Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Το δίλημμα των ΗΠΑ και η …απώλεια της Ταϊβάν

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ. ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΚΑΘΙΣΕΙΣ ΤΕΤΟΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΘΑ ΜΑΘΕΙΣ. Ο "ΤΙΤΑΝΟΤΕΡΑΣΤΙΟΣ" ΛΟΙΠΟΝ ΓΚΛΕΙΣΕΡ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΟΙ Η.Π.Α ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΙΒΑΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ. ΓΙΑΤΙ;;; ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ. ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ;;; ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΟΙ Η.Π.Α. ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ Η ΤΑΙΒΑΝ ΕΙΝΑΙ «υψηλής αξίας» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΣ ΔΩΘΕΙ.... ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΛΑΓΜΑ;;; ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΤΑΛΑΓΜΑ;;;
ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ Η ΤΑΙΒΑΝ ΕΙΧΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ "ΑΞΙΑ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΞΙΑ ΓΙ ΑΥΤΗΝ. (ΤΗΝ ΚΙΝΑ)
ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΓΕΛΟΙΟΙ ΕΙΣΗΓΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ;;; ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ...ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΧΟΝΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ.
Το αργότερο σε είκοσι χρόνια, η Κίνα θα έχει φθάσει το επίπεδο στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ βεβαιώνει ο Τζον Τσάπμαν, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS), εξέλιξη που θα κλείσει το «στρατηγικό χάσμα» Ανατολής–Δύσης και θα θέσει στις ΗΠΑ μέγα δίλημμα ασφαλείας: «Είκοσι χρόνια είναι ελάχιστο διάστημα και δεδομένου ότι η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει σε καμία χώρα να εξισωθεί στρατιωτικά με τις ΗΠΑ, σύντομα θα πρέπει να ληφθούν κάποιες σοβαρές αποφάσεις», εξηγεί ο Τσάπμαν. Η ανάπτυξη στην Κίνα έρχεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τις ΗΠΑ, όπου οι αμυντικές δαπάνες περικόβονται λόγω της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, ήδη διατυπώνονται οι πρώτες ηχηρές αντιδράσεις στη θωράκιση της Κίνας, όπως αυτή του ρεπουμπλικάνου Τζον Μακέιν, που μόλις προχθές εξέφρασε την ανησυχία του για «την επιθετική στρατιωτική πολιτική» του Πεκίνου.

Η στρατηγική αναδιάρθρωση που βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωταγωνιστή την Κίνα προκαλεί αναπόφευκτα ένα βασικό ερώτημα: Οδηγείται τελικά η υφήλιος σε μία κούρσα εξοπλισμών όπου η αμοιβαία πυρηνική απειλή θα διασφαλίσει την ειρήνη, όπως ακριβώς στο Ψυχρό Πόλεμο, ή μήπως αυτή τη φορά η αντιπαράθεση οδηγεί σε όλεθρο;  Το ερώτημα απαντά αναλυτικά, σε άρθρο του στο Foreign Affairs, ο Τσαρλς Γκλέισερ, καθηγητής Διεθνολογίας στο George Washington University. Ο Γκλέισερ ξεκινά διαβεβαιώνοντας ότι «η ανάρρηση της Κίνας θα είναι το σημαντικότερο γεγονός στις διεθνείς σχέσεις του 21ου αιώνα». Αλλά εφόσον το δίλημμα ασφαλείας προκύπτει όταν η ενίσχυση της ασφάλειας ενός κράτους πλήττει το αίσθημα ασφαλείας ενός άλλου, οι εξελίξεις θα κριθούν εν πολλοίς τόσο από τη στάση της Κίνας όσο και από την αντίληψη των ΗΠΑ για τις πραγματικές προθέσεις του Πεκίνου. Σύμφωνα με τον Γκλέισερ, οι γενικά καλές σχέσεις Ουάσινγκτον – Πεκίνου, ο Ειρηνικός Ωκεανός που χωρίζει τις δύο χώρες και άρα διατηρεί την Κίνα σε απόσταση ασφαλείας από τις ΗΠΑ αλλά και οι πυρηνικές δυνάμεις των δύο κρατών, που διασφαλίζουν την αμοιβαία καταστροφή τους σε περίπτωση πολέμου, αρκούν για να διατηρήσουν τους τόνους χαμηλά και να αποτρέψουν τον πόλεμο.

Ωστόσο, η ανάρρηση της Κίνας δεν θα συμβεί χωρίς κόστος: «Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την "ομπρέλα" της πυρηνικής αποτροπής σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα, τους σημαντικότερους συμμάχους στην περιοχή, αλλά η μεγάλη πρόκληση έγκειται αλλού», εκτιμά ο Γκλέισερ. Και εξηγεί ότι «σε περιπτώσεις όπου τα συμφέροντα των ΗΠΑ είναι λιγότερο από ζωτικά, θα πρέπει να γίνουν κάποιες αναπροσαρμογές». Κοινώς, «οι ΗΠΑ πρέπει να αναθεωρήσουν τη δέσμευσή τους προς την Ταϊβάν», μία περιοχή «υψηλής αξίας» για την Κίνα. Ο Γκλέισερ πιστεύει ότι τυχόν «σύγκρουση» για το μέλλον της Ταϊβάν μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε πυρηνικό πόλεμο. Συνεπώς, με δεδομένη τη βελτιωμένη σχέση Ταϊπέι–Πεκίνου, η Ουάσινγκτον έχει όλο το χρόνο να «αναπροσαρμόσει» την πολιτική της ώστε να ικανοποιήσει την Κίνα χωρίς να διακινδυνεύσει ζωτικά της συμφέροντα. Έλενα Μπέλλη / Ημερησία

ΠΗΓΗ: strategyreport

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.