Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

S-500: Ο ΦΟΝΕΑΣ ΤΩΝ ICBM ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ





alt


Το νέο υπερσύγχρονο Ρωσικό αντιαεροπορικό-αντιβαλλιστικό σύστημα πυραύλων S-500  συνεχίζει να σημειώνει καθυστερήσεις στην ανάπτυξή του.Πρόσφατα επιβεβαιώθηκε ότι η ανάπτυξη του S-500 είναι ήδη εκτός χρονοδιαγράμματος σημειώνοντας διετή καθυστέρηση, με την δοκιμή του πρωτοτύπου να πραγματοποιείται έως το 2015 και τις παραδόσεις να γίνονται το 2017. 
Ο σημαντικότερος λόγος της καθυστέρησης οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί εντελώς νέα τεχνολογία και δεν έχει καμία σχέση με προηγούμενες αντίστοιχες εκδόσεις.
Το S-500 δεν είναι αναβάθμιση του εν ενεργεία S-400 αλλά ένα εντελώς νέο project αντιπυραυλικής-αντιαεροπορικής άμυνας . Με ακτίνα άνω των 600 χιλιομέτρων το βλήμα είναι σχεδιασμένο να προσβάλει και να καταστρέφει τις κεφαλές πυραύλων που κινούνται σε ύψος έως και 40 χιλιόμετρα (124 000 πόδια). Το S-500 μπορεί επίσης να καταρρίψει αεροσκάφη AWACS. Η Ρωσία σχεδιάζει να αγοράσει και να αναπτύξει τουλάχιστον δέκα τάγματα πυραύλων S-500. Αυτές οι μονάδες είναι κινητές, με όλο τον εξοπλισμό να μετεφέρεται από μεγάλα φορτηγά.
Εν τω μεταξύ,μόλις πέρυσι αναπτύχθηκε το πρώτο τάγμα των S-400 Triumph που θεωρείται ήδη το κορυφαίο αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς. Νωρίτερα φέτος, το δεύτερο και το τρίτο τάγμα S-400 τέθηκαν επιχειρησιακά. Ένα τάγμα πήγε στην Άπω Ανατολή και ένα στη Μόσχα. Το S-400 είναι επίσης γνωστό ως το S-300PMU-3, SA-21 ή Triumf.
Αυτή η νέα έκδοση του S-300 δίνει ιδιαίτερη προσοχή στα ηλεκτρονικά αντίμετρα που οι Αμερικανοί μπορεί να έχουν, ή να αναπτύξουν. Οι πύραυλοι είναι επίσης είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος και έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια. Πριν από τρία χρόνια, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η πρώτη πυροβολαρχία S-400 είχε τεθεί υπηρεσία γύρω από τη Μόσχα. Αλλά αυτό δεν συνέβη στην πραγματικότητα.Η ανάπτυξη συνεχίστηκε μέχρις ότου οι δοκιμαστικές βολές των πυραύλων στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία.
Κάθε τάγμα S-400 έχει οκτώ εκτοξευτές,ο καθέναςπεριλαμβάνει δύο πυραύλους, καθώς και ένα κέντρο ελέγχου και ραντάρ.
Το S-400 είναι παρόμοιο με το Αμερικανικό Patriot, και θεωρείται ακριβό. Η Ρωσία τώρα προσφέρει για εξαγωγή το S-400, παρ όλες τις προηγμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιεί αυτό.Ο πύραυλος S-400 ζυγίζει 1,8 τόνους ο καθένας και έχει μήκος 8,4 μ. (26 πόδια) και περίπου 50cm (20 ίντσες) διάμετρο. Οι πύραυλοι έχουν μια σειρά δυνατοτήρων προσβολής στόχων από περίπου 400 χιλιομέτρα και μπορεί να χτυπήσει στόχους σε ύψος 32 χιλιόμετρα (100.000 πόδια). Ο πύραυλος φέρει κεφαλή 145,5 κιλά. Το ραντάρ εντοπισμού στόχου έχει βεληνεκές 700 χιλιόμετρα.
Ο S-400 έχει ακτίνα δράσης 5 φορές (!!) μεγαλύτερη του αντίστοιχου Αμερικανικού Patriot, είναι δύο φορές βαρύτερος και έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει stealth αεροσκάφη. Το S-400 διαθέτει επίσης σημαντική αντιπυραυλική ικανότητα, η οποία όμως περιορίζεται σε βαλλιστικούς πυραύλους με βεληνεκές έως 3.500 χιλιόμετρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει μία κεφαλή που έρχεται με ταχύτητα 5 χλμ/sec  (όσο μεγαλύτερο είναι το βεληνεκές ενός βαλλιστικού πυραύλου τόσο υψηλότερη ταχύτητα επανεισόδου πετυχαίνει.)
Το S-500 μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ πιο γρήγορα και πολύ μεγαλύτερου βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους.
Το σύστημα S-400 έχει στην πραγματικότητα δύο τύπους πυραύλων, ένας εκ των οποίων με μικρότερο βεληνεκές  (περίπου 120 χιλιόμετρα). Αυτοί έχουν αναπτυχθεί ως τέσσερις σε έναν εκτοξευτήρα, όπως και όλα τα άλλα συστήματα S-300.Βέβαια,το S-400 δεν έχει δοκιμαστεί στο πεδίο της μάχης , αλλά σύμφωνα με πληροφορίες  των ΗΠΑ, οι δοκιμές των συστημάτων αυτών έχουν επιτυχία και  δείχνουν ότι είναι ένα ικανότατο όπλο αεράμυνας. Το πόσο ικανό θα γίνει γνωστό μόνο στην πραγματικότητα δηλ. στην μάχη.
Το σύστημα S-400 μερικές φορές περιγράφεται ως μια βελτιωμένη έκδοση του S-300. Βασικά εν μέρει αυτό είναι.Όπως επίσης είναι γνωστό πώς η Ρωσία προτιμά να αναπτύξει όπλα, κάνοντας σταδιακή βελτίωση του βασικού σχεδίου και να παραμείνει έτσι για δεκαετίες, αν το σύστημα εξακολουθεί να είναι επιτυχημένο.
Όμως το υπερσύγχρονο σύστημα S-500 αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα των Ρώσων.Και αυτό έχει την σημειολογία του..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.