Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Τεράστιες ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία.Αγγίζουν τα 6,5 δισ. ευρώ. Εδω; στην ΕΛΛΑΔΑ μας; ΤΙΠΟΤΑ;

Στην ανάγκη διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας συμφώνησαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής στην Άγκυρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης και ο υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς.

Οι ελληνικές και ξένες επενδύσεις έχουν μεγάλη σημασία για την αναπτυξιακή προσπάθεια της Ελλάδας, σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα και η Τουρκία «πρέπει να προβούν στα βήματα που θα αυξήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία». «Η Ελλάδα», τόνισε, «έχει εισέλθει σε μία διαδικασία ανάπτυξης και επιθυμούμε, οι δύο χώρες να λάβουν τα μέτρα που θα αυξήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία».

Όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Μπαγίς επεσήμανε πως όγκος των ελληνοτουρκικών εμπορικών συναλλαγών το έτος 2000 δεν ήταν ούτε καν 900 εκατ. δολάρια, ενώ το 2008 ο όγκος αυτός άγγιξε τα 3,5 δισ. δολάρια, την ώρα που οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία φτάνουν σήμερα τα 6,5 δισ. δολάρια.

Όπως έκανε γνωστό ο Τούρκος υπουργός, το περασμένο έτος επισκέφθηκαν την Τουρκία 630.000 Έλληνες πολίτες, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει τη «λαϊκή στήριξη», αφού «όσο φιλικά μηνύματα και να δίνουν οι πολιτικοί, αν δεν υπάρχει λαϊκή στήριξη, αυτό δεν έχει και τόση σημασία».

Ο κ. Μπαγίς αναφέρθηκε επίσης και στις τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα. «Υπάρχουν 6.500 τουρκικές επιχειρήσεις στη Ρουμανία και άλλες 1.200 στη Βουλγαρία, αλλά ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός στην Ελλάδα», σημείωσε και προέβλεψε ότι «με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη μεικτή ελληνοτουρκική διυπουργική επιτροπή μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός αυτός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.