που έχει κάνει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εσωτερικών προκύπτει ότι συνολικά 72.945 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν καταστεί ακατοίκητα.
Η περιοχή εξακολουθεί να σείεται από μετασεισμικές δονήσεις, η ισχυρότερη από τις οποίες σήμερα ήταν 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα δυσχεραίνει τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων που χτενίζουν τα ισοπεδωμένα ψαροχώρια και τις διαλυμένες πόλεις αναζητώντας εγκλωβισμένους και παγιδευμένους κατοίκους.
Εξάλλου, χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκομένοι από την υπόλοιπη χώρα και πολλοί περιμένουν, πάνω σε στέγες σχολείων, σούπερ-μάρκετ και άλλων κτιρίων, να τους προσεγγίσουν οι διασώστες και να τους σώσουν. Στην περιοχή επικρατεί δριμύ ψύχος που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη, ενώ δεν αποκλείεται και να χιονίσει.
Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας είχαν απομακρυνθεί από την περιοχή περίπου 550.000 άνθρωποι οι οποίοι στεγάζονται σε περισσότερα από 2.500 καταφύγια. Από αυτούς, οι 100.000 είναι παιδιά, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Σώστε τα παιδιά».
Ελλείψεις παρουσιάζονται σε νερό, καύσιμα και τρόφιμα και η κυβέρνηση προσπαθεί να εφοδιάσει τους κατοίκους με ελικόπτερα. Προβλήματα παρουσιάζονται και στην ηλεκτροδότηση, αφού λόγω των ατυχημάτων στα πυρηνικά εργοστάσια έχουν χαθεί από το σύστημα 10.000 μεγαβάτ. Για το λόγο αυτό γίνονται προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή του Τόκιο, κάτι που ενδέχεται να συνεχιστεί μέχρι και τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με την εταιρεία Tepco.
Aνησυχία του επικεφαλής της ΙΑΕΑ για την υποστήριξη στα πυρηνικά
Το δυστύχημα στον ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα «κίνδυνος» να καθυστερήσει την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο και να περιπλέξει επίσης ακόμα περισσότερο τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, εκτίμησε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, Νομπούο Τανάκα.
«Επισημαίνω τους μεγάλους φόβους της κοινής γνώμης που προέρχονται από τις ζημιές που υπέστησαν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες στην Ιαπωνία», δήλωσε ο Ιάπωνας κ. Τανάκα, την ώρα που η χώρα του αγωνίζεται να αποφύγει μια τεράστια πυρηνική καταστροφή μετά τον σεισμό και το τσουνάμι.
«Εάν αντιλαμβάνομαι ορθώς την κοινή γνώμη, ανησυχώ πολύ από το γεγονός ότι μπορεί να δούμε να μειώνεται δραστικά η υποστήριξή της στην τεχνολογία αυτή και στον σημαντικό ρόλο της στην ενεργειακή ασφάλεια» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τανάκα.
«Με αφορμή τις αντιδράσεις διαφόρων χωρών, καλώ όλους να κάνουμε υπομονή μέχρι να έχουμε διαθέσιμες ικανοποιητικές πληροφορίες σχετικά με όσα επακριβώς συμβαίνουν σ αυτόν τον πυρηνικό σταθμό της Ιαπωνίας που υπέστη ζημιές, και μετά να βγάλουμε συμπεράσματα για τον μελλοντικό ρόλο της πυρηνικής ενέργειας», επισήμανε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.
Καταλήγοντας ο κ. Τανάκα ανέφερε ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας είναι έτοιμη να αντλήσει από τα αποθέματά της πετρελαίου για να εφοδιάσει την Ιαπωνία η οποία ωστόσο -κατά τον ίδιο- διαθέτει ικανά αποθέματα μέχρι στιγμής.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.