Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Παρεμβαίνοντας κατά τη σημερινή συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2012 στη Βουλή, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κ. Γ. Καρατζαφέρης, σχολίασε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την προσφυγή των Σκοπίων εναντίον της Ελλάδας, ως εξής:
Γ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος ΛΑΟΣ):
Σήμερα γνωστοποιήθηκε η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Εμείς επιμέναμε πέρυσι ότι δεν έπρεπε να συμμετέχουμε ούτε ως διάδικοι ούτε ως εναγόμενοι. Παραπέμπω στα πρακτικά της Βουλής τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε και έλεγα στον τότε Πρωθυπουργό ότι η κατάσταση στη Χάγη δεν είναι αυτή που κατά κεραία θα μπορούσε να περιμένει κανείς.
Η καταγγελθείσα σήμερα κατάσταση έχει ως εξής: Εγκαλούμαστε για παραβίαση του άρθρου 11 παρ. 1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας -αυτό είναι μία δικαστική ήττα και δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής κανενός- παρότι δεν υπήρξε VETO στο Βουκουρέστι. Ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος, κ. Μπους, έβαλε στην ατζέντα στο Βουκουρέστι, αιφνιδιάζοντας τους ηγέτες της Ευρώπης, το θέμα της Ουκρανίας και πριν μπούμε μέσα στην Αίθουσα του Βουκουρεστίου, το θέμα είχε απορριφθεί. Μετά υπήρξε μία διαδικασία στα ΜΜΕ στη χώρα μας, στην οποία και βασίστηκαν τα Σκόπια ως VETO και μας οδήγησαν εκεί που μας οδήγησαν.
Επειδή και στο μέλλον σαφέστατα οι Σκοπιανοί θα αποφασίσουν και με αυτό το δεδικασμένο να μας ξαναστείλουν σε αυτή τη διαδικασία και επειδή η πΓΔΜ θα πάρει το εισιτήριο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο και έχω την αίσθηση ότι το ίδιο θα συμβεί μετά και με το εισιτήριο στην ΕΕ, νομίζω ότι το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε τώρα και είναι ανελαστικό, είναι να καταγγείλουμε την Ενδιάμεση Συμφωνία. Σήμερα! Όχι αύριο, σήμερα! Βεβαίως παίρνει ένα χρόνο, αλλά θα αφαιρέσουμε τη δυνατότητα αύριο το πρωί να επανέλθουν ξανά τα Σκόπια. Γιατί, βεβαίως, εάν επανέλθουν, έχουμε το χρόνο, να έχει κυλίσει ο χρόνος και να μη μπορεί να βγει η απόφαση. Δεύτερον, χρειάζεται να πάρουν και ένα μήνυμα τόσο το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά και ο ΟΗΕ ότι έχουμε κάποιες ευαισθησίες. Να θυμίσω στην κυβέρνηση, η οποία εν πολλοίς ήταν η κυβέρνηση που χειρίστηκε πέρυσι το θέμα, ότι τα Σκόπια κατέφυγαν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Έπρεπε να απορριφτεί ως απαράδεκτη! Δεν υπήρχε χώρα και δεν υπάρχει χώρα στον ΟΗΕ εγγεγραμμένη με αυτό το όνομα. Άρα, λοιπόν, μπαίνει ένα ερώτημα: Πως το εδέχθησαν; Και καλό θα ήταν να ξέρετε ότι, κατά την διάρκεια της διαδικασίας, και πολύ μετά έγινε η διόρθωση αυτού του λάθους. Δεύτερον, ελέγχεται κατά πόσο αυτή η χώρα, η FYROM, έχει αναγνωρίσει τον Διεθνή Οργανισμό. Αυτά τα λέω με μέτριους τόνους. Νομίζω ότι εξυπηρετεί η χρήση μετρίων τόνων. Δεν χρειάζονται ούτε λαρυγγισμοί, ούτε στείροι λόγοι εθνικοφροσύνης. Το πράγμα, όμως, πρέπει να ελεγχθεί. Τα άφησε πέρυσι η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, θέλω να πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου θα είναι πιο υπεύθυνη. Η σημερινή δήλωση καταδεικνύει ότι υπάρχει μία διαφορά από πέρυσι. Πήρα όμως το λόγο για να επιστήσω την προσοχή σε ορισμένα πράγματα.

Ύστερα από μεσολαβήσασα απάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Ευ. Βενιζέλου, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε το εξής:

Γ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος ΛΑΟΣ):
κ. Αντιπρόεδρε, επαναλαμβάνω την έκκληση: Δήλωση αποχωρήσεως από την Ενδιάμεση Συμφωνία τονίζοντας και φωτίζοντας όλες τις παραβάσεις των Σκοπίων. Μία, δύο, τρεις, τέσσερεις, πέντε, δέκα, εκατό.. Φωτίστε τες, γιατί από εκεί θα μπορέσουμε να πιαστούμε. Αυτή είναι η δική μας άγκυρα! Η ύπαρξη καλής γειτονίας μέσα στα σοβαρότατα κομβικά σημεία της Κοπεγχάγης. Να καταλήξουμε λοιπόν ότι εκεί έκαναν τις δικές τους παραβιάσεις, γιατί αύριο θα μας χρειαστεί, επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, εις το θέμα της ένταξης της Ευρώπης. Πιστεύω ότι εάν λύσουμε την παρεξήγηση με τα Σκόπια, θα είναι ο ασφαλέστερος των συμμάχων που έχουμε κοινά σύνορα. Ο ασφαλέστερος. Αρκεί όμως να λυθεί! Κλείνοντας, μία δήλωση προς τον κ. Γκρουέφσκι: Ο αλυτρωτισμός δεν είναι μόνο βαρδάρης, δεν φυσάει μόνο από βορρά προς τον νότο. Υπάρχει κίνδυνος να γυρίσει και νοτιάς!

Ύστερα από μεσολαβήσασα τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε το εξής:

Γ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος ΛΑΟΣ):
«Για εμένα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να δεχτώ τον όρο “Μακεδονία” υπό οποιαδήποτε μορφή αυτός περιέρχεται στην ονομασία των Σκοπίων»! Ανδρέας Παπανδρέου, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, 1992!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.