Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Το κράτος-συμμορία που λέγεται Τουρκία και οι ομαδικοί τάφοι στην Κύπρο

Το καλοκαίρι του 1996

Με τον Σενέρ Λεβέντ
Καμία δήλωση δεν έγινε από τις αρμόδιες αρχές για το άρθρο που έγραψα σχετικά με την τύχη των αγνοουμένων στην Κύπρο. Δεν υπάρχει επαλήθευση, αλλά ούτε και διάψευση. Ας θυμηθούμε σε συντομία τι είχαμε γράψει. Η Τουρκία είχε πανικοβληθεί μετά την ίδρυση της επιτροπής αγνοουμένων στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Και αποφάσισε να αφανίσει τους ομαδικούς τάφους των Ελληνοκυπρίων που υπήρχαν εδώ. Το 1996 έστειλε στο νησί μια ομάδα για να καθαρίσει την υπόθεση αυτή. Αναζητήθηκαν άτομα που ήξεραν τα μέρη που βρίσκονταν οι ομαδικοί τάφοι και πήγαν σε εκείνες τις περιοχές. Μια από αυτές ήταν και το κλειστό Βαρώσι.
Λεγόταν ότι οι αιχμάλωτοι εκεί είχαν σκοτωθεί σε χαβούζες και σκεπάστηκαν με μπουλντόζες. Τα χωριά Άσσια, Αφάνεια και Τζιάος ήταν ανάμεσα στα μέρη που αναφέρονταν. Τα οστά που ανευρέθηκαν κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν φορτώθηκαν σε φορτηγά και ρίχτηκαν στη θάλασσα. Όλα αυτά τα διηγείται ένας αυτόπτης μάρτυρας εκείνων των ημερών. Διότι ένας συνταγματάρχης είχε χτυπήσει και τη δική του πόρτα και του είπε: «Εσύ γνωρίζεις το μέρος των ομαδικών τάφων στο κλειστό Βαρώσι, έλα να μας το δείξεις». Και πήγε και τους το έδειξε.

Εκείνες τις ημέρες βρισκόταν σε ενεργό δράση η γνωστή «Συμμορία Σουσουρλούκ», η οποία αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε υπό την προστασία του κράτους στην Τουρκία. Και ανάμεσά μας στην Κύπρο ήταν και ο γνωστός ηγέτης της συμμορίας αυτής, ο Αμπντουλάχ Τσατλί, ο οποίος πέθανε σε μυστηριώδες αυτοκινητιστικό δυστύχημα αργότερα. Ήταν το 1996. Και ακριβώς τότε πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε και ο Κουτλού Ανταλί. Είχε έρθει εδώ με το ψεύτικο όνομα «Μεχμέτ Οζμπάι» (ο Τσατλί). Ήρθε πριν από τη δολοφονία του Ανταλί. Και έφυγε μετά τη δολοφονία του Ανταλί.

Μετά τα γεγονότα που διηγήθηκε ο αυτόπτης μάρτυρας σε σχέση με τους αγνοούμενους θυμηθήκαμε άλλη μία φορά τον Αμπντουλάχ Τσατλί. Είχε ή δεν είχε σχέση με αυτά τα γεγονότα; Βρισκόταν άραγε ανάμεσα στην ειδική ομάδα που λέγεται ότι στάλθηκε από την Τουρκία; Υπήρξαν πολλές φήμες μέσα στην κοινότητά μας που έλεγαν ότι ο Αμπντουλάχ Τσατλί δολοφόνησε τον Ανταλί. Τουλάχιστον υποβλήθηκαν ερωτήματα για τον λόγο που βρισκόταν ανάμεσά μας εκείνη την περίοδο. Ο Ανταλί δολοφονήθηκε με ένα όπλο μάρκας Ούζι. Και ακόμα δεν κατέχουμε την έκθεση από τον βαλλιστικό έλεγχο για τις σφαίρες τις οποίες δέχτηκε. Οι σφαίρες είχαν σταλεί στην Τουρκία για μελέτη και έμειναν εκεί που στάλθηκαν. Η οικογένεια του Ανταλί κατέθεσε αγωγή κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τη δικαιολογία ότι δεν διεξήγαγε ικανοποιητική έρευνα. Και κέρδισε την υπόθεση.

Ο αυτόπτης μας μάρτυρας λέει ότι ο Κουτλού Ανταλί δολοφονήθηκε λόγω των ομαδικών τάφων. Ο Ανταλί γνώριζε, λέει, για το γεγονός αυτό. Και γι’ αυτό, λέει, ανασκάλιζε συνεχώς την επιδρομή στον Απόστολο Βαρνάβα. Ουσιαστικά δεν ήταν θησαυρός και άλλα παρόμοια που αναζητείτο, λέει, στην αυλή του μοναστηριού, αλλά ομαδικός τάφος. Όμως, ανάμεσα στην κοινότητά μας λεγόταν ότι ένας αξιωματικός που είχε λάβει μέρος στην επιχείρηση του 1974 ήρθε στην Κύπρο για να βρει έναν θησαυρό που είχε θάψει εκεί τότε.

Όταν διασυνδεθούν τα πράγματα αποκαλύπτεται ότι και η επιχείρηση στον Απόστολο Βαρνάβα το 1996 αποτελούσε μέρος του σχεδίου αφανισμού των ομαδικών τάφων. Ο Αμπντουλάχ Τσατλί. Η επιδρομή στον Απόστολο Βαρνάβα. Ο Κουτλού Ανταλί. Ο Ανταλί δολοφονήθηκε για να μην αποκαλύψει το μυστικό που γνώριζε. Λέγεται ότι πριν δολοφονηθεί ο Ανταλί κλήθηκε από τη στρατιωτική διοίκηση στο επιτελείο και προειδοποιήθηκε πάνω σε αυτό το θέμα.

Το 1996 είναι μια από τις κρισιμότερες χρονιές στην Κύπρο. Οι ελληνοκυπριακές διαδηλώσεις στη Δερύνεια. Ο Σολωμού που δολοφονήθηκε πάνω στον ιστό της σημαίας. Ο Ισαάκ που λιντσαρίστηκε. Η επιδρομή στον Απόστολο Βαρνάβα. Και η δολοφονία του Κουτλού Ανταλί. Μήπως ο Τσατλί δολοφόνησε τον Ανταλί; Πρώτα αυτός ήταν που προκαλούσε υποψίες, αλλά αργότερα εμφανίστηκε άλλο ένα όνομα. Μάλιστα, αργότερα έμαθα ότι το όνομά αυτό είχε διαταχθεί να δολοφονήσει και εμένα στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ήμουν, λέει, πιο τυχερός από τον Ανταλί. Τι έγιναν εκείνα στα οστά που λέγεται ότι ρίχτηκαν στη θάλασσα;
Μήπως έλιωσαν και αναμείχθηκαν με το νερό;
Πηγή: Εφημερίδα Πολίτης (Κύπρου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.