Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Αμερικανικές μονάδες που αναχωρούν από το Ιράκ αναπτυχτήκαν στην Ιορδανία κοντά στα συριακά σύνορα

Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν την τελική αποχώρησή τους από το Ιράκ, στρατεύματα από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις προωθήθηκαν στα βόρεια σύνορα της Ιορδανίας, απέναντι από τη συριακή συγκέντρωση αρμάτων σύμφωνα με το ιστοτόπο DEBKA. 
 Από την περασμένη Πέμπτη (8.12.11), πομπές στρατιωτικών οχημάτων, αεροπλάνα και ελικόπτερα μετέφεραν αμερικανικά στρατεύματα διασχίζοντας τα σύνορα Ιορδανία-Ιράκ. Έχουν αναπτυχθεί σε θέσεις
που θα μπόρεσαν να  αποκρούσουν μια πιθανή συριακή εισβολή μετά από την προειδοποίηση του πρόεδρου Μπασάρ Ασάντ ότι θα βάλει φωτιά σε όλη τη Μέση Ανατολή αν οι πιέσεις κατά του καθεστώς συνεχίζονται.  

Οι άλλοι γείτονες της Συρίας έχουν λάβει προληπτικά μέτρα εναντίον αυτής της απειλής, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που οι αμερικανικές μπότες τοποθετούνται σε έδαφος ακριβώς απέναντι από τον στρατό του Ασάντ.
Τα εισερχόμενα στρατεύματα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις πηγές μας, φιλοξενούνται στην αεροπορική βάση King Hussein της Αλ-Mafraq, 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Συρίας. Στρατεύματα των ΗΠΑ παρατηρήθηκαν την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, να  αναγείρουν πύργους επιτήρησης και στρατόπεδα στα χωριά της Ιορδανίας Albaej, Zubaydiah και al-al-Nahdah Houshah καθώς και κοντά στο φράγμα Sarham στον ποταμό Yarmoukh που διασχίζει τα διεθνή σύνορα μεταξύ της Συρίας και της Ιορδανίας.
Πριν από τρεις μήνες, ο Σύρος ηγέτης προειδοποίησε τον βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II να σταματήσει να χορηγήσει άσυλο σε Σύρους στρατιωτικούς λιποτάκτες και να σταματήσει να επιτρέψει να χρησιμεύσει η χώρα του ως δίαυλος για τη διοχέτευση όπλων προς την συριακή αντιπολίτευση.
Ο βασιλιάς δεν αποθαρρύνθηκε από αυτήν την απειλή. Για τη Δαμασκό, θα ήταν ευκολότερο να αναλάβει στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ιορδανίας παρά κατά της Τουρκίας ή του Ισραήλ. Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, ιορδανικές μονάδες επιτήρησης επιβεβαίωσαν ότι συριακές τεθωρακισμένες μονάδες συγκεντρώνονταν απέναντι από την ιορδανική πόλη Bura Αλ Χαρίρι.

Η 1η αμερικανική ταξιαρχία αναχωρεί από το Ιράκ
Ιρακινές πηγές αναφέρουν ότι οι αμερικανικές μονάδες προήλθαν από την μεγάλη αεροπορική βάση Ιράκ Ain al-Assad  του Ιράκ στη δυτική επαρχία Αλ Ανμπάρ απέναντι από τα σύνορα της Ιορδανίας. Αυτή η βάση βρίσκεται στο στάδιο της εκκένωσης, καθώς ολοκληρώνεται η αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ. Τα περισσότερα στρατεύματα μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στις αμερικανικές βάσεις στον Περσικό Κόλπο και την Ευρώπη.

Ο Πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι, όταν συνάντησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο την Δευτέρα, ενέκρινε τη μεταφορά των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ στην Ιορδανία, μέσω των κοινών συνόρων τους. Ο Ομπάμα ήταν επομένως σε θέση να δηλώσει μετά τις συνομιλίες τους: «Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι όταν Σύροι πολίτες σκοτώνονται ή αδυνατούν να εκφραστούν,  αυτό είναι ένα πρόβλημα. Δεν υπάρχει καμία διαφωνία».
Με αυτό το σχόλιο, ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να τονίσει ότι η κυβέρνηση της Βαγδάτης δεν θα αφήσει τη Τεχεράνη να στρίψει τα όπλα της προς το συριακό ζήτημα.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.