Φαίνεται πως από αρχαιότητες η Ελλάδα έχει να φάνε κι οι κότες, αλλιώς δεν εξηγείται η παράχωση (ευγενικά το μπάζωμα) που έχει αποφασίσει η διοίκηση του ΗΣΑΠ σε πλήρη μυστικότητα (δεν έγινε αναφορά σχεδόν πουθενά εκτός από τα blogs, την Καθημερινή και μια μικρή αναφορά στο ΒΗΜΑ) για τον μοναδικής αρχαιολογικής, ιστορικής και συναισθηματικής αξίας Βωμό των Δώδεκα Θεών, στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών που βρέθηκε κάτω από τις γραμμές του τρένου στο Μοναστηράκι.
Λίγα ιστορικά στοιχεία:
Το μνημείο, το οποίο βρίσκεται σε καθόλου τυχαία τοποθεσία (από άποψης βιοενέργειας), έχει ταυτοποιηθεί πλήρως και δεν χωρά καμμιά αμφιβολία ότι είναι αυτό. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα μνημεία της Αθήνας, όπως λένε οι αρχαιολόγοι, το οποίο αναφέρεται στον Θουκυδίδη, καθώς και σε άλλους ιστορικούς και αποτελούσε τον ομφαλό της πόλης. Το απόλυτο κέντρο της το οποίο οδηγούσε στην περίτεχνα διακοσμημένη και γεμάτη συμβολισμούς Αγορά. Το χρησιμοποιούσαν μάλιστα σαν αφετηρία για τη μέτρηση των αποστάσεων. Από εκεί έχει μείνει μέχρι και σήμερα που τα σπίτια έχουν αριθμούς, να μετράμε σαν κέντρο την πλατεία και όσο απομακρυνόμαστε να μεγαλώνουν τα νούμερα. Την επόμενη φορά προσέξτε το. Όσο μικραίνουν οι αριθμοί, τόσο προσεγγίζετε στην πλατεία!
Στην Καθημερινή διαβάζουμε ότι: «Η ανακάλυψη δεν έγινε ευρέως γνωστή πέραν των αρχαιολόγων και η διοίκηση των ΗΣΑΠ έχει αποφασίσει την εσπευσμένη κατάχωση» και «Οι ΗΣΑΠ δεν επιθυμούν να δώσουν χρόνο στους αρχαιολόγους να συλλέξουν τα απαραίτητα στοιχεία και να ωριμάσει η σκέψη για τον χειρισμό της κατάστασης.».
Άτομο που δουλεύει στον ΗΣΑΠ σε διοικητική θέση και επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, λέει ότι ο Βωμός των Δώδεκα Θεών έχει βρεθεί άθικτος, πρόκειται για μια εντυπωσιακότατη μεγάλη αίθουσα, έχει 12 στύλους (έναν για κάθε θεό του Δωδεκάθεου) και είναι εξαιρετικά διατηρημένος. Ένα μικρό κομμάτι της όλης κατασκευής φαίνεται από την Αρχαία Αγορά. Όλο το υπόλοιπο βρίσκεται κάτω από το τρένο.
Το 1891 η κατασκευή γραμμών για τον σιδηρόδρομο, το νέο «επίτευγμα της τεχνολογίας» κατέστρεψε σε κάποια σημεία τον περίβολο του βωμού. Αργότερα, το 1934, έγιναν ανασκαφές στην Αρχαία Αγορά οι οποίες αποκάλυψαν τμήματα του Βωμού. Τότε αποκαλύφθηκε μια βάση ενός αγάλματος, που έγραφε «Λέαγρος ανέθεκε Γλαύκωνος δώδεκα θεοίσιν». Δηλαδή, ο Λέαγρος το πρόφερε στους δώδεκα θεούς.
Οι αρχαιολόγοι δηλώνουν απογοητευμένοι για τις προσπάθειες της εσπευσμένης κατάχωσης του βωμού.
Οι σκέψεις μας:
Η κοινωνία μας, πάσχοντας από τεχνολογικό ψευτοπολιτισμό και υποκουλτούρα, προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι σημαντικότερο να ολοκληρωθεί ο σταθμός του τρένου, από το να αναδειχθεί ο αρχαίος ναός. Κάτι που οφείλουμε σαν φωτοδότες όλης της ανθρωπότητας να παράσχουμε στον κόσμο. Η Ελλάδα ποτέ δεν παρήγαγε εργάτες. Παρήγαγε πάντα πολιτισμό.
Με όλες αυτές τις κινήσεις, θεωρούμε ότι ή οι ιθύνοντες είναι πολιτισμικά αναλφάβητοι και χρειάζονται επειγόντως αντικατάσταση και μαθήματα για να αντιληφθούν ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, αυτό που μας ενώνει με τον άλλο κόσμο αλλά και αυτό που μας ξεχωρίζει, ή απλώς υπάρχει σκοπιμότητα να υποβαθμιστεί η Ελλάδα τόσο σε κάθε τομέα της.
Δηλαδή, αν ήταν η Ακρόπολη στο διάβα τους, θα την γκρέμιζαν για να μην εμποδίζει τα τρένο? Άσε που πια τα τρένα είναι υπέργεια και μαγνητικά. Καμμιά προηγμένη πόλη δεν σκάβει για να φτιάξει γραμμές. Που πα’ ρε Καραμήτρο με το Σιδηρόδρομο του 1.800?
Παρακαλούμε, αντισταθείτε στο μπάζωμα της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και γνωστοποιήστε το.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.