Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Στο φακό τα τουρκικά παιχνίδια


Ελένη Μαυρουδή Στο προσκήνιο βρίσκονται μια σειρά από στρατιωτικά και στρατηγικά ζητήματα της Τουρκίας και των σχέσεών της με τις ΗΠΑ, πράγμα που συνοδεύεται αυτές τις μέρες από τρομερό παρασκήνιο. Κοινές τουρκο-κινεζικές ασκήσεις, κινήσεις της Άγκυρας για στρατιωτική βάση στο Βόρειο Ιράκ και επαφές του γ.γ. του ΝΑΤΟ στην τουρκική πρωτεύουσα για τις περίφημες σχέσεις ΝΑΤΟ - Ε.Ε., είναι τρία από τα τρέχοντα θέματα.

Η τουρκική εφημερίδα «Ταράφ» αποκάλυψε την Πέμπτη ότι εντός του Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν στο Ικόνιο της Τουρκίας κοινές αεροπορικές ασκήσεις Τουρκίας - Κίνας. Σύμφωνα με την πληροφορία, την οποία αποδίδει η εφημερίδα σε τουρκικές και δυτικές στρατιωτικές πηγές, στις ασκήσεις πήραν μέρος τουρκικά F-16 και ρωσικής κατασκευής Mig-29 και Su-27 του κινεζικού πολεμικού ναυτικού. Η εφημερίδα γράφει ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη ζητήσει σχετικές πληροφορίες από την Άγκυρα.

Μέτρα για το Ιράκ
Άλλο δημοσίευμα, τούτη τη φορά της εφημερίδας «Ραντικάλ», ανέφερε επίσης την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ιδέα περί λήψης μέτρων εκ μέρους της Τουρκίας στο έδαφος του Ιράκ στο πλαίσιο του δικαιώματος άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής στρατιωτικής βάσης. Ωστόσο οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι, «στο πλαίσιο του σεβασμού προς την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, αυτό μπορεί να συμβεί μόνον έπειτα από έγκριση της κυβέρνησης της Βαγδάτης».

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος, που αναφέρει ότι η παραπάνω δήλωση ανήκει σε αμερικανική πηγή, τονίζει ότι ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, έπειτα από τη συνάντηση που είχε στις 28 Σεπτεμβρίου με το διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγό Λόιντ Όστιν, είχε δηλώσει πως «η δυστοκία που υπάρχει ως προς το σχηματισμό κυβέρνησης στο Ιράκ, συνιστά εμπόδιο για τη μάχη μας εναντίον του ΡΚΚ». Σύμφωνα με το συντάκτη, ο Τούρκος υπουργός εννοούσε την έγκριση που ζητείται από τη Βαγδάτη για τα μέτρα που επιθυμεί να λάβει η Άγκυρα.

Στην Άγκυρα ο Ράσμουσεν Μέσα σε όλα αυτά, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε προχθές την πληροφορία ότι στις 7 Οκτωβρίου θα επισκεφθεί την Άγκυρα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και ότι, σύμφωνα με αξιωματούχο της Συμμαχίας, βασικό αντικείμενο θα είναι οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ε.Ε.
Βασικός πονοκέφαλος στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Τουρκία είναι το βέτο που ασκεί η δεύτερη για τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ε.Ε., εξαιτίας του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.