Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Δική του ΑΟΖ, καθορίζει το "ψευδοκράτος" στη Κύπρο!

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Προβλήματα στις έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου που σχεδιάζει η Λευκωσία στην ΑΟΖ της Κύπρου , φαίνεται θέλουν να προκαλέσουν οι τουρκοκύπριοι. Με προκλητικές δηλώσεις ο λεγόμενος υπουργός Ενέργειας του ψευδοκράτους Σουνά Ατούν, δήλωσε ότι σε περίπτωση που η ελληνοκύπριοι δεν αλλάξουν στάση στο θέμα, τότε η τουρκοκύπριοι σε συνεργασία με την Τουρκία θα αρχίσουν τις εργασίες για τον καθορισμό της δικής τους ΑΟΖ, για να αρχίσουν δικές τους έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου.

« Στον φυσικές πηγές που υπάρχει γύρω από την Κύπρο έχουν δικαίωμα και η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» αλλά και η Τουρκία και δεν θα επιτρέψουμε οι ελληνοκύπριοι να παραβιάσουν αυτά τα δικαιώματα. Η Τουρκία είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις και εμείς σε συνεργασία με την Τουρκία ετοιμάζουμε τη δική μας στρατηγική» δήλωσε ο Ατούν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού τύπου που φιλοξενούν τις δηλώσεις του Ατούν, οι τουρκοκύπριοι πρότειναν στην Κυπριακή κυβέρνηση την κοινή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που ενδέχεται να βρεθούν, μια πρόταση που η Λευκωσία δικαίως το απέρριψε.

Η Τουρκία δια στόματος και του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, έχει δηλώσει ότι δεν αγνωρίζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Η Άγκυρα ισχυρίζεται πως σε περίπτωση που εντοπισθεί πετρέλαιο σε περιοχές κοντά στην Κύπρο τότε η εκμετάλλευσή του θα πρέπει να γίνει από κοινού με τους Τουρκοκύπριους.

Μια άποψη που δεν έχει καμία νομική βάση γι’ αυτό και η Λευκωσία έχει ήδη καταγγείλει στα Ηνωμένα Έθνη την προκλητική στάση της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.