Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Ανοίξτε τις εξόδους-Προς κατάργηση η συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ» Κατόπιν ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το πράσινο φως για την κατάργηση της συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ» 

έδωσε με σημερινό της ψήφισμα η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο ψήφισμα συνιστάται να μην εφαρμόζεται η αρχή της επαναπροώθησης των αιτούντων άσυλο, στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη, ενώ διασφαλίζεται η οικονομική υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο των κρατών που δέχονται μεγάλο αριθμών αιτήσεων ασύλου.
Με 314 ψήφους υπέρ, 306 κατά και 48 αποχές ενέκρινε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την έκθεση της Γαλλίδας σοσιαλίστριας Σιλβί Γκιγιόμ, υπέρ της αναθεώρησης της υφιστάμενης Κοινοτικής Οδηγίας στον τομέα της παροχής ασύλου, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να καθιερωθεί μία ενιαία πανευρωπαϊκή διαδικασία χορήγησης και ανάκλησης του καθεστώτος του πρόσφυγα, συμπεριλαμβανομένων των κοινών διασφαλίσεων για τους αιτούντες άσυλο.

Η εισηγήτρια της έκθεσης υπεραμύνθηκε της άποψης ότι η ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία για το άσυλο δεν προστατεύει αφενός τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη ενώ προκαλεί, αφετέρου, πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών σ' ό,τι αφορά τη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων. "Θα υπάρξουν πολλά οφέλη αν επενδύσουμε σε πρωτοβάθμιες διαδικασίες οι οποίες θα είναι ορθές και αποτελεσματικές", δήλωσε ο Σιλβί Γκιγιόμ.

Στο ψήφισμα συνιστάται στα κράτη-μέλη να μην εφαρμόζουν την αρχή της επαναπροώθησης των αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη και να παρέχουν στους πρόσφυγες κάθε δυνατότητα εκκίνησης διαδικασίας ασύλου για κάθε πρόσωπο που επιθυμεί να ζητήσει άσυλο και ευρίσκεται στη δικαιοδοσία τους. Επίσης τονίζεται ότι πρέπει να γίνεται, εντός έξι μηνών, η λήψη των πρωτοβάθμιων αποφάσεων, καθώς και ότι πρέπει να υπάρξει ενίσχυση των διαδικαστικών εγγυήσεων για έγκυες πρόσφυγες, ασυνόδευτους ανήλικους και άτομα που έχουν υποστεί βασανιστήρια ή άλλες σοβαρές πράξεις βίας.
Στο ψήφισμα αποσαφηνίζεται η έννοια των «ασφαλών τρίτων χωρών» και προτείνεται το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν σύντομα έναν κοινό κατάλογο τρίτων χωρών οι οποίες θεωρούνται ως ασφαλείς χώρες καταγωγής.

Μέσω τροπολογιών που προστέθηκαν, στο τελικό ψήφισμα αναγνωρίζεται ότι στα κράτη μέλη που δέχονται "δυσανάλογα μεγάλο αριθμό αιτήσεων ασύλου" σε σχέση με τον πληθυσμό τους, θα πρέπει να αξιοποιείται άμεσα η παροχή οικονομικής υποστήριξης αλλά και διοικητικής/τεχνικής υποστήριξης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο, για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο αντίστοιχα, προκειμένου να μπορέσουν να συμμορφωθούν με τις προβλέψεις της παρούσης οδηγίας.

Η αρμόδια Επίτροπος Σεσίλια Μάλστρεμ χαρακτήρισε ως «καλή αρχή» το σημερινό Ψήφισμα και ανακοίνωσε ότι, τους επόμενους μήνες, η Κομισιόν θα παρουσιάσει μια αναθεωρημένη έκδοση της παρούσας πρότασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.