Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Πράσινο τσάι, σύμμαχος υγείας και ευεξίας

      

Eδώ και αιώνες η κατανάλωση του πράσινου τσαγιού είναι διαδεδομένη σε όλον τον κόσμο. Θεωρείται ένα ευεργετικό αφέψημα με ιδιότητες που κάνουν καλό σε όλον τον οργανισμό. Διαβάστε στο health4you όλα τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα που κρύβονται στο ποτήρι σας.

Απολαύστε και κάντε καλό στην υγεία σας
Δοκιμάστε πράσινο τσάι παγωμένο ή ζεστό ή με την προσθήκη μικρής ποσότητας από το γλυκαντικό στέβια και λεμονιού. Προσθέστε ένα ή δύο κουταλάκια του γλυκού φύλλα πράσινου τσαγιού σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, σουρώνοντάς το και αφήστε τα για πέντε λεπτά. Προσθέστε πάγο, αν το προτιμάτε κρύο. Και μην ξεχνάτε, περιέχει πολύ λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ ή το μαύρο τσάι.
Είναι ένα εξαιρετικό ρόφημα πλούσιο σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβερών, για τον οργανισμό, ελευθέρων ριζών οξυγόνου, (οι οποίες προκαλούν ασθένειες, όπως ο καρκίνος) αλλά περιέχει και ένα ισχυρό θρεπτικό συστατικό που ονομάζεται επιγαλλοκατεχίνη. Μερικές από τις πιο σημαντικές ευεργετικές του ιδιότητες είναι:
Εμποδίζει τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες και βοηθά στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου. Σύμφωνα με δημοσιευμένη έρευνα στο «Journal of Biological Chemistry», η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) βοηθά στην πρόληψη συσσώρευσης λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών.
Σε νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Applied Oral Science, οι επιστήμονες εξέτασαν τα αποτελέσματα της επιγαλλοκατεχίνης κατά των βακτηρίων που βρίσκονται στο στόμα και διαπίστωσαν πως είναι αποτελεσματική και έχει ανασταλτική δράση. Επίσης επιβεβαιώνεται και η αντιβακτηριδιακή δράση κατά των επιβλαβών οδοντικών βακτηρίων.
Το πράσινο τσάι διασπά το λίπος και η επιγαλλοκατεχίνη μπορεί να αυξήσει το ρυθμό με τον οποίο το λίπος «καίγεται» στο σώμα μας.
Συνεισφέρει στην προστασία του δέρματος από την ζημία που επιφέρει η υπεριώδης ακτινοβολία , σύμφωνα με νέα έρευνα στο περιοδικό «Pharmaceutical Development and Technology».
Επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Experimental Cell Research», διαπίστωσε ότι η επιγαλλοκατεχίνη ανέστειλε τον μεταβολισμό των καρκινικών κυττάρων σε όγκους του μαστού.
«Καίει» το λίπος στην δύσκολη περιοχή της κοιλιάς . Έρευνα στο Πανεπιστήμιο Tufts δείχνει ότι η επιγαλλοκατεχίνη όπως και οι άλλες κατεχίνες, ενεργοποιούν τα γονίδια καύσης του λίπους της κοιλίας και επιταχύνουν την απώλεια βάρους κατά 77%.
Εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η επιγαλλοκατεχίνη βελτιώνει την χρήση της ινσουλίνης στο σώμα για την αποτροπή αύξησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, ευερεθιστότητα και επιθυμία για ανθυγιεινά τρόφιμα.
Και κατά του καρκίνου
Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου του πνεύμονα . Σε μια μελέτη τον Απρίλιο του 2010, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Prevention Research, βρέθηκε ότι η επιγαλλοκατεχίνη καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στον πνεύμονα.
Σε πολλές μελέτες εκ των οποίων μία τον Σεπτέμβριο του 2012, αναφέρεται πως η επιγαλλοκατεχίνη εμποδίζει και αναστέλλει τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Σύμφωνα με τις έρευνες, αποδεικνύεται πως το πράσινο τσάι καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Μια μελέτη του 2010 στο «Cancer Science», έδειξε ότι η επιγαλλοκατεχίνη βοηθά το σώμα να καταστρέφει τα συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα.
Φυσική αντιμετώπιση κατά των ελεύθερων ριζών
Μπορεί να εμποδίζει την πρόκληση βλαβών στο δέρμα και τις ρυτίδες . Η επιγαλλοκατεχίνη φαίνεται να είναι 200 φορές πιο ισχυρή από τη βιταμίνη Ε, στο να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούν προβλήματα στο δέρμα. Οι ελεύθερες ρίζες αντιδρούν με τα υγιή κύτταρα του σώματος, προκαλώντας ζημία και επομένως, μειώνοντας τον αριθμό τους, μειώνουμε και τις ρυτίδες, αλλά και άλλα σημάδια γήρανσης.
Περιέχει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που σκοτώνει τις ελεύθερες ρίζες. Επειδή είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, μπορεί να επιδράσει θετικά πολύ περισσότερο από ό, τι τα κύτταρα του δέρματος. Οι ελεύθερες ρίζες συνδέονται όλο και περισσότερο με πολλές σοβαρές χρόνιες ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.