Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ουκρανός επιστήμονας- πατέρας του ηλεκτρομαγνητικού καταπέλτη για τα κινεζικά αεροπλανοφόρα;

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας πρόβαλε κατηγορίες

κατά του καθηγητή του Εθνικού Πανεπιστημίου του Χάρκοβο Βλαντίμιρ Τσουμακόφ. Ο Τσουμακόφ κατηγορείται για την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών σχετικά με την κατασκευή των ηλεκτρομαγνητικών επιταχυντών – railguns (κανονιών σταθεράς ράγας), καθώς επίσης και για την παράδοση υλικών σχετικά με την κατασκευή τους στην κινεζο-ουκρανική κοινοπραξία. Αυτές τις μέρες στο Χάρκοβο διεξάγεται η δίκη του επιστήμονα, που κατηγορείται για εσχάτη προδοσία.
Railguns είναι ηλεκτροδυναμικοί επιταχυντές που μπορεί να χρησιμεύσουν ως πρωτότυπο όπλων του μέλλοντος – ηλεκτρομαγνητικών κανονιών. Με τη βοήθειά τους η ταχύτητα των βλημάτων μπορεί να αναπτυχθεί σε ανέφικτη για τα κανόνια παραδοσιακού σχήματος, που χρησιμοποιούν την ενέργεια των αερίων μπαρουτιού. Ο Βλαντίμιρ Τσουμακόφ, όπως είπε ο ίδιος, ασχολόταν με το θέμα των ηλεκτρομαγνητικών επιταχυντών από το 2005.

Το 2008 στον Τουμακόφ απευθύνθηκε ο πρώην φοιτητής του Αλεξέι Ρουντ και του πρότεινε να προωθήσουν τις έρευνές του στο εξωτερικό. Ο επιστήμονας συμφώνησε. Ο Ρουντ τον σύστησε στην κοινοπραξία Κίνας-Ουκρανίας Top Science Ukraine και το 2009 ο Βλαντίμιρ Τσουμακόφ παραχώρησε σ΄αυτή την εταιρεία τα υλικά των ερευνών του.

Εν τω μεταξύ, ο Βλαντίμιρ Τσουμακόφ, κατά τη γνώμη της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας μαζί με τα αποτελέσματα των ερευνών του παρέδωσε ακόμα και τα απόρρητα υλικά σχετικά με τις έρευνες που έκαναν άλλοι Ουκρανοί επιστήμονες τη δεκαετία του ’90. Οι Αρχές κατηγορούν τον Τσουμακόφ για την παράδοση στους Κινέζους προηγμένης στρατιωτικής τεχνολογίας και την υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας της χώρας τους.

Εξάλλου, είναι αμφιλεγόμενη η επίδραση των τεχνολογιών που παραδόθηκαν, στην ασφάλεια της Ουκρανίας. Στο ορατό μέλλον είναι αμφίβολο να περιμένει κανείς την εμφάνιση σειριακής παραγωγής ηλεκτρομαγνητικών κανονιών μάχης. Παρόλα αυτά η τεχνολογία του ηλεκτροδυναμικού επιταχυντή έχει ήδη πρακτική εφαρμογή. Πάνω σ΄αυτή την τεχνολογία είναι βασισμένοι οι ηλεκτρομαγνητικοί καταπέλτες για αεροπλανοφόρα, που καλούνται να αντικαταστήσουν τους πιο πολύπλοκους, βαρύτερους και λιγότερο αποδοτικούς καταπέλτες ατμού.

Μέχρι τον τελευταίο καιρό, η μόνη χώρα, ικανή να παράγει ηλεκτρομαγνητικούς καταπέλτες ήταν οι ΗΠΑ. Οι δοκιμές τέτοιου συστήματος σε επίγεια εγκατάσταση έγιναν το 2010. Οι καταπέλτες αυτοί προβλέπεται να τοποθετηθούν στα υπερσύγχρονα αεροπλανοφόρα τύπου Gerald Ford. Η δεύτερη χώρα του κόσμου, όπου διεξάγονται οι εργασίες κατασκευής παρόμοιων καταπελτών, είναι η Κίνα. Στις αρχές του 2012 δημοσιεύθηκαν πληροφορίες για τις επιτυχίες στην κατασκευή τους και την επιβράβευση του επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού και κατασκευής των καταπελτών.

Αν οι κατηγορίες είναι αληθείς και αν οι έρευνες του Βλαντίμιρ Τσουμακόφ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του κινεζικού προγράμματος, τότε μπορούμε να πούμε ότι η Ουκρανία είχε χάσει πολλά. Απ’ ότι φαίνεται, οι Κινέζοι, αφού βγήκαν σε συγκεκριμένο επιστήμονα, με ασήμαντα χρήματα κατάφεραν να αποκτήσουν εξαιρετικά ευαίσθητη τεχνολογία, η οποία άνοιξε νέες προοπτικές για το πρόγραμμα αεροπλανοφόρων της Κίνας.


ruvr.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.