Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Μυστικές Υπηρεσίες Σκοπίων: Η Τουρκία σχεδιάζει την "Ευρω-ασιατική Ένωση"

Σήμερα, υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες της Τουρκίας από τις ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία και Ισραήλ, ενώ ο αραβικός κόσμος  την βλέπει με συμπάθεια.
Στα Βαλκάνια, η Τουρκία έπαιξε το ρόλο του μεσολαβητή ανάμεσα στην πολιτική των κρατών και στους ορθόδοξους Μουσουλμάνους, όπως είναι οι περιπτώσεις της Βοσνίας, της Σερβίας, του Σάντζακ και τώρα στο Κοσσυφοπέδιο.
Η Βουλγαρία αποτελεί ‘ένα πρόβλημα’ για την Τουρκία, γιατί η Σόφια αντιτίθεται σε κάθε είδους διείσδυση τουρκικών δραστηριοτήτων στο βουλγαρικό έδαφος.
Σημειωτέον ότι η τουρκική κυβερνητική εταιρεία TIKA, απαγορεύεται στη Βουλγαρία, ενώ αντίθετα στην πΓΔΜ είναι πολύ επιθετική με τα ισλαμικά έργα, όπως κτιριακά κέντρα, τζαμιά κ.ο.κ.


Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας, γνωρίζουν πολύ καλά τη στενή συνεργασία της επίσημης Άγκυρας με μερικά από τα Αλβανικά κόμματα, κυρίως με την ‘Νέα Δημοκρατία’ και το DUI. Παράλληλα είχε συμφωνηθεί και μια συνάντηση με τον Βέλια Ράμκοφσκι, που χαρακτηρίστηκε ως «κατάλληλη επαφή» από την τουρκική κυβέρνηση.

Η αρχική ιδέα των Τούρκων ήταν να επικεντρωθούν στη Βοσνία, το Σάντζακ και το Κοσσυφοπέδιο και να παύσουν να ασχολούνται με  την πΓΔΜ, διότι, προφανώς, θα περίμεναν μια αλβανο-σλαβική κρίση και η Τουρκία ήθελε να κρατήσει ισορροπία.
Όλα αυτά, βέβαια, είναι ένα παραμύθι. Η Τουρκία συνδέθηκε με τα Βαλκάνια, μέχρι να ενοχλήσει τους Αμερικανούς.


Οι υπηρεσίες μας, έχουν καταγράψει την τουρκική πολιτική η οποία δραστηριοποιείται στη μεταφορά χρημάτων στα Τίρανα, στην Αλβανία, και την πΓΔΜ και με τα χρήματα αυτά προβαίνει σε αγορά γης σε διάφορες περιοχές της επικράτειάς μας με σκοπό να δημιουργήσει πολιτιστικά κέντρα.
Μια τέτοια δραστηριότητα έγινε στο Τέτοβο το 2009, το κόστος ανήλθε στα 300.000 ευρώ, το οποίο προβλέπεται να γίνει, σύμφωνα με τα πολεοδομικά σχέδια, Κέντρο Μουσουλμάνων.
Το ίδιο, προφανώς, συμβαίνει και στο δήμο Καίρ, κοντά στο χώρο του εργοστασίου ‘Φως’, από το κρατικό πανεπιστήμιο. Συνεχίζονται ακόμη να ενισχύονται τα τουρκικά κέντρα στο Βαλάντοβο, Στιπ, Πλάσνιτσα, Μπίτολα και Οχρίδα, δηλαδή οι περιφέρειες που έχουν τουρκικό πληθυσμό.


Εκτός από την τουρκική κυβερνητική πολιτική, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, σύμφωνα με τις δικές μας υπηρεσίες ασφαλείας, σχεδιάζουν  τον έλεγχο των Βαλκανίων μέσω ΜΚΟ και της ΙΧΧ (το τουρκικό ίδρυμα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής βοήθειας) καθώς και τη οργάνωσης ‘SEMA’ της Αλβανίας, μέσω της οποίας, όπως πληροφορούμαστε, κινείται όλο το χρήμα.
Συγκεκριμένα, η τελευταία, ψάχνει διασυνδέσεις με άτομα που έχουν ισλαμικές ρίζες στα Βαλκάνια και να έχουν ήδη αποδεχθεί τον ισλαμικό ριζοσπαστισμό. Το κέντρο αυτών των υπηρεσιών βρίσκεται στη Βιέννη. Υπάρχουν μάλιστα δύο ρεύματα οι Σαλάφι και Τεκφίρ.


Στην επόμενη περίοδο θα κυριαρχήσει κατά πάσα πιθανότητα η ιδεολογία Τεκφίρ, που και αυτή είναι  στην ακραία ριζοσπαστική πτέρυγα του μουσουλμανισμού.
Τα χρήματα αυτής της οργάνωσης, αναφέρεται ότι μεταφέρθηκαν από το Λουξεμβούργο. Η οργάνωση χρηματοδοτείται από την Τουρκία, κυρίως μέσω πολιτικών οργανώσεων και της  ΙΧΧ, αλλά υπάρχει από πίσω και το Κατάρ.
Στο Σάντζακ της Σερβίας, η ισλαμική ιδεολογία και η πολιτική κατεύθυνση καθοδηγείται από τον ηγέτη της ισλαμικής θρησκευτικής κοινότητας, Μουφτή Μουάμερ Ζούκορλιτς. 
Muftija Sandzacki Muamer Zukorlic

Αλλά στην Πρίστινα υπάρχει ένας φόβος για το ιδεολογικό κέντρο του Σαλάφκι- Τεκφίρ και ιδιαίτερα από τις δραστηριότητες  του Μεγάλου Πατρός Ρετζέπι, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας έχει άμεση σύνδεση με την Βιέννη και με τις πράξεις της αλβανικής διασποράς.

5 δις δολάρια η επένδυση της Τουρκίας στα Βαλκάνια
Το 2001 ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε τα παγκόσμια στρατηγικά σχέδια και τις φιλοδοξίες της Άγκυρας.
«Όποιος αμφιβάλλει τις φιλοδοξίες αυτές, θα πρέπει να λάβει υπόψη του τη γεωπολιτική  θέση της Τουρκίας στον κόσμο. Η Τουρκία είναι μια χώρα της Ευρώπης και της Ασίας. Βρίσκεται στα Βαλκάνια και στον Καύκασο, στη Μέση ανατολή και στη Μεσόγειο», είχε δηλώσει ο Τούρκος διπλωμάτης πριν δέκα χρόνια.
Σήμερα, σύμφωνα με την παγκόσμια τράπεζα, η Τουρκία είναι η 17η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, με ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) 617 δισεκατομμύρια δολάρια!


«Η Τουρκία, ασφαλώς ενδιαφέρεται να επενδύσει σε στρατηγικούς τομείς των Βαλκανίων, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες και τα αεροδρόμια. Αυτό αποτελεί μέρος της οικονομικής τους στρατηγικής προκειμένου να κυριαρχήσουν σε βασικούς οικονομικούς τομείς, σε αυτό το μέρος της Ευρώπης», είπε ο Φαντί Χακούρα, εμπειρογνώμονας για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και μέλος του λονδρέζικου ‘Think-Tank’ , “Chatham House”.
Ακόμη, πέρυσι, η “Bechtel & Enka” τουρκο-αμερικανική κοινοπραξία κέρδισε το διαγωνισμό ύψους περίπου 700 εκα. Ευρώ για να κατασκευάσει ένα νέο αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Κοσσυφοπέδιο με την Αλβανία και τη Σερβία.

Ωστόσο, το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον η τουρκική επιρροή  θα κρατήσει μακριά τα Βαλκάνια, δηλαδή, τη Σερβία, τη Βοσνία,  την πΓΔΜ και το Κοσσυφοπέδιο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Γενική άποψη είναι ότι αν η Άγκυρα έχει ως βασικό στόχο την ένταξη της Τουρκίας της ΕΕ, τότε καμία χώρα δεν είναι οικονομικός στόχος της και δεν πρέπει να αισθάνεται ότι απειλείται από την άποψη αυτή.


Τα επίσημα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας, δηλώνουν σημαντικές επενδύσεις της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, με δεδομένο το γεγονός ότι το σύνολο των συναλλαγών με τις χώρες της περιοχής αυτής ανέρχονται σε € 23,4 δις ευρώ.
Οι συνολικές εξαγωγές των Τούρκων στις χώρες των Βαλκανίων (Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, πΓΔΜ, Σερβία, Κροατία, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Κοσσυφοπέδιο) υπολογίζονται σε  περίπου € 5 δις ευρώ για το περασμένο έτος.
Ορισμένοι  ισχυρίζονται  ότι το συμφέρον της Τουρκίας στα Βαλκάνια αντικατοπτρίζει μια προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει μια εναλλακτική αγορά από αυτήν της ένταξής της στην ΕΕ, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η Τουρκία αναπτύσσει μόνον τις υπάρχουσες σχέσεις της στην περιοχή.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, ο διάδρομος μέσα από την πΓΔΜ είναι στρατηγικής σημασίας για τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη και το ενδιαφέρον της Τουρκίας είναι ακριβώς τα σύνορα και η θέσπιση ενός διαδρόμου για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αν το σχέδιο αυτό πετύχει, σύμφωνα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, τίποτε δεν θα εμποδίσει την Τουρκία στην δημιουργία μιας Ευρωασιατικής Ένωσης, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τα γεγονότα μιλούν για οικονομική  και στρατηγική συνεργασία της Τουρκίας με την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Ως εκ τούτου η Τουρκία επιθυμεί να διεισδύσει στο Λίβανο, να προβεί σε στρατηγική συμφωνία με τη Συρία και σε σταδιακή μείωση της επιρροής του Ιράν και του Ιράκ στο Λίβανο.
Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο, το περασμένο Νοέμβριο για τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε ως συμπέρασμα ότι το διαζύγιο δεν αποτελεί επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.