Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Κατάργηση ΚΑΙ των κλαδικών συμβάσεων ζητάει η Τρόικα.Της Ρούλας Σαλούρου

Την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων προκειμένου να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς εργασίας ζήτησαν και μάλιστα πιεστικά οι επικεφαλής της Τρόικας των δανειστών από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη.

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο σήμερα το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζήτησαν επίσης μείωση του προσωπικού του ΕΟΠΥ και κυρίως των γιατρών (κατά τουλάχιστον 10 χιλιάδες), προκειμένου να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του νέου οργανισμού, καθώς και επικαιροποίηση των αναλογιστικών μελετών για τις επικουρικές συντάξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας υπουργός δεσμεύτηκε πως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα υπάρξει νέος νόμος για τις επικουρικές συντάξεις ενώ όσον αφορά τη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα δήλωσε πως θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών μια λίστα με το 80% των επαγγελμάτων, θα συνεχιστεί η διαβούλευση και η τελική λίστα θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο.

Νωρίτερα το Capital.gr ανέφερε τα εξής:

Η έγκαιρη καταβολή των συντάξεων, η ανακατανομή των κονδυλίων για την ανάσχεση της ανεργίας και οι νέες παρεμβάσεις που σχεδιάζονται εντός Σεπτεμβρίου βάζουν φωτιά στο υπουργείο Εργασίας, ενόψει τόσο της έλευσης των επικεφαλής της Τρόικας των δανειστών, για την έγκριση της 6ης δόσης του δανείου, όσο και του σκληρού Φθινοπώρου που αναμένεται. Στα ασφαλιστικά ταμεία, σβήνονται και ξαναγράφονται οι προϋπολογισμοί, με στόχο να εξοικονομηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια, ώστε ο τελικός λογαριασμός προς το υπουργείο Οικονομικών να μικρύνει. Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επικρατεί πυρετός, αφού διαπιστώνεται υστέρηση στα έσοδα από εισφορές της τάξης του 5%, για το σύνολο της κοινωνικής ασφάλισης, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σε σχέση με τα έσοδα του προηγούμενου χρόνου, η υστέρηση αγγίζει το 16% και όπως διαπίστωσε και το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών, που βρίσκονται στη χώρα μας από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, η επίδραση της ύφεσης στην κοινωνική ασφάλιση είναι τεράστια. Για το λόγο αυτό άλλωστε, δεν αντέδρασαν ιδιαίτερα, όταν τους ζητήθηκαν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ ώστε το ΙΚΑ να καταβάλλει τις συντάξεις έγκαιρά και απρόσκοπτα, έως το τέλος του 2011.

Βέβαια, η τελική διαπραγμάτευση θα γίνει με τους επικεφαλής, οι οποίοι θα ενημερωθούν ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού των ταμείων το πρώτο εξάμηνο, για τα εξής: τα έσοδα από εισφορές βρίσκονται στο 45% των προϋπολογισθέντων (υστέρηση 5%), η κρατική επιχορήγηση στο 52% και οι δαπάνες στο 49,75%.

Υστέρηση κοντά στο 5% σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα παρουσιάζουν τα έσοδα από εισφορές του ΙΚΑ, ενώ ακόμη μεγαλύτερη απόκλιση εμφανίζουν τα έσοδα από ρυθμίσεις χρεών, καθώς βρίσκονται στο 42,12% των προϋπολογισθέντων, στο 6μηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου. Αντίστοιχα, στον ΟΑΕΕ, τα έσοδα από εισφορές βρίσκονται στο 44,4% και από ρυθμίσεις χρεών στο 46%, ενώ σε χειρότερη κατάσταση βρίσκεται ο ΟΓΑ, αφού τα έσοδα από εισφορές μόλις και φθάνουν το 39,12% και από ρυθμίσεις χρεών το 43 %. Μάλιστα, στον ΟΓΑ, το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρατηρείται αστοχία και στον περιορισμό των εξόδων, καθώς υπάρχει απόκλιση από τα προϋπολογισθέντα, κοντά στο 5,5%.

Το πλεόνασμα του συνόλου των ασφαλιστικών ταμείων, δεν ξεπερνά τα 415 εκατ. ευρώ, ενώ στο υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένουν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ τόκους, από την ΤτΕ. Παράλληλα, με την έναρξη εφαρμογής των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, κυρίως των έκτακτων εισφορών στους ιδιωτικούς υπαλλήλους υπέρ ανεργίας, καθώς και της περικοπής των συντάξεων με την επιβολή νέας ειδικές εισφοράς στις επικουρικές, αυξημένης εισφορά στις υψηλές κύριες συντάξεις καθώς και επιπλέον εισφοράς στους νέους, κάτω των 60 ετών συνταξιούχους, το υπουργείο αναμένει ανάσα ύψους 1,5 με 2 δισ. ευρώ. Με αυτά, θα κλείσουν ήδη προϋπολογισμένες «τρύπες» με αποτέλεσμα, το πρόβλημα να παραμένει στα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία. Εκτός από τα επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για το ΙΚΑ, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, με την επίβλεψη και συνδρομή και του υπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη, προσπαθούν να καλύψουν ανάγκες εκ των ενόντων. Έτσι, τα επιπλέον 200 εκατ. ευρώ που αναζητά ο ΟΓΑ θα καλυφθούν 100 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ και 100 εκατ. ευρώ από το εκπτώσεων που επιστρέφεται στα ταμεία από τις φαρμακοβιομηχανίες. Ο ΟΑΕΕ, θα λάβει 150 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ, καθώς το ειδικό αποθεματικό (ειδικός κωδικός στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας) έχει αδειάσει. Τα επιπλέον απαιτούμενα ποσά, θα εξασφαλιστούν με δανεισμό του ταμείου από το ΤΑΝΠΥ ή το Ταμείο των Βενζινοπωλών, που έχουν ενταχθεί ως αυτοτελείς τομείς, στον Οργανισμό.

Οι αυξημένες ανάγκες του ΟΑΕΔ για επιδόματα ανεργίας αλλά και για νέα προγράμματα, αναμένεται να καλυφθούν από την ειδική εισφορά που βάσει του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού του νόμου βαραίνει εργοδότες και εργαζόμενους σε ιδιωτικό τομέα από τις αρχές Αυγούστου. Καθώς βέβαια, το πρόβλημα της ανεργίας υπερβαίνει τις δράσεις του υπουργείου Εργασίας, αναζητούνται κονδύλια, από αυτά που λιμνάζουν σε όλα τα υπόλοιπα υπουργεία, προκειμένου να εξοικονομηθούν επιπλέον κεφάλαια για τη στήριξη της απασχόλησης. Έτσι, από τα περίπου 2,7 δισ. ευρώ, για τα οποία ήδη έχουν σχεδιαστεί προγράμματα και δράσεις υπέρ της απασχόλησης και κατά της ανεργίας, αναζητούνται επιπλέον περίπου 1,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τελευταία σύσκεψη με το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας, τέθηκε εκ νέου, πιεστικά, το θέμα της μείωσης των επιδομάτων ανεργίας, με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων.

Το Φθινόπωρο ανοίγει ένας νέος κύκλος αλλαγών, κυρίως στο ασφαλιστικό και στο υπουργείο Εργασίας αναζητούν φόρμουλα, ώστε οι αλλαγές να είναι όσο το δυνατό ηπιότερες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, για το θέμα των επικουρικών συντάξεων, την περασμένη Παρασκευή, οι εμπειρογνώμονες των δανειστών, έδωσαν τελεσίγραφο στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ώστε έως τα μέσα Οκτωβρίου, να έχουν αφενός επικαιροποιηθεί οι αναλογιστικές μελέτες με στοιχεία του 2010 και νέες παραμέτρους που έθεσαν οι ίδιοι και αφετέρου να έχει καταρτιστεί σχέδιο νόμου για τις δομικές αλλαγές, ώστε το σύστημα επικουρικής ασφάλισης στη χώρα μας να μετατραπεί σε σύστημα πλασματικά καθορισμένων εισφορών, όπως ρητά αναφέρεται στο Μνημόνιο. Παράλληλα, και με βάση τις νέες αναλογιστικές μελέτες, θα υπάρξουν περικοπές, στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και κατά 40%.

Έντονες αντιδράσεις και ενστάσεις, εξέφρασαν σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών και για τη λειτουργία του νέου Ενιαίου Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΕΟΠΥ) που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των συναρμόδιων υπουργείων Υγείας και Εργασίας, θα λειτουργήσει μέσα στο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τους ελεγκτές, το κόστος λειτουργίας του Οργανισμού είναι μεγάλο, κυρίως λόγω των αμοιβών που προβλέπονται για τους γιατρούς που θα συμμετέχουν στο νέο σύστημα.


Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.