Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Η επανάσταση στο Ακρωτήρι της Κρήτης το 1897.




«Περήφανο Ακρωτήρι μου, η δόξα σου είναι τόση,
που δεν μπορεί ψηλότερα, η δόξα να ψηλώσει».

Την 23 Ιανουαρίου 1897, άρχισε η εκτέλεση ενός δολοφονικού σχεδίου, από τους Τούρκους που είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή των περισσοτέρων καταστημάτων και σπιτιών στα Χανιά. Το μέγεθος της φωτιάς και δολοφονική μανία των Τούρκων ήταν τόση, που μόνο τερατόμορφα κτήνη, θα μπορούσαν να το πράξουν.
Η αφορμή ήταν ο ξεσηκωμός των Κρητικών λόγω της βαριάς φορολογίας με το διάταγμα των 14ων άρθρων, που επέβαλαν οι Μεγάλες Δυνάμεις.
Στην κόλαση της φωτιάς που είχαν μεταβάλει τα Χανιά οι κατακτητές, ξεχώρισαν κάποιες φωνές, όπως του Επισκόπου Κυδωνίας και Αποκορώνου  Νικηφόρου, που σαν άλλος Παλαιολόγος , έτρεχε όπου υπήρχε πρόβλημα, δίνοντας συμβουλές, παρηγοριές και θάρρος στο ποίμνιο του, αψηφώντας κάθε κίνδυνο. Η προσφορά αυτού του γενναίου Επισκόπου είχε σαν αποτέλεσμα  να σωθούν πολλοί Χριστιανοί αλλά και σπίτια από την φωτιά.
Από τον ξεσηκωμό των Κρητικών που ήθελαν την Ένωση της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα, ξεχώρισαν εκατό περίπου επαναστάτες , που συγκεντρώθηκαν στο Ακρωτήρι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο την ελευθερία των.
Η Ελληνική σημαία κυμάτισε για πρώτη φορά την αρχή του έτους 1897, στο στρατόπεδο του Προφήτη Ηλία . Αυτήν την σημαία την είχε παραδώσει ο ύπαρχος Κωνσταντίνος Κανάρης στον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Αρχιμανδρίτη Χρύσανθο Πετσετάκη. Ο στόλος των Μεγάλων Δυνάμεων που ήταν αγκυροβολημένος έξω από το λιμάνι των Χανίων με επικεφαλή  των ναυάρχων τον Ιταλό Κανεβάρο, άρχισε το βομβαρδισμό του επαναστατικού στρατοπέδου. Ένα από τα πολεμικά πλοία, ρίπτοντας οβίδες κατά βούληση,  έκοψε τον ιστό της Ελληνικής σημαίας. Τότε ο ήρωας Καγιαλεδάκης πετάχτηκε από την θέση του, άρπαξε με τα χέρια του την πεσμένη Ελληνική σημαία και έβαλε το κορμί του κοντάρι της, ενώ πίσω του έπαιρναν θέση μια σειρά από παλληκάρια, για να τον αντικαταστήσουν αν πέσει.!
Το γεγονός αυτό προξένησε κατάπληξη στους ξένους, που συγκινημένοι σταμάτησαν τον βομβαρδισμό και παρατηρούσαν με θαυμασμό τους Κρητικούς και την Ελληνική σημαία που κυμάτιζε στα ερείπια..
Αυτό το απίστευτο γεγονός μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο όπου πλήθη πολιτών συγκεντρώθηκαν και φώναξαν συνθήματα υπέρ των Κρητικών και της Ελλάδος. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος, που πρωτοστατούσε στα γεγονότα της εποχής,  ο ναύαρχος Κανεβάρο του είχε πει, πως έμεινε άναυδος από θαυμασμό για την ωραία αυτή και κατ' εξοχήν ηρωική πράξη του Σπύρου Καγιαλέ.
Προς τιμήν των ηρώων ένα πελώριο άγαλμα της Ελευθερίας , ήλθε και προστέθηκε με τα χρόνια, δίπλα στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, για να μας θυμίζει το ηρωικό γεγονός. Όμως και αυτό καταστράφηκε από τους Γερμανικούς βομβαρδισμούς και ένα σεισμό που επακολούθησε.
Προτείνομε ως υπέρτατο καθήκον τιμής, την κατασκευή ενός νέου αγάλματος της Ελευθερίας δίπλα από τους τάφους των Βενιζέλων, πατέρα και υιού. Ένα άγαλμα  που θα δώσει στους πολίτες μας, ελπίδα και αισιοδοξία, για το μέλλον.
Είμαι βέβαιος ότι ο σημερινός  Κρητικός που έχει μεγαλώσει με το γάλα της λευτεριάς, θα είναι και πάλι αυτός, που θα αρθρώσει  περήφανα το ανάστημα του όποτε το έχει ανάγκη η πατρίδα. Θα είναι αυτός που υπό την σκιά της τρόικας και του μνημονίου, θα κρατήσει για μια φορά ακόμα, στα χέρια του την Ελληνική σημαία!
Μετά τιμής
Ο πρόεδρος Ν/Α ΛΑ.Ο.Σ Χανίων
Μανώλης Σταματάκης
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.