Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Weidmann: Ξεχάστε το κούρεμα, συνεχίστε μεταρρυθμίσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.28  -  28/12/2013

Ο Αντώνης Σαμαράς διαμήνυσε πρόσφατα από βελγικού εδάφους ότι η ελληνική προεδρία της Ε.Ε θα σηματοδοτήσει την ελπίδα. Εκτίμηση που δε μοιάζει να συμμερίζεται μερίδα των γερμανικών ΜΜΕ, ενώ με μήνυμά του ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Jens Weidmann,  στέλνει αυστηρό μήνυμα στην Ελλάδα να ξεχάσει το κούρεμα και να επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις.

«Ένα κούρεμα χρέους δεν αποτελεί λύση για τα βασικά προβλήματα της χώρας» δήλωσε ο κ. Βάιντμαν στην εφημερίδα «Bild» και πρόσθεσε ότι, αντιθέτως, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την δύσκολη πορεία μεταρρυθμίσεων και να την ολοκληρώσει.

«Η χώρα πρέπει να διορθώσει τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας, που έχει δημιουργήσει η ίδια. Να γίνει πιο παραγωγική και να εξυγιάνει περαιτέρω τον προϋπολογισμό της. Βοήθεια απ´εξω μπορεί μόνο να αγοράσει χρόνο, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην ίδια τη χώρα» τόνισε.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Είδησεων, ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας προειδοποίησε ακόμη ότι η οικονομική κρίση θα αναζωπυρωθεί, εάν οι χώρες του ευρώ εγκαταλείψουν την μεταρρυθμιστική πορεία. «Το ευρώ είναι στην φάση αποκατάστασης. Σε αυτή την φάση χρειάζεσαι αντοχή και ισχυρή θέληση, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος υποτροπής. Αυτή τη στιγμή οι αγορές έχουν ησυχάσει, αλλά αυτό μπορεί να είναι παραπλανητική ασφάλεια. Η κρίση μπορει να αναζωπυρωθεί. Ο καθένας πρέπει να έχει συναίσθηση της ευθύνης του για μια σταθερή βάση στη χώρα του και στο σύνολο της Ευρωζώνης» επισήμανε.

"Όχι σε νέα δανεικά στην Ελλάδα"

Επιπλέον σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε η εταιρεία YouGov για λογαριασμό της Bild, το 70% των ερωτηθέντων Γερμανών απορρίπτει μια περαιτέρω οικονομική ενίσχυση στην Ελλάδα. Μόνο το 16% είναι υπέρ της διατήρησης της χώρας, με επιπλέον δισεκατομμύρια, στην ζώνη του ευρώ, ενώ το 14% δηλώνουν αναποφάσιστοι. Η έρευνα έγινε μεταξύ 20 και 23 Δεκέμβριου και ρωτήθηκαν 1105 Γερμανοί πολίτες.

Αμφιβολίες για την ελληνική προεδρία

Αρκετοί Γερμανοί αναλυτές δυσκολεύονται να πιστέψουν μια πιθανή επιτυχία της ελληνικής προεδρίας, καθώς όπως υποστηρίζουν, πρόκειται για μια χώρα που έφτασε στο χείλος της πτώχευσης και έχει λάβει σημαντικό πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της.

Όπως μεταδίδει το iefimerida, ο Βέσελ Κούριερ της Deutsche Welle, εξηγεί την προβληματική κατάσταση ως εξής: "Πρέπει το προβληματικό παιδί της Ευρώπης να αποδείξει τα δύσκολα γι΄ αυτήν πέρασαν και το ίδιο για τη νομισματική ένωση σε γενικές γραμμές. Το θετικό είναι ότι βρίσκεται σε θετική ρότα αυτή τη στιγμή, αλλά από την άλλη ποιος ο λόγος να σπαταλάς 50 εκατ. ευρώ, όταν την ίδια στιγμή η Τρόικα διαπιστώνει την ύπαρξη ελλείμματος στα ταμεία".

Υπ΄ αυτή την έννοια ο Βέσελ Κούριερ διατυπώνει αμφιβολίες για το κατά πόσο η ελληνική προεδρία θα καταφέρει να διαχειριστεί επιτυχώς σοβαρά θέματα όπως η τραπεζική ένωση και η ανάσχεση των ευρωσκεπτικιστών.

Ενας άλλος αναλυτής της εφημερίδας Mittelbayerische Zeitung σημειώνει, πως δεν μπορεί να καταλάβει την αισιοδοξία του Αντώνη Σαμαρά τη στιγμή που μπροστά του θα έχει κάμποσα "καυτά" θέματα να διευθετήσει. Οχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα "προφανώς στην Αθήνα η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Ο έλληνας πρωθυπουργός ζωγραφίζει ρόδινες προοπτικές για το μέλλον, με προφητείες για μικρή ανάκαμψη. Αν όλα αυτά είναι μια απλή προπαγάνδα ή πραγματικότητα, θα φανεί μέσα στο 2014. Ας μην ξεχνάμε πως η χώρα βρίσκεται εν ζωή λόγω των δανείων που έχει λάβει. Εξακολουθεί να βρίσκεται σε βαθιά κρίση".


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.