Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ: Απεριόριστη υποστήριξη σε Σαλί Μπερίσα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αναγνώρισαν τα λάθη τους και την εσφαλμένη πολιτική που ακολούθησαν. Μια τέτοια περίπτωση είναι με την Αλβανία. Έδωσαν απεριόριστη υποστήριξη προς τον πρώην πρόεδρο της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, και αυτό χαρακτηρίζεται ως αδυναμία των ΗΠΑ, αφού ανέχθηκαν την αλαζονεία ενός κράτους με μόλις 3,5 εκατομμύρια κατοίκους. Το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών (U. S. State Department) για πρώτη φορά εκδίδει τα μυστικά του παρελθόντος. Μέσα σε αυτά αναφέρει και τα «Παράξενα γεγονότα των νέων συμμάχων». Μετά από 90 χρόνια, μόλις το κομμουνιστικό καθεστώς κατέρρευσε, η Αλβανία έγινε σύμμαχος των ΗΠΑ.
 Η επιλογή των ΗΠΑ ήταν ο Σαλί Μπερίσα που είχε την πλήρη υποστήριξη του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Τίρανα, William Rayerson. Τα λάθη του παρελθόντος συνεχίζονται και επαναλαμβάνονται και σήμερα. Και όλα αυτά είναι δημοσιευμένα στον αμερικανικό Τύπο. Στα δημοσιεύματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και όλες οι γκάφες των ΗΠΑ, όλα αυτά τα χρόνια, σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Γίνεται, μάλιστα, σχετική μνεία για τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, για τις σχέσεις των πρώην χωρών της Γιουγκοσλαβίας κλπ.
«Η Αλβανία υποστήριξε το ΝΑΤΟ, οι αρχές των ΗΠΑ και η CIA κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου, είχαν στη διάθεσή τους, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και το έδαφος της Αλβανίας.

Αναφέρει συγκεκριμένα η αμερικανική έκθεση:
«Η Αλβανία υπήρξε για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ σημαντικό στρατιωτικό φυλάκιο στα ταραγμένα νότια Βαλκάνια. Η Αλβανία κατά την περίοδο 1990-96 είχε ανοίξει τα λιμάνια της και τους αεροδιαδρόμους της για στρατιωτική χρήση των ΗΠΑ, φιλοξενηθήκαν επίσης τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα της CIA που προέβαιναν σε πτήσεις πάνω από τη Βοσνία»

Οι ταραχές στην διάρκεια των ετών 1990-96 είχανε πολλές διακυμάνσεις και οι ΗΠΑ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος το 1992 στις γενικές εκλογές με τις οποίες καθιερώθηκε το νέο κράτος της Αλβανίας, οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά με την αμέριστη συμπαράσταση των ΗΠΑ.
Κατά την περίοδο 1991-96 η Ουάσιγκτον στράφηκε άμεσα στην Αλβανία κάνοντας σοβαρές επενδύσεις 236 εκατ. δολαρίων, υπό μορφή οικονομικής ενίσχυσης, καθιστώντας τις ΗΠΑ δεύτερες στη θέση των δωρεών προς την Αλβανία, μετά την Ιταλία.
Ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας ( και σημερινός πρωθυπουργός) Σαλί Μπερίσα επισκέφθηκε τις ΗΠΑ το 1991 ζητώντας τη συνδρομή της αμερικανικής πολιτικής για ‘βελτιώσεις’ προς το Δημοκρατικό Κόμμα που ηγούνταν.
Στα πλαίσια αυτά, το Δημοκρατικό Κόμμα υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ στις εκλογές του 1992 με ηλεκτρονικό εξοπλισμό και μηχανήματα.
Ο William Rayerson, ως ο πρώτος πρέσβης των ΗΠΑ μετά το ’90, βρίσκονταν πάντοτε στο πλάι του Μπερίσα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Αλβανία.

Γράφει η αμερικανική έκθεση:
«Μετά την επίσκεψη του Μπερίσα στις ΗΠΑ το Μάρτιο του 1991, η Ουάσιγκτον που παραχώρησε άμεσα τη συνδρομή της προς το κόμμα του, το Δημοκρατικό Κόμμα, δωρίζοντάς του μάλιστα ηλεκτρονικούς υπολογιστές και αυτοκίνητα για την προεκλογική εκστρατεία του του 1992. Ο πρεσβευτής μας στα Τίρανα William Rayerson, που υπήρξε ο πρώτος πρεσβευτής των ΗΠΑ μετά την πτώση του κομμουνισμού, στάθηκε στο βάθρο, δίπλα στον Σαλί Μπερίσα, στο ράλι των εκλογών».

Οι ΗΠΑ, όμως, απέφυγαν να επικρίνουν το νέο πρόεδρο της χώρας για την πολιτική που ακολουθούσε στη νομοθεσία, στην πολιτική και στην αστυνομία, καθώς πολλές δραστηριότητες του ήταν συχνά παράνομες.
Ήδη, από το 1993, οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, τοποθέτησαν και προσέλαβαν τα συγγενικά τους πρόσωπα στις κύριες θέσεις των υπουργείων, σε διοικητικά τμήματα, σε θεσμούς, στη Δικαιοσύνη, στα Πανεπιστήμια και στα Μέσα Ενημέρωσης.
Χρησιμοποιώντας κατάλληλα τον φόβο της επιστροφής στο κομμουνιστικό δικτατορικό καθεστώς, ο Μπερίσα έκανε το πολιτικό του παιχνίδι με τη διάδοση του πανικού μεταξύ του πληθυσμού μέσω της νεο-εγκατεστημένης ισχύος του, χτυπώντας τον ανυπόληπτο πολιτικό του αντίπαλο.
Η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα, συνέβαλε στην περαιτέρω πόλωση του κλίματος στην Αλβανίας με την επιδίωξη να μην συναντηθούν να μιλήσουν τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης ( που χαρακτηρίστηκαν ως διάδοχα του κομμουνιστικού καθεστώτος). Το φαινόμενο αυτό κράτησε για δύο χρόνια με το Δημοκρατικό Κόμμα στην κυβέρνηση έως το 1995.
Αυτή η αμερικανική μονομέρεια βοήθησε τον Μπερίσα να χρησιμοποιήσει όπως ήθελε την πολιτική εξουσία και να απορρίψει την αλλαγή σε μια δημοκρατική κοινωνία.
Συγχρόνως οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την Αλβανία για να επιβληθούν στην περιοχή και αργότερα την βοήθησαν να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αφού είχε συμμετάσχει σε ασκήσεις και αποστολές που βοήθησαν στον πόλεμο της Βοσνίας αλλά και άλλες αποστολές.
Αυξήθηκαν οι σταθμοί ραντάρ στο βόρειο τμήμα, αλλά το πρόβλημα εκείνα τα χρόνια ήταν η κρίση στα Βαλκάνια και το εμπάργκο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες η Αλβανία έσπασε.
«Τότε δημιουργήθηκαν ταραχές στο εσωτερικό της χώρας, ομάδες έσπασαν τις στρατιωτικές αποθήκες και τα όπλα που εκλάπησαν δεν χρησιμοποιήθηκαν μόνο από τους αντιπάλους του Μπερίσα, αλλά και από εγκληματικές ομάδες…» γράφει η σχετική έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στον αμερικανικό Τύπο και αναφέρεται στα γεγονότα του 1999.
Πηγή: ΑΜΑ-news
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.