«Ουσιαστικά μιλούν διάλεκτο με λεξιλόγιο και συντακτικό πιο κοντά στην αρχαία παρά στη νέα ελληνική» δηλώνει η κ. Σιταρίδου, μέλος του Συλλόγου για τις Απειλούμενες Γλώσσες και Πολιτισμούς του Κέμπριτζ (CELC), στη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ».
Οπως σχολιάζει και το βρετανικό δημοσίευμα, πρόκειται για συναρπαστική ανακάλυψη «στην περιοχή όπου ο Ιάσων και οι Αργοναύτες αναζητούσαν το Χρυσόμαλλο Δέρας» καθώς, πέρα από τη γλωσσολογική ιδιαιτερότητα, η κοινότητα αυτή είναι και πολιτισμικά μοναδική. Πρόκειται για μουσουλμάνους που μιλούν ελληνικά, χωρίς όμως να γράφουν, και παίζουν την ποντιακή λύρα. Σημάδι της πολιτιστικής και γεωγραφικής τους απομόνωσης είναι επίσης το γεγονός ότι, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων,τα μέλη της κοινότητας παντρεύονται μόνο με άντρες ή γυναίκες από τα χωριά τους.
Αξιοσημείωτο είναι, σύμφωνα με την κ. Σιταρίδου, ότι, παρά τις χιλιετίες αλλαγών στην κοινωνικοπολιτική ιστορία της ευρύτερης περιοχής, σε αυτή την απομονωμένη βόρειο-ανατολική γωνιά της Μικράς Ασίας οι άνθρωποι εξακολουθούν να μιλούν ελληνικά. Η μοναδικότητα της διαλέκτου ανοίγει ένα συναρπαστικό παράθυρο στην εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. «Φανταστείτε να μπορούσαμε να μιλήσουμε με άτομα, των οποίων η γραμματική είναι πιο κοντά στη γλώσσα του παρελθόντος. Αυτή είναι η ευκαιρία που μας δίνουν τα "ρωμαίικα"» εξηγεί η κ. Σιταρίδου.
Στο βρετανικό δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι περαιτέρω έρευνα απαιτείται για να αποδειχτεί εάν οι κάτοικοι είναι γνήσιοι απογόνοι των αρχαίων Ελλήνων που δεν δέχτηκαν άλλες επιρροές στο πέρασμα των αιώνων ή αν πρόκειται για απογόνους τοπικών πληθυσμών που υποχρεώθηκαν να μιλούν την ελληνική γλώσσα από τους αρχαίους Ελληνες αποίκους.
Οχι και τόσο... νεκρή γλώσσα
ΕΝΕΤ
-
"Μιλώντας γι'αυτό ο καθηγητής Μπρούνερ είπε:Σε όποιον απορεί γιατί τόσα εκατομμύρια δολάρια γιά τήν αποθησαύριση τών λέξεων τής Ελληνικής,απαντούμε:Μα πρόκειται γιά τή γλώσσα τών προγόνων μας.Καί η επαφή μας μ'αυτούς θα βελτιώσει τόν πολιτισμό μας.
Οι υπεύθυνοι τού προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θά φθάσουν στά 90 εκατομμύρια,έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής(κόρη της).
.....Νοηματική γλώσσα θεωρείται η γλώσσα στην οποίαν τό σημαίνον,δηλαδή η λέξη,καί το σημαινόμενο,δηλαδή αυτό ,πού η λέξη εκφράζει{πράγμα,ιδέα,κατάσταση},έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση.Ενώ σημειολογική είναι η γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το αμ πράγμα(σημαινόμενο)εννοείται με τό αμ (σημαίνον).
Μέ άλλα λόγια,η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα τής οποίας οι λέξεις έχουν π ρ ω τ ο γ έ ν ε ι α,
ενώ σε όλες τις άλλες,οι λέξεις είναι συμβατικές,σημαίνουν,δηλαδή,κάτι,απλώς επειδή "συμφωνήθηκε"μεταξύ εκείνων που την χρησιμοποιούν.
ΌΛΕΣ ΟΙ λέξεις στήν Ελληνική ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ,π.χ. η λέξη ενθουσιασμός=εν-Θεώ,
γεωμετρία=γή+μετρώ,προφητεία=προ+φάω,άνθρωπος=ο άναρθρων(ο αρθρώνων λόγο).
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ,αείμνηστος
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ,ΣΥΓΓΡΑΦΕΥΣ.
{χαριτολογώντας έλεγε:
καί μετά ...to "after"δηλαδή το Ομηρικόν "Αυτάρ"!!!}
Γειά σου ΌΜΗΡΕΟΔΥΣΣΕΑ!!!
ΑΡΚΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.