Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Κρυφό «μαχαίρι» στους μισθούς των στρατιωτικών

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΕΡΣΙΝΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μειώνονται μέχρι και 30% τα κάθε είδους επιδόματα, ενώ δεν έχουν διασφαλιστεί οι απαραίτητες πιστώσεις για την καταβολή των πάγιων οδοιπορικών, που καλύπτουν τις υπερωρίες αξιωματικών και υπαξιωματικών
ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Η ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ και ο προβληματισμός κυριαρχούν μεταξύ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων


ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΥΣΙΝΗ μεγάλη περικοπή στους μισθούς, στα δώρα και τις συντάξεις των στρατιωτικών έως και 30% στο σύνολο των αποδοχών τους, μια νέα... σειρά μέτρων έρχεται τώρα να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στο εισόδημά τους. Το πρώτο «μαχαίρι» αναμένεται να πέσει στα κάθε είδους επιδόματα που λαμβάνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να μειωθούν από 10% έως 30%, ανάλογα με τον σκοπό που εξυπηρετούν.

Η μείωση θα πραγματοποιηθεί είτε οι στρατιωτικοί μπουν στο ειδικό μισθολόγιο του Δημοσίου μαζί με άλλες ειδικότητες είτε όχι. Να σημειώσουμε ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στη ΝΕΤ ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης είχε δηλώσει ότι για τους στρατιωτικούς θα δημιουργηθεί ειδικό μισθολόγιο (μαζί με δικαστικούς, διευθυντές ΕΣΥ κ.ά.), από το οποίο μάλιστα θα υπάρχει πρόβλεψη εξαίρεσης των οικονομικών αξιωματικών, αλλά και ορισμένων άλλων ειδικοτήτων του στρατεύματος, που θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Αν και το συγκεκριμένο ενδεχόμενο το διέψευσε κατηγορηματικά ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης, η ανασφάλεια και ο προβληματισμός κυριαρχούν μεταξύ των στελεχών των Ε.Δ., καθώς θεωρούν δεδομένο ότι είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους.

Να σημειώσουμε επίσης ότι οι απώλειες χρημάτων για τα στελέχη των Ε.Δ. θα είναι ακόμη μεγαλύτερες μετά και το κόψιμο του επιδόματος αδείας, Πάσχα, αλλά και Χριστουγέννων που μεθοδεύεται από τον προσεχή Ιούλιο.

Ανάλογες είναι οι πληροφορίες που θέλουν το κόψιμο και των λεγόμενων πάγιων οδοιπορικών εκτέλεσης υπηρεσίας, καθώς κανείς πλέον δεν εγγυάται ότι θα χορηγούνται και το επόμενο έτος, δεδομένου ότι δεν έχουν διασφαλιστεί οι απαραίτητες πιστώσεις.

Όπως μάλιστα σημειώνουν κύκλοι του ΥΠΕΘΑ, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον απίθανο να υπάρχει το συγκεκριμένο επίδομα και του χρόνου λόγω του μνημονίου και των τεράστιων περικοπών στις δαπάνες που προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα.

Να σημειώσουμε ότι τα «πάγια οδοιπορικά» αποτελούν ένα επίδομα το οποίο δίνεται ανελλιπώς τα τελευταία 15 χρόνια στα στελέχη των Ε.Δ. από τα Ταμεία των στρατιωτικών μονάδων όπου υπηρετούν, ως αντιστάθμισμα για τις παραπάνω ημέρες και ώρες που εργάζονται κατά τη διάρκεια του χρόνου οι Έλληνες στρατιωτικοί, χωρίς βεβαίως -σε αντιδιαστολή με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα- να πληρώνονται γι’ αυτές. Τα πάγια οδοιπορικά αποτελούν περίπου το 10% των αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ποσοστό που κυμαίνεται από τα 150 ευρώ για τους υπαξιωματικούς και φθάνει έως και τα 250 ευρώ για τους αξιωματικούς.

Συγχώνευση των μετοχικών ταμείων

Τα πράγματα όμως για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, και των Σωμάτων Ασφαλείας στην προκειμένη περίπτωση, γίνονται ακόμη χειρότερα αν προσθέσει κανείς στα παραπάνω και τη βέβαιη συγχώνευση των μετοχικών ταμείων των Ε.Δ. και την εν συνεχεία υπαγωγή τους στο υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, με την ολοκλήρωση του εγχειρήματος το μέρισμα που θα χορηγείται στους μερισματούχους δεν θα ξεπερνά την οροφή του 20% των συντάξιμων αποδοχών τους. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το μέρισμα των ειδικών λογαριασμών ΕΚΟΕΜΣ - ΕΚΟΕΜΑ - ΕΚΟΕΜΠΝ θα καταργηθεί, με αποτέλεσμα η περικοπή στο σύνολο του μερίσματος να είναι από 20% έως 30% στην καλύτερη περίπτωση και από 40% έως 50% στο χειρότερο σενάριο.

Να σημειώσουμε ότι συνεπακόλουθα η όποια μείωση στο μέρισμα επιφέρει και αντίστοιχη μείωση στο ΒΟΕΑ (προικοδότηση παιδιών).

Στο ενδεχόμενο δε που τα μετοχικά ταμεία ενταχθούν στο υπουργείο Εργασίας, όπως, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, τότε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα απολέσει το δικαίωμα της κοινωνικής μέριμνας και φροντίδας των στελεχών του, αφού πλέον δεν θα έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης και υποστήριξης των συμφερόντων τους. Επιπρόσθετα το κόψιμο των κοινωνικών πόρων από τους εξοπλισμούς είναι βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και το εφάπαξ των στρατιωτικών.

Οι πρώτες εκτιμήσεις προς αυτή την κατεύθυνση θέλουν με την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού να επέρχεται μείωση του εφάπαξ της τάξεως του 20%.

Κόβονται παροχές, ενώ τα στρατιωτικά νοσοκομεία ξεμένουν από γάζες

ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Δεν είναι όμως μόνο οι μειώσεις στις αποδοχές που δυσκολεύουν τη ζωή των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και μια σειρά από άλλα μέτρα, που είτε ήδη πραγματοποιούνται είτε πρόκειται να μπουν σε φάση υλοποίησης το επόμενο χρονικό διάστημα και τα οποία επηρεάζουν έντονα την καθημερινότητά τους. Ενδεικτικά να σημειώσουμε: το κλείσιμο ορισμένων βρεφονηπιακών σταθμών και την υπολειτουργία πολλών άλλων, τον περιορισμό ή την κατάργηση δρομολογίων των υπηρεσιακών λεωφορείων, το κλείσιμο πολλών τμημάτων εκμάθησης ξένων γλωσσών, από τα οποία θα διασωθούν το πολύ ένα με δύο.

Δυσκολίες υπάρχουν επίσης και στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δεδομένου ότι εξαιτίας των συνεχών μειώσεων στις πιστώσεις του ΥΠΕΘΑ έχει σταματήσει η καταβολή στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των δαπανών για την αγορά φαρμάκων και για νοσήλια. Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλόμενων ποσών αφορά σε δαπάνες νοσηλειών που έχουν υποβληθεί από το εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό μέσω των υγειονομικών επιτροπών όσο και από συμβεβλημένους τρίτους δικαιούχους (γιατρούς, φαρμακεία, νοσοκομεία, μικροβιολογικά εργαστήρια).

Στα παραπάνω προσθέτουμε και τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που έχουν προκύψει στην υγειονομική περίθαλψη των στελεχών των Ε.Δ. εξαιτίας των μεγάλων χρεών των στρατιωτικών νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα στρατιωτικά νοσοκομεία καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε βασικά είδη και αναλώσιμα υλικά, όπως γάζες και σύριγγες, αλλά και σε φάρμακα. Εξαιτίας όλων των παραπάνω και ιδιαίτερα λόγω των νέων μεγάλων μισθολογικών περικοπών που προωθούνται, αναμένεται ότι το τρέχον έτος θα υπάρξει σημαντική αύξηση του ρυθμού των παραιτήσεων στις Ε.Δ., με αποτέλεσμα να πληγούν όχι μόνο τα μετοχικά ταμεία λόγω της υστέρησης εισφορών, αλλά και το αριθμητικό και ποιοτικό αξιόμαχο του στρατεύματος.

(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 23/04/2011 - ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ)
(Σ.Λ.)/
/staratalogia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.