Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Βουβωνική επιδημία πανώλης σκοτώνει 32 στη Μαδαγασκάρη

Ογδόντα τέσσερα ύποπτα κρούσματα της νόσου αναφέρθηκαν σε πέντε επαρχίες σε προηγούμενο μήνα.

Η βουβωνική πανώλη
Η βουβωνική πανώλη βακτήρια. Φωτογραφία: AFP / Getty Images
Η βουβωνική πανώλη, η οποία αφανίστηκε στο ένα τρίτο του πληθυσμού της Ευρώπης στο Μεσαίωνα, έχει διαπιστωθεί στο αφρικανικό κράτος- νησί της Μαδαγασκάρης , όπου 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα νέο ξέσπασμα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.
Εντοπίστηκαν 84 νέα ύποπτα κρούσματα βουβωνικής πανώλης - 60 από αυτά πιστεύεται ότι είναι πνευμονική ή πνευμονική πανούκλα, ένα πιο λοιμογόνο στέλεχος της νόσου - έχουν αναφερθεί σε πέντε από 112 περιοχές του νησιού τον περασμένο μήνα.
Πνευμονικής πανώλης προκαλείται από τα ίδια βακτήρια που συμβαίνουν σε βουβωνική πανώλη. Ωστόσο, ενώ η βουβωνική πανώλη είναι συνήθως μεταδίδεται από τα δαγκώματα από αρουραίο μεταδίδονται ψύλλους και μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, πνευμονικής πανώλης μπορεί να εισπνεύσει και να διαβιβάζονται μεταξύ των ανθρώπων χωρίς τη συμμετοχή των ζώων ή των ψύλλων. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, θα έχει ένα πολύ υψηλό ποσοστό θνησιμότητας και μπορεί να σκοτώσει μέσα σε 24 ώρες.
Πέρυσι, στη Μαδαγασκάρη έχουν αναφερθεί 60 θάνατοι από βουβωνική πανώλη. Η κακή υγιεινή και η μείωση του βιοτικού επιπέδου, έχει ως αποτέλεσμα τη παρατεταμένη πολιτική κρίση, δεδομένου ότι από το πραξικόπημα το 2009, αναφέρονται ως τα κύρια αίτια της εξάπλωσης της νόσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.