Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Αγορά ΜΑΜΟΥΘ 20 δις για όπλα η Τουρκία!Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Ερντογάν

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη των Υπουργό Άμυνας Βεζντί Γκιονούλ και τον Αρχηγό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Ισίκ Κοσάνερ για να συζητηθούν τα θέματα της εξέλιξης της αγοράς των μαχητικών F-35 , κόστους 16 δισ. δολαρίων και της αγοράς ελικοπτέρων γενικής χρήσης κόστους 4 δισ δολαρίων. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Zaman, στο θέμα της αγοράς των F-35 υπάρχει σοβαρή εμπλοκή με τις ΗΠΑ. Καθώς η Άγκυρα που σχεδιάζει να αγοράσει 100 μαχητικά, ζήτησε επισήμως τους "κωδικούς πτήσης". Όμως η απάντηση που ήρθε απο το Πεντάγωνο ήταν αρνητική. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δώσουν τις τεχνολογικές λεπτομέρειες κατασκευής του αεροσκάφους γεγονός, που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν μαζί με τον Κοσάνερ θα συζητήσουν αναλυτικά το θέμα της αγοράς των F-35 που ηδη ανεβαίνει συνέχεια το κόστος του, και στις 13 Απριλίου θα γίνει η κρίσημη σύσκεψη ανάμεσα σε Τουρκία και τις ΗΠΑ για την τελική απόφαση κατασκευής του. Πάντως η "έκτακτη" σύσκεψη ίσως να είναι και ένα μήνυμα πίεσης προς τις ΗΠΑ, με την Τουρκία να απειλεί πως αν δεν παραλάβει τους "κωδικούς" τότε ίσως να διακόψει το πρόγραμμα αγοράς του αεροσκάφους, "νέας γενιάς".

Eνα άλλο θέμα που θα συζητηθεί είναι η αγορά 109 ελικοπτέρων γενικής χρήσης. Στον διαγωνισμό βασικοί υποψήφιοι είναι η Ιταλική Agusta Westland και η Sikorsky απο τις ΗΠΑ. Oı προσφορές των εταιρειών φτάνουν στα 5 δισ δολάρια και η Άγκυρα τονίζει οτι δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει περισσότερα απο 3.5 δισ. δολάρια. Ουσιαστικά η τουρκική κυβέρνηση κάνει σκληρά "παζάρια" για να μειώσει την τιμή. Η Sikorsky προτείνει στην Τουρκία το ελικόπτερο Τ-70 και η Agusta το ΤUHP 149. Ο Ερντογάν και ο Κοσάνερ θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες του προγράμματος και τις ανάγκες του τουρκικού στρατού.

Ο συνολικός προυπολογισμός των αγορών αυτών φτάνει τα 20 δισ. δολάρια. Ο Ερντογάν και η στρατιωτική ηγεσία θέλουν να κερδίσουν τα μέγιστα και σε επίπεδο τιμής αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.
http://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.