Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Μετράει μέρες ο Καντάφι;Βίντεο - Φώτο


Οι εξελίξεις στην Λιβύη τρέχουν και οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον ηγέτη του καθεστώτος Μουαμάρ Καντάφι να βρίσκεται σε δυσκολότερη θέση από ποτέ.
Οι Λίβυοι αντάρτες φαίνεται ότι προετοιμάζονται για την ‘πολιορκία’ και την κατάληψη της Τρίπολης. Φήμες θέλουν τον Καντάφι να εγκαταλείπει τη χώρα για λόγους υγείας.
 
http://www.cnn.com/video/?/video/world/2011/08/15/chance.libya.rebels.zawiya.cnn

Είναι ενδεικτικό ότι οι λίβυοι εξεγερμένοι προχώρησαν στην σύνταξηνέου οδικού χάρτη για την μετά-Καντάφι εποχή, μία "συνταγματική διακήρυξη" που προβλέπει την παράδοση της εξουσίας σε μία εκλεγμένη συνέλευση σε διάστημα οκτώ μηνών το ανώτερο και την υιοθέτηση ενός νέου συντάγματος.
Το κείμενο, του οποίου το Γαλλικό Πρακτορείο έλαβε σήμερα αντίγραφο, είναι μία τροποποιημένη και πιο λεπτομερής εκδοχή του οδικού χάρτη που είχε παρουσιάσει τον Μάρτιο το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, το πολιτικό όργανο των λίβυων εξεγερμένων που έχει την έδρα του στη Βεγγάζη.
Ο νέος οδικός χάρτης αποτελείται από 37 άρθρα και σε περίπου δέκα σελίδες περιγράφει τα βασικά στάδια της μεταβατικής περιόδου μετά την πτώση του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.
Ετοιμάζονται για την πολιορκία της Τρίπολης
Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών φαίνεται να προελαύνουν στα ανατολικά της Τρίπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες ανακατέλαβαν την Ζαουίγια, όχι όμως και τα διυλιστήρια που ελέγχονται από κανταφικές δυνάμεις, ενώ παράλληλα προωθούνται προς την Τρίπολη.
Σε περίπτωση που καταφέρουν οι αντάρτες να αποκλείσουν πλήρως την Τρίπολη και να την αποκόψουν από τον ανεφοδιασμό της, καταλαμβάνοντας πλήρως την Ζαουίγια και την Μπρέγκα, τότε θα έχουμε όντως μια τομή στις εξελίξεις στη Λιβύη.
Μόνον με παραίτηση Καντάφι διαπραγματεύονται οι αντάρτες
Ο Αχμέντ Μπάνι, εκπρόσωπος των εξεγερμένων, δήλωσε ότι στόχος των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων είναι να αποκόψουν την Τρίπολη από τη Σύρτη.
Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ήδη έχουν μικρές επιτυχίες στην υλοποίηση του σχεδίου τους.
Απέφυγε όμως να αναφέρει πότε ακριβώς θα αρχίσει η αποφασιστική στρατιωτική επιχείρηση.

Το τελευταίο διάστημα φαίνεται επίσης ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν αποδυναμωθεί από τις συνεχείς επιθέσεις του ΝΑΤΟ. Ας μην ξεχνάμε ότι το ΝΑΤΟ έχει πραγματοποιήσει από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα πάνω από 7.000 αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε στρατιωτικές βάσεις και στρατόπεδα. Ουδείς γνωρίζει όμως επακριβώς πόσες δυνάμεις διαθέτει ο Καντάφι που πρόσκεινται στο καθεστώς του.


Ο Καντάφι που έχει αρκετό καιρό να εμφανιστεί, στέλνει ραδιοφωνικά μηνύματα προς τον λαό του και τον καλεί να ρίξει στη θάλασσα τους ‘αποικιοκράτες’ και τα ‘σιχαμερά ποντίκια της αντίδρασης’.

Στο μεταξύ καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές, ούτε οι αντάρτες, ούτε ο Καντάφι, δεν υποχωρούν από τη βασική τους προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων: οι μεν εξεγερμένοι ζητούν ως προϋπόθεση για διαπραγματεύσεις την παραίτηση του Καντάφι και της οικογένειάς του πολιτικής εξουσίας, το δε καθεστώς την απαλοιφή αυτού του όρου.
Newscode με πηγές Deutsche Welle, Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.