Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΕΕ ομάδες να περιπολούν τα ελληνικά σύνορα ανάμεσα μεταναστών κύμα


Illegal migrants at Nea Vissa station, northeastern Greece, 4 Oct 10 Εκατοντάδες μετανάστες εισέρχονται στην Ελλάδα καθημερινά από την Τουρκία, λέει η ΕΕ και είναι ίσως για πρώτη φορά η αποστολή συνοριοφυλάκων θα βοηθήσει την Ελλάδα στην εισροή των μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα από όλα τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας.

Πολλοί από τους παράνομους μετανάστες υποστηρίζουν ότι είναι από το Αφγανιστάν.

Οι ομάδες ταχείας επέμβασης στα σύνορα που δημιουργήθηκε το 2007 "είναι ενεργοποιημένες σήμερα για πρώτη φορά", δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι η ροή των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Greece/Turkey map
Η Ε.Ε. θα αποστείλει τις ένοπλες “Ομάδες ταχείας επέμβασης στα σύνορα” (Rabit-s) στην Ελλάδα για πρώτη φορά από τη δημιουργία τους το 2007 κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης.Οι ομάδες Rabit-s, σημειώνει ο συντάκτης, απαρτίζονται από δυνάμεις των κρατών-μελών οι οποίες τίθενται υπό την αιγίδα της Frontex, της υπηρεσίας συνοριακών ελέγχων της Ε.Ε. Οι εν λόγω ομάδες θα είναι αρμόδιες για την τήρηση της εθνικής και της κοινοτικής νομοθεσίας, ενώ θα ενσωματωθούν στις ελληνικές μεθοριακές περιπολίες.

Έχουν επίσης εξουσιοδοτηθεί να έχουν πρόσβαση στις ελληνικές βάσεις δεδομένων, ενώ εάν χρειαστεί, μπορούν ΄να χρησιμοποιήσουν βία΄. Μπορούν επίσης να φέρουν την εθνική στολή καθώς και όπλο υπηρεσίας, μαζί με ένα μπλε περιβραχιόνιο με το λογόγραμμα της Ε.Ε. και της Frontex. Σε περίπτωση χρήση βίας εναντίον τους ή εάν κάποιο από τα μέλη της υποπέσει σε κάποιο παράπτωμα, θα θεωρούνται ως ελληνικές ομάδες μεθοριακής περιπολίας.

Η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων Cecilia Malmstrom, δήλωσε αργά την Κυριακή 24 Οκτωβρίου ότι η κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας είναι «ιδιαίτερα ανησυχητική», ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό της αναφορικά με την ανθρωπιστική διάσταση του θέματος της λαθρομετανάστευσης, τονίζοντας ότι ανέμενε να χορηγείται η κατάλληλη βοήθεια σε όποιο άτομο διασχίζει τα σύνορα.

Προηγουμένως, ο Έλληνας υπουργός “Προστασίας του Πολίτη”, Χρ. Παπουτσής είχε κάνει έκκληση για “κοινοτική αλληλεγγύη” δηλώνοντας ουσιαστικά αδυναμία να ελέγξει το πρόβλημα. Σύμφωνα με την Frontex, πάνω από τα τρία τέταρτα των 40977 ατόμων που συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους να εισέλθουν χωρίς τα κατάλληλα έγγραφα στην Ε.Ε. στο πρώτο μισό του 2010, εισήλθαν από την Ελλάδα, κυρίως προερχόμενα από την Τουρκία.

Τουρκική πρόκληση προς την ΕΕ

Ωστόσο η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν ότι εγκαινιάζουν μια ΄συστηματική διμερή συνεργασία΄ σε θέματα μετανάστευσης εμπλέκει την υπόθεση σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Η εμπλοκή προέρχεται από μια μονομερή δήλωση της Τουρκίας προς την ΕΕ ότι η οποιαδήποτε συνεργασία ανάμεσα στις δυο, θα πρέπει να βασιστεί σε τρία σημεία:

- την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για να λάβει επιπλέον μέτρα για τους επαναπροωθούμενους η συλλαμβανόμενους λαθρομετανάστες,

- ότι οι λαθρομετανάστες τους οποίους η ίδια αποδέχεται να γίνεται επαναπροώθηση θα είναι τούρκοι υπήκοοι,

- ότι η ΕΕ σε οποιαδήπτε συμφωνία με την ¨Αγκυρα δεν θα κάνει αναφορά σε “εξωτερικά σύνορα της ΕΕ” καθώς το ζήτημα των συνόρων είναι “διμερές” Ελληνο- Τουρκικό

Ερωτηματικά για τον κ. Παπανδρέου

Τα ερωτηματικά που δημιουργούνται είναι εύγλωτα.

Αν η Τουρκία, κατ αρχήν εκβιάζει την ΕΕ όπως ο Μ. Καντάφι της Λιβύης προκειμένου ν αποσπάσει γενναία οικονομική βοήθεια για να κάνει αυτό που είναι χρέος της, με βάση τους διεθνείς κανόνες.

Δεύτερον αν η επαναπροώθηση λαθρομεταναστών αφορά μόνο τους “τούρκους υπηκόους” τότε μιλάμε για ποσοστό μικρότερο του 0,5% του συνόλου.

Τρίτον και σημαντικώτερο, η αναφορά σε αμφισβήτιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, πρώτον αμφισβητέι την διακηρυγμένη πολιτική της ΕΕ για ύπαρξη “εξωτερικών συνόρω픨και δεύτερον επί της ουσίας επανέρχεται στην αμφισβήτιση των Ελληνικών συνόρων σε ένα ακόμη Διεθνή Οργανισμό.

Αν ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου λοιπόν, γνωρίζοντας όλες αυτές τις απαιτήσεις της Τουρκικής πλευράς, συμφώνησε σε σειρά ενεργειών με τον κ. Ερντογάν, τότε μάλλον θα πρέπει να κληθεί εξηγήσεις μιας κι αυτό έχει ευθέως συνέπειες όχι απλά στην εξωτερική πολιτικής της χώρας αλλά και στην ακεραιότητά της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.