Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Γιατί τώρα προέχει στρατηγική συμφωνία με το Ισραήλ;

Σάββα Ιακωβίδη

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συναντώνται μεθαύριο. Κατά την άποψή μας, πέρα από την ενημέρωση του Γ. Παπανδρέου για τη Γενεύη, τρία είναι τα σημαντικά ζητήματα, επί των οποίων καλούνται να σχεδιάσουν μια νέα πολιτική:
Πρώτον, η κατάσταση στην Αίγυπτο, φίλη χώρα για την Ελλάδα και την Κύπρο και πώς αυτή θα επηρεάσει τα συμφέροντα του ευρύτερου Ελληνισμού.
Δεύτερον, η επείγουσα, πια, αναγκαιότητα για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ και η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.
Τρίτον, και σπουδαιότερον, η εξίσου επείγουσα αναγκαιότητα υπογραφής συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας της Αθήνας και της Λευκωσίας με το Ισραήλ.
Ο αραβικός κόσμος εισήλθε ανέκκλητα σε πορεία αφύπνισης και επαναστατικών αλλαγών, που θα επηρεάσουν ανυπερθέτως την ευρύτερη Μέση Ανατολή και τις διεθνείς σχέσεις, επειδή είναι πολλοί οι ισχυροί δρώντες και πανίσχυρα τα γεωπολιτικά, στρατηγικά και ενεργειακά συμφέροντα στην περιοχή.

Αν τα πράγματα στην Αίγυπτο χειροτερέψουν, ειδικά διά της ανόδου στην εξουσία των Αδελφών Μουσουλμάνων, ορκισμένων εχθρών του Ισραήλ και ζηλωτών της σαρίας, η εθνική και βιολογική ανασφάλεια του Ισραήλ θα αναβαθμιστεί. Μέχρι σήμερα, και χάρη στις συμφωνίες με τον πρόεδρο Μουμπάρακ, το Ισραήλ κάλυπτε τα νότια νώτα του. Το 1982 και το 2006, το Ισραήλ διεξήγαγε δύο πολέμους στο Λίβανο χωρίς να ενοχληθεί από την Αίγυπτο. Παράλληλα, υπάρχει στενή συνεργασία για την καταπολέμηση της εισαγωγής λαθραίου οπλισμού στη Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας. Μια καθεστωτική αλλαγή στην Αίγυπτο και ενδεχόμενη άνοδος στην εξουσία των ισλαμιστών θα ανατρέψουν πλήρως τη στρατηγική, που οι ΗΠΑ είχαν κτίσει εδώ και δεκαετίες, στηριζόμενες σε μια φίλη και σύμμαχο Αίγυπτο. Από την άλλη, το Ισραήλ θα υποχρεωθεί να αναπροσαρμόσει τους στρατιωτικούς σχηματισμούς και τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του προς την Αίγυπτο, που θα θεωρείται στο εξής ως εχθρικά διακείμενη χώρα.

Ήδη, το ισραηλινό Γενικό Επιτελείο αναλύει με προσοχή την κατάσταση. Αν τα πράγματα αλλάξουν στην Αίγυπτο, ο μεγάλος χαμένος θα είναι το Ισραήλ.

Και αν η μυρωδιά του τυνησιακού γιασεμιού σκορπιστεί και σε άλλες αραβικές χώρες με την ταυτόχρονη άνοδο και ενίσχυση του Ισλάμ, πάλι ο μεγάλος χαμένος θα είναι το Ισραήλ, αφού οι όπου γης ισλαμιστές είναι αποφασισμένοι να το εξαφανίσουν από το χάρτη. Με τις ΗΠΑ να βρίσκονται επίσης σε κρίσιμη θέση, το Ισραήλ θα αναζητήσει απεγνωσμένα συμμάχους. Οι πλησιέστεροι και φίλοι του είναι η Κύπρος και η Ελλάδα. Στα μέσα του ερχόμενου μήνα, ο πρόεδρος Χριστόφιας θα μεταβεί στο Ισραήλ για επίσημη επίσκεψη. Ήδη μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ σημειώνονται πυκνές επίσημες επισκέψεις και διαβουλεύσεις. Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία για την ΑΟΖ. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πρόσφατα την ανακάλυψη κολοσσιαίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα «οικόπεδά» του, που γειτνιάζουν προς τα δικά μας. Στη λεκάνη της Λεβαντίνης, που ξεκινά από Κρήτη-Καστελόριζο, ανακαλύφθηκαν τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου και υδριτών μεθανίου.

Οι επαναστατικές αναταράξεις στον αραβικό κόσμο, που ενδέχεται να διαρκέσουν στο χρόνο, επιτάσσουν στενότερη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Τώρα είναι περισσότερο από ποτέ η ώρα για την υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, λαμβάνοντας υπόψη την εντεινόμενη αστάθεια στην περιοχή, ένα ισλαμικό τσουνάμι, που θα ανατρέψει ισορροπίες και συμφέροντα, και πιθανές ισλαμικές εκδιπλώσεις στην Τουρκία. Επιβάλλεται, δηλαδή, ένας ισχυρός γεωπολιτικός, στρατηγικός και ενεργειακός άξονας μεταξύ των τριών χωρών. www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.