Χαιρετίζει ως θετικό βήμα την ίδρυση του Τομέα Μειονοτικής Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ, σε αντικατάσταση της ΕΠΑΘ ο Πρόεδρος της αποκαλούμενης «Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης» Χαλίτ Χαμπίπογλου.
Ωστόσο αγκάθι φαίνεται ότι αποτελεί για κάποιους μειονοτικούς το γεγονός ότι στο νέο Τμήμα μπορούν να εισάγονται οποιοιδήποτε υποψήφιοι, με απώτερο αποτέλεσμα, να μπορούν στο μέλλον να διδάξουν στο τουρκόφωνο πρόγραμμα των μειονοτικών σχολείων, χριστιανοί δάσκαλοι, που θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο νέο Τμήμα.
Σε δήλωσή του που δημοσιεύεται στον τουρκόφωνο Τύπο αναφέρει: «Μετά από την κατάργηση της ΕΠΑΘ η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης ζήτησε την ίδρυση μιας σχολής όπου θα εκπαιδεύονται οι εκπαιδευτικοί που θα αναλάβουν καθήκοντα στα ίδια της τα σχολεία. Βλέπουμε σήμερα ότι η αξίωσή της αυτή ικανοποιείται. Πρόκειται για ένα πραγματικά θετικό βήμα.
Στο σημείο αυτό βέβαια το πραγματικό ερώτημα είναι εάν τα 21 άτομα που θα φοιτήσουν στον εν λόγω τομέα θα προέρχονται αποκλειστικά από τη μειονότητα. Διότι η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, ζήτησε να εισέρχονται στον πανεπιστημιακό τομέα που αντικατέστησε την ΕΠΑΘ, μόνο μέλη της μειονότητας.
Τα αρμόδια όργανα προέβαλλαν σθεναρές αντιδράσεις, λόγω του ότι η ρήτρα αυτή παραβαίνει την αρχή της ισότητας,. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, ένα πράγμα θέλω να τονίσω: «Η μειονότητα θα πρέπει να έχει το λόγο σε θέματα που την αφορούν. Θα πρέπει δηλαδή να λαμβάνει μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.