Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Μια άσκηση "ζωής και θανάτου" αύριο στον Εβρο για να "μετρηθούν" όλοι...

"ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΣΤΡΑΠΗ 2013"

Μια άσκηση διαφορετική από τις άλλες θα διεξαχθεί αύριο στην περιοχή ευθύνης της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ) «Έβρος» η προετοιμασία για την Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Νυκτερινή Αστραπή» που πρόκειται να διεξαχθεί αύριο το βράδυ της Πέμπτης 28 Νοεμβρίου 2013, στο πεδίο ασκήσεων – βολών «Αετός» πλησίον της πόλης της Αλεξανδρούπολης.
Στην άσκηση θα συμμετάσχουν μονάδες της XXIII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ) «3ο Σύνταγμα Ιππικού – Δορύλαιο» με άρματα μάχης Leopard 2HEL και μονάδες άλλων σχηματισμών της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ.
Γιατί η άσκηση είναι διαφορετική από τις άλλες; Γιατί σε μια ενδεχόμενη "θερμή" κρίση από την επιτυχία ή όχι της ενέργειας που θα κάνουν αύριο οι εμπλεκόμενοι σχηματισμοί θα κριθεί η νίκη ή ήττα μας.
Το βασικό σενάριο αναφέρεται σε αντεπίθεση μέσα στη νύχτα από Follow-on-Forces με υπέρβαση των φίλιων τμημάτων. Δηλαδή όπως το κτένι μπαίνει μέσα στο μαλλί, έτσι οι μονάδες της αντεπίθεσης θα εισέλθουν μέσα από τις ελληνικές γραμμές και θα επιχειρήσουν να σαρώσουν τον αντίπαλο με μια κίνηση που εξ αντικειμένουν έχει σημαντικές τακτικές δυσκολίες:
Πρώτον θα πρέπει να αποφευχθούν φίλιες απώλειες τόσο από τα άρματα μάχης όσο και από τα αεροσκάφη κρούσης που θα διαπεράσον από πίσω τις αμυντικές γραμμές, όσο και των δυνάμεων μεταφορικών ελικοπτέρων που θα έρθουν από πίσω για να ανολουθήσουν την προέλαση των αρμάτων μάχης.
Δεύτερον να ανοιχθούν την κατάλληλη στιγμή οι κατάλληλες δίοδοι για να περάσουν τα άρματα μάχης με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα.
Tρίτον να μην διαταραχθεί η συνοχή της γραμμής άμυνας στα σημεία που θα ανοίξουν για να περάσουν οι επιτιθέμενες δυνάμεις στον απροετοίμαστο εχθρό.
Και όλα αυτά μέσα στην αφέγγαρη νύχτα στον παγωμένο Έβρο (την άσκηση θα παρακολουθήσει σε όλα τα στάδιά της ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαρακτηριστικό της σημασίας της).
Είναι μια άσκηση που τον πρώτο λόγο έχουν τα βαριά όπλα: Άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα, όλμοι, αντιαρματικά κλπ
Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά, που μία ΤΑΜΣ με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, διεξάγεται αποκλειστικά και μόνο τη νύκτα και σίγουρα θα μετρηθούν τα αποτελέσματά της με ιδιαίτερη προσοχή.
Σε πραγματικές συνθήκες αν επιτύχει η επιχείρηση ο αχθρός αναχαιτίζεται και πιθανόν "σπάει" το μέτωπο στο σημείο της εξέχουσας ή των πλευρών που θα διενεργηθεί η επίθεση.
Αν αποτύχει, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα, αφού θα έχουν αναλωθεί σημαντικές εφεδρείες και οι απώλειες συνακόλουθα θα είναι μεγάλες και το κυριότερο δεν θα υπάρχει τίποτα από πίσω...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.