Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Σε σταυροδρόμι η ΠΑ: Έμφαση στην Α/Α άμυνα απέναντι στο F-35

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΔΕΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Η είσοδος των S-300 σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και η επικείμενη προμήθεια νέων ρωσικών SHORADS τα οποία θα αντικαταστήσουν τα OSA-ΑΚ σηματοδοτούν μια στροφή του συστήματος της ελληνικής Αεράμυνας  σε πιο «στατικές» μεθόδους αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας και εν τέλει ίσως και πιο αποτελεσματικές.
Η νέα γενιά αντιαεροπορικών συστημάτων έτσι και αλλιώς από τη στιγμή που υπάρχουν αεροσκάφη τα οποία θα μπορούν να σταθούν απέναντι σε ένα αντίπαλο, είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι προ έτους ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντιμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε ότι «τα νέα αντιαεροπορικά συστήματα τα οποία εισέρχονται σε υπηρεσία θα καταστήσουν το αεροσκάφος ως ένα εξαιρετικά ευάλωτο οπλικό σύστημα».
Η κύρια πρόκληση για την Ελλάδα πλέον και ο κύριος προβληματισμός των επιτελείων δεν είναι άλλος από το F-35 το οποίο σταδιακά θα αρχίσει να εντάσσεται στις τάξεις της τουρκικής Αεροπορίας από τα μέσα της δεκαετίας που διανύουμε και μετά.  
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως το κυριότερο πλεονέκτημα του αεροσκάφους, δηλαδή η χαμηλή παρατηρησιμότητά του, στο Η/Μ είναι και το μεγαλύτερο μειονέκτημά του. Αυτό σημαίνει πως εάν το αεροσκάφος εντοπιστεί τότε καταρρίπτεται.
Η ρωσική πλευρά εγγυάται  πως τα ραντάρ των νέων εκδόσεων των Tor M2 αλλά και Pantsir-S1  μπορούν να εντοπίζουν τα F-35, αλλά κάθε αεροσκάφος stealth της κατηγορίας του, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με ένα δίκτυο αισθητήρων, όχι απαραίτητα ραντάρ, που μπορούν να επίσης να προμηθεύσουν την Ελλάδα.
Έτσι στο ΓΕΕΘΑ πρόκειται να δοθεί  έμφαση εκτός από την αγορά των νέων SHORADS και στις αναβαθμίσεις των μαχητικών αεροσκαφών καθώς τα ποσά που απαιτούνται για την αγορά νέου μαχητικού αεροσκάφους δεν επαρκούν.
Αυτή είναι η γενική κατεύθυνση που τεκμαίρεται μέχρι στιγμής σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ  στο πλαίσιο των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει. Αυτά αφορούν τόσο την πορεία των τουρκικών εξοπλισμών όσο και την γενικότερη πολιτική κατάσταση.
Ας σημειωθεί, όπως και προαναφέρθηκε, πως ένας από τους κύριους προβληματισμούς του ΓΕΕΘΑ αφορά την έλευση του F-35 στις τάξεις της τουρκικής Αεροπορίας αλλά και τις παραδόσεις των τουρκικών F-16 από τα προγράμματα αναβάθμισης.
Σε αυτά η ΠΑ δεν έχει να αντιπαρατάξει ένα νέο μαχητικό, η αγορά του οποίου μετατίθεται για το 2022, παρά μόνο έχει τη δυνατότητα εφαρμογής συμπληρωματικών προγραμμάτων. Και ως τέτοια λογίζεται καταρχάς το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 και ενδεχομένως των Mirage 2000 κατόπιν ειδικής συμφωνίας με τη Γαλλία.
Ταυτόχρονα ο εγκλωβισμός, για πρώτη φορά, τουρκικών μαχητικών F-4E 2020 Terminator, από ελληνικά συστήματα MIM-104 Patriot PAC-3 από την αντιαεροπορική συστοιχία της Σκύρου, δίνει μια νέα διάσταση στις ελληνικές κινήσεις που προετοιμάζονται. Αυτόν της ανάδειξης της αντιαεροπορικής άμυνας σε πιο ενεργό ρόλο παράλληλα με την αγορά νέων συστημάτων SHORADS.
Η κίνηση αυτή έχει τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:
Πρώτο χαρακτηριστικό είναι η αντικατάσταση των παλαιών συστημάτων OSA AK (SA-8B Gecko Mod-1 ) τα οποία υπηρετούν στα νησιά του Α. Αιγαίου
Δεύτερον με την κάλυψη των μεγάλων υψών και μεγάλων αποστάσεων από τα συστήματα Patriot και S-300 υπάρχει ανάγκη για «κλείδωμα» του εναέριου χώρου και στα μικρότερα ύψη
Τρίτον τα μοναδικά συστήματα που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ΕΔ τα ρωσικά TorM2 και Pantsir-S1 έχουν σημαντικές επιδόσεις εναντίον στόχων stealth όπως τα F-35 με αποτέλεσμα η προμήθειά τους να θεωρείται ως ένα απόλυτα ενδεδειγμένο βήμα.
Τόσο το TorM2 όσο και το Pantsir-S1 θεωρούνται από τα πλέον προηγμένα συστήματα SHORADS παγκοσμίως ενώ ιδιαίτερα σε ότι αφορά το πρώτο η εταιρεία κατασκευής του Almaz-Antey ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει υπό εξέλιξη μια νέα έκδοση του Tor-M2 το οποίο θα έχει μεγαλύτερη εμβέλεια, αυξημένη ακρίβεια πλήγματος και μεγαλύτερη δυνατότητα μεταφοράς πυρομαχικών.
«Μπορούμε να πούμε τώρα ότι ένα μοναδικό στην κατηγορία του αντιαεροπορικό σύστημα με εκπληκτική ακρίβεια και εμβέλεια έχει γεννηθεί. Οι επιδόσεις του έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία και κάθε παράμετρο» είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ο Sergei Druzin  επικεφαλής του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της Almaz-Antey.
Π ρωσικός Στρατός χρησιμοποιεί σήμερα τις εκδόσεις Tor-M1 και Tor-M2U με το βλήμα 9M331 ενώ ο ΕΣ το Tor-M1 με το ιδιο βλήμα σε μια ποσότητα 21 συστημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εταιρείας η νέα προηγμένη έκδοση του Tor θα χρησιμοποιεί το βλήμα 9M338 το οποίο δοκιμάστηκε επιτυχώς στα τέλη  Οκτωβρίου.
«Πραγματοποιήσαμε πέντε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις εναντίον drones τα οποία πραγματοποιούσαν ακραίους  ελιγμούς αποφυγής. Τρείς από τους στόχους κτυπήθηκαν κατά μέτωπο ενώ οι άλλοι δύο καταστράφηκαν από τα θραύσματα της πολεμικής κεφαλής. Είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα και με εκπληκτική επίσης ακρίβεια», πρόσθεσε ο  Druzin.
Ένα από τα χαρακτηριστικά του νέου βλήματος 9Μ338 είναι οι μικρότερες διαστάσεις του με αποτέλεσμα το αυτοκινούμενο σύστημα να μπορεί να μεταφέρει τώρα 16 συνολικά βλήματα έναντι των οκτώ στις παλαιότερες εκδόσεις.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.