Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ


Kαταδίκασε την Ελλάδα η Χάγη για τα Σκόπια. Τι σημαίνει η απόφασηΝέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ διατύπωσαν τις θέσεις τους για το Σκοπιανό μετά την απόφαση της Χάγης, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν κοινή ονομασία, αλλά με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό.
Νέα Δημοκρατία
Η Ελλάδα δεν πρέπει να μετακινηθεί από τις κόκκινες γραμμές που έχουν διακηρυχθεί ήδη και περιλαμβάνουν εκτός των άλλων και το erga omnes, δηλαδή μια ονομασία έναντι όλων για κάθε χρήση, τονίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος,..
σχολιάζοντας την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που ελήφθη μετά την προσφυγή των Σκοπίων.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισημαίνει πως η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει άμεσα στην επικοινωνιακή επίθεση του κ. Γρούεφσκι, αναδεικνύοντας το πραγματικό περιεχόμενο της απόφασης και καλεί την ΠΓΔΜ να κάνει τα επιβαλλόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στη συνεννόηση και τη συμφωνία εγκαταλείποντας την πολιτική της αδιαλλαξίας και του ακραίου εθνικισμού.
Σύμφωνα με τον τομεάρχη της ΝΔ, η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα γίνει αντικείμενο πολλαπλών αναγνώσεων και περισσότερων ερμηνειών και διαστρεβλώσεων και επισημαίνει πως η απόφαση δεν υπεισέρχεται καθόλου στο θέμα της ονομασίας που αποτελεί το όχημα της αλυτρωτικής προπαγάνδας των Σκοπίων.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος τονίζει πως το Δικαστήριο παροτρύνει τα δύο μέρη να εμπλακούν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ καλώντας τα Σκόπια να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους ενώ αν και δέχεται τον ισχυρισμό της ΠΓΔΜ ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, ξεκαθαρίζει πως απορρίπτει το δεύτερο αίτημα των Σκοπίων, τονίζοντας ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να διατάξει τη χώρα μας να μην επαναλάβει παρόμοια συμπεριφορά στο μέλλον.
Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος δηλώνει πως οι εξελίξεις θα κριθούν τόσο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σήμερα στις Βρυξέλλες, όσο και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 7 και 8 Δεκεμβρίου.

ΛΑΟΣ
Συγκρατημένη ικανοποίηση εκφράζει ο ΛΑΟΣ για την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, σχετικά με την προσφυγή της ΠΔΓΜ κατά της Ελλάδος, με αφορμή το βέτο στο Βουκουρέστι, ενώ επιτίθεται παράλληλα στις τελευταίες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα το γραφείο τύπου του κόμματος, επισημαίνεται ότι «με τόσα λάθη που έχουν προηγηθεί από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών των τελευταίων ετών, πάλι καλά που δεν πέσαμε σε βαθύτερες καταστάσεις».
Ο ΛΑΟΣ υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος χειρίζεται το συγκεκριμένο ζήτημα «πιο υπεύθυνα απ' ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ», ενώ καλεί τα κόμματα σε αυξημένη επαγρύπνηση «και να μην ανοίγουμε ευκόλως τα χαρτιά μας».
ΚΚΕ
«Όργανο προώθησης των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων, δικαιολόγησης επεμβάσεων και πολέμων και βαρύνεται με φρικτά εγκλήματα σε βάρος των λαών, τα τελευταία 20 χρόνια, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες της Κεντρικής Ανατολικής Ευρώπης», χαρακτηρίζεται από το ΚΚΕ το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την απόφαση που εκδόθηκε επί της προσφυγής της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας.
«Ωστόσο, η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία κρίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση παραβίασε το άρθρο 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά το πόσο αδιέξοδη ήταν η τακτική της ονοματολογίας, που διαχρονικά υπερασπίστηκαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με τη στήριξη των εθνικιστικών κύκλων». προστίθεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.
Παράλληλα, «επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά πως η λύση για την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών δεν βρίσκεται σε ενδιάμεσες συμφωνίες, υπό την χειραγώγηση των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ούτε στις διαβουλεύσεις μέσα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και στα δικαστήρια», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Η λύση βρίσκεται στην κοινή αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών, στην παραδοχή της πραγματικότητας: πως η Μακεδονία είναι ένας μεγάλος γεωγραφικός χώρος που διαμελίστηκε με τους βαλκανικούς πολέμους και κανένας δεν μπορεί να έχει την αποκλειστική χρήση του ονόματος και των παραγώγων του. Έτσι, αν περιλαμβάνεται στο όνομα της γειτονικής χώρας το όνομα Μακεδονία ή και κάποιο από τα παράγωγά του, αυτό θα πρέπει να έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να δοθεί «λαβή» για να ανακινηθούν διεκδικήσεις».
Τέλος σημειώνει πως "απαιτείται αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις, για το αδυνάτισμά τους, για ανατροπή των σχεδιασμών τους, γιατί ακόμη κι αν υπάρξει μια ικανοποιητική συμφωνία για το όνομα, αυτή δεν είναι ικανή από μόνη της να αποτρέψει τους κινδύνους για τους λαούς που προκύπτουν από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας, από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων".
ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά του Συνασπισμού, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου χαρακτηρίζεται αδιέξοδη η ελληνική εξωτερική πολιτική που επί δεκαετίες εφαρμόζεται στο θέμα της ΠΓΔΜ.
Αναφορικά με την απόφαση του Δικαστηρίου επισημαίνεται πως «σοβαρή πολιτική ευθύνη φέρουν και οι δύο αρχηγοί των κομμάτων της παρούσας κυβέρνησης κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς, διότι έχασαν ουσιαστικές ευκαιρίες τις δύο περασμένες δεκαετίες, προωθώντας μια αδιέξοδη εξωτερική πολιτική, όχι μόνο στο θέμα της ονομασίας της γείτονος αλλά και σε ζητήματα στρατηγικής αντίληψης της περιφερειακής και ηπειρωτικής συνεργασίας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «συνεχίζει να θεωρεί ότι το όλο θέμα της ονομασίας αλλά και κυρίως οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών οφείλουν να στηρίζονται σε μια ολοκληρωμένη απόφαση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, βασισμένη σε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό».
Δημοκρατική Αριστερά
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλης έκανε την εξής δήλωση: «Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης θέτει τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, Ελλάδας και ΠΓΔΜ, μπροστά στις ευθύνες τους, να παραμερίσουν και να καταδικάσουν τις επικίνδυνες εθνικιστικές και αλυτρωτικές εξάρσεις από όπου κι αν προέρχονται, να προχωρήσουν το ταχύτερο στην υιοθέτηση αμοιβαίας αποδεκτής ονομασίας, ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά στους διεθνείς οργανισμούς, να αναπτύξουν επωφελή πολυδιάστατη και για τις δύο χώρες συνεργασία».
Δημοκρατική Συμμαχία
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, επισήμανε σε δήλωσή της ότι το δικαστήριο αρνήθηκε να ασχοληθεί με την ουσία της διαφοράς, υποστηρίζοντας ότι «η εξέλιξη αυτή δεν είναι θετική, αλλά ούτε και ιδιαιτέρως ανησυχητική».
«Στη σημερινή κατάσταση συνετέλεσαν οι φανατισμοί και οι πατριδοκαπηλίες του 1990-1991 και η πλήρης εγκατάλειψη του ζητήματος -με τις εκατό και πλέον αναγνωρίσεις που ακολούθησαν- από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μεταξύ 1995 και 2004», είπε. Σε ό,τι αφορά την ονομασία είπε ότι «η εθνική θέση που εκφράστηκε από την ελληνική κυβέρνηση μετά το 2007 για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων, είναι μία καθαρή θέση στην οποία η χώρα μας πρέπει να επιμείνει και το μήνυμα αυτό να δοθεί άμεσα προς κάθε κατεύθυνση, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.