Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Ματαιώνεται ξανά η ΤΑΜΣ “Νικηφόρος”

Ενώ οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή της στρατιωτικής άσκησης «Νικηφόρος 2010» βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Κυπριακης Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, πρότεινε την από κοινού ματαίωση των στρατιωτικών ασκήσεων στο χώρο της Κύπρου, εξισώνοντας για μία ακόμα φορά τη νόμιμη άμυνα με την παράνομη στρατιωτική δραστηριότητα της Τουρκίας.

Με την αναφορά του Χριστόφια, όλα έχουν ανασταλεί και η ΤΑΜΣ «Νικηφόρος» της Εθνικής Φρουράς θεωρείται ματαιωθείσα, μια και προηγείται χρονικά της τουρκικής άσκησης «ΤΟROS» (“Ταύρος”) των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων. Μαζί με τη «Νικηφόρος» ματαιώνεται και το ελλαδικό σκέλος της άσκησης «Τοξότης», που διεξαγόταν ακριβώς την ίδια περίοδο στην ευαίσθητη περιοχή της ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδος. Τα ελληνικά φτερά κάλυπταν το χώρο που σήμερα διεκδικεί η Τουρκία, που δημοσιοποίησε και σχετικούς χάρτες. Οι δύο ασκήσεις «Νικηφόρος» και «Τοξότης» διεξάγονταν σε ζεύξη και άλλαξαν το κλίμα της τουρκικής και βρετανικής κυριαρχίας στους αιθέρες και στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου την περίοδο που διεξάγονταν.

Από τις παραμονές της υποβολής του σχεδίου Ανάν το 2002 έχει να διεξαχθεί άσκηση «Νικηφόρος», ενώ τα ελληνικά φτερά της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν να εμφανιστούν στους κυπριακούς αιθέρες από το 1996.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.