Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Μπαχρέιν

 Χθες έφτασαν στη χώρα δυνάμεις του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου
Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, η οποία τίθεται σε ισχύ αμέσως και για τρεις μήνες, όπως ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση, μετά από εβδομάδες αναταραχών.
Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων έλαβε εντολή να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα «για να προστατεύσει την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών της», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Χθες έφτασαν στη χώρα δυνάμεις του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Η άφιξη των στρατευμάτων, κυρίως σαουδαραβικών, επιδοκιμάστηκε από τις αρχές του Μπαχρέιν αλλά κρίθηκε «απαράδεκτη» από το σιιτικό Ιράν. Οι ΗΠΑ κάλεσαν τους υπηκόους τους να αποφύγουν τα ταξίδια στο εμιράτο, ενώ στους Αμερικανούς που διαμένουν εκεί, συνέστησαν να το εγκαταλείψουν.
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης Εκμελεντίν Ιχσάνογλου να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει ο οργανισμός για να εμποδίσει τη χρήση της βίας» στο Μπαχρέιν.
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου όπως το Ομάν, το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν, έστειλαν δυνάμεις ανταποκρινόμενες, σύμφωνα με το Ριάντ, στο «αίτημα για στήριξη» των αρχών του βασιλείου.
Αργά χθες το βράδυ οι ΗΠΑ κάλεσαν τις σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαχρέιν, ενώ επιφυλάχτηκαν να ζητήσουν την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα που είναι στρατηγικός σύμμαχός τους και όπου σταθμεύει ο 5ος αμερικανικός στόλος.
Παράλληλα, κορυφαίοι αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, αλλά και στρατιωτικοί, αρνήθηκαν ότι είχαν γνώριζαν εκ των προτέρων για επικείμενη ανάπτυξη δυνάμεων στο Μπαχρέϊν.
«Έκφράσαμε προς όλες τις πλευρές τους ενδοιασμούς μας για πράξεις, που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως προκλητικές, ή που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανάφλεξη συγκρούσεων ανάμεσα σε φανατικούς» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου συνταγματάρχης Ντέϊβ Λαπάν.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.