Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ελληνοϊσραηλινή άσκηση “Morning Wind”

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ελληνοϊσραηλινή άσκηση Έρευνας-Διάσωσης Μάχης, που εντάσσεται στο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Σκοπός των ασκήσεων έρευνας και διάσωσης μάχης είναι το εμπλεκόμενο προσωπικό να φέρει πίσω όποιο πλήρωμα βρέθηκε σε κίνδυνο γρήγορα και με τη μέγιστη ασφάλεια. Η άσκηση διεξήχθη από τις 11 έως τις 14 Οκτωβρίου στη βόρεια, δυτική και κεντρική Πελοπόννησο, καθώς και στο Ιόνιο πέλαγος σε 24ωρη βάση, με τις κατευθύνσεις και οδηγίες του ΑΤΑ και του ΓΕΑ και με την αμέριστη υποστήριξη της 117 Πτέρυγας Μάχης. Την ευθύνη της οργάνωσης της άσκησης είχε το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής. Τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα επιχειρούσαν από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.

Στην άσκηση συμμετείχαν μικτοί σχηματισμοί ελικοπτέρων διαφόρων τύπων, τα οποία εκτέλεσαν απογειώσεις-προσγειώσεις σε διάφορα σημεία των περιοχών εξέλιξης της άσκησης, ενώ κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν επιθέσεις αεροσκαφών, επιτυγχάνοντας τη μέγιστη προσομοίωση εκτέλεσης πραγματικών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πτήσεις συνοδείας-προστασίας των ελικοπτέρων ενώ πραγματοποιήθηκαν προσβολές αεροδρομίων. Η ΙΑF συμμετείχε στην τελική φάση της άσκησης με 2 επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64D Longbow Apache “Saraf” και 3 S-70 Blackhawk, ενώ η ελληνική συμμετοχή περιελάμβανε δύο ελικόπτερα ΑΗ-64Α+ Apache του 1ου ΤΕΕΠ, ένα ελικόπτερα ΑS-332 Super Puma της 384 ΜΕΔ τα οποία πλαισίωναν τέσσερα αεροσκάφη F-16, F-4 και Mirage 2000-5Μk2. Μετά το τέλος της άσκησης ακολούθησε αεροπορική επίδειξη των συμμετεχόντων αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Ο Διοικητής του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής στην Ανδραβίδα, Σμήναρχος Ανδρέας Καλαντζής, παρατήρησε ότι τέτοιου είδους συνεργασίες, με πολεμικές Αεροπορίες διαφορετικής φιλοσοφίας και μέσα διαφορετικών δυνατοτήτων, προάγουν την αεροπορική γνώση και εμπειρία και διευρύνουν την τακτική σκέψη και αντίληψη. Παράλληλα, εξήρε το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων.

Ο επικεφαλής των ισραηλινών αεροπορικών δυνάμεων, Tαξίαρχος David Barki, επισήμανε την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας τρομοκρατίας και χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός διεξαγωγής τέτοιων ασκήσεων.

«Η εκπαίδευσή μας στην Ελλάδα είναι μέρος μιας μεγαλύτερης συνεργασίας της Ισραηλινής Αεροπορίας με πολλές χώρες. Η εκπαίδευση αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να επιχειρούμε σε περιοχές που δεν έχουμε τη δυνατότητα στο Ισραήλ και φυσικά μας προετοιμάζει στην αποστολή μας. Σε αυτή την περίοδο όπου έχουμε την απειλή της παγκόσμιας τρομοκρατίας πρέπει να μάθουμε ο ένας από τον άλλο, να εκπαιδευτούμε μαζί και να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε την απειλή σε όλο τον ελεύθερο κόσμο». Ο Tαξίαρχος David Barki απήθυνε πρόσκληση προς το Διοικητή του ΚΕΑΤ να επισκεφθεί το Ισραήλ για να συνεχίσουν την πολύ καλή συνεργασία τους.

Eντωμεταξύ ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ πως από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου 2010 επισκέφθηκε τη χώρα μας τριμελής Ισραηλινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής το Βοηθό Υποδιευθυντή Διεθνών Υποθέσεων και Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΥΠΑΜ του Ισραήλ. Σκοπός της επίσκεψης είναι η συζήτηση και η υπογραφή του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2011 μεταξύ των δύο χωρών, η ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και η διεύρυνση νέων τομέων συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.