Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Η ειδική εξοπλιστική σχέση Γερμανών και Σαουδαράβων…

Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το γερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο αναφορικά με τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων για το 2012. Παρότι συνολικά οι συγκεκριμένες εξαγωγές μειώθηκαν κατά 13% ανερχόμενες στα 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 5,4 δισεκατομμυρίων το 2011, τα στοιχεία περιείχαν άλλες ενδιαφέρουσες διαστάσεις.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, είναι ότι η Σαουδική Αραβία καταλαμβάνει με διαφορά την πρώτη θέση στους καλύτερους πελάτες της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας, αντιστοιχώντας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25% των συνολικών εξαγωγών. Συνολικά 1,237 δισεκατομμύρια ευρώ είναι το συμβόλαιο της Cassidian, θυγατρική της EADS, για το πρόγραμμα ασφαλείας συνόρων.

Το 55% των εξαγωγών οπλικών συστημάτων όδευσε για χώρες μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που δείχνει και το πόσο κρίσιμο είναι για τη Γερμανία το να καταφέρει η Ευρωζώνη να σταθεί και πάλι στα πόδια της, αφού οι μισές σχεδόν πωλήσεις αφορούσαν χώρες-εταίρους των οποίων οι αμυντικοί προϋπολογισμοί έχουν συρρικνωθεί δραματικά. Στους μεγαλύτερους πελάτες στον κατάλογο χωρών εκτός της ΕΕ, συμπεριλαμβάνονται η Αλγερία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράκ.
Σημαντικές επιτυχίες είχε και η αγορά των μικρού μεγέθους (σ.σ. φορητών) όπλων, όπως πιστόλια και τυφέκια, αφού τα 17,9 εκατομμύρια ευρώ εξαγωγών του 2011, έγιναν 37,1 εκατομμύρια ευρώ το 2012, με την Ινδία να είναι ο καλύτερος πελάτης.
Το ζήτημα των εξαγωγών οπλικών συστημάτων είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα στον δημόσιο διάλογο στη Γερμανία. Υπενθυμίζεται, ότι η πώληση 270 αρμάτων μάχης Leopard 2A7 στη Σαουδική Αραβία προκάλεσε πολιτικό σάλο, με το έγκυρο περιοδικό Der Spiegel να κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο του 2012 με την Άγκελα Μέρκελ να φορά στρατιωτική στολή και τίτλο «γερμανικά όπλα για τον κόσμο»…

Η συγκυβέρνηση μάλιστα των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες (CDU / SPD) αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα, καθώς ο Σοσιαλδημοκράτης, πρώην υπουργός Εξωτερικών, Βάλτερ Στάινμαγιερ, είχε προαναγγείλει πιο αυστηρό πλαίσιο έγκρισης εξαγωγών οπλικών συστημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.