Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Η ατιμωρησία των πολιτικών

Είναι κοινός τόπος πλέον ότι το άρθρο 86 του Συντάγματος πρέπει να καταργηθεί. Ορθώς, αλλά αυτό δεν αρκεί.

Aν και καθυστερημένη, είναι δίκαιη η οργή των πολιτών για την ατιμωρησία των πολιτικών. Δυστυχώς, το πολιτικό σύστημα λειτούργησε ως τυπική συντεχνία. Φρόντισε να προστατεύσει τα μέλη του ακόμη και από διώξεις για καραμπινάτες παρανομίες. Το κακό είναι ότι αυτή η παράδοση συνεχίζεται, με τις ομόφωνες σχεδόν αποφάσεις περί μη άρσης της ασυλίας των βουλευτών για κατηγορίες που δεν αφορούν τα βουλευτικά τους καθήκοντα. Είναι ένα άγος του πολιτικού συστήματος που κάποτε πρέπει να σταματήσει.
Οπως και όλα τα πράγματα στην Ελλάδα, είναι ανάγκη να αλλάξει εκ βάθρων και η πολιτική διαδικασία. Να τερματιστεί η σκανδαλώδης ατιμωρησία των πολιτικών. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ο νόμος περί ασυλίας των βουλευτών, όπως και οι διαδικασίες του «πόθεν έσχες» της περιουσίας των πολιτικών.
Η οργή, όμως, δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος. Μέσα σε κατάρες και αναθέματα δεν λαμβάνονται οι καλύτερες αποφάσεις. Ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος του «ασυμβίβαστου». Οσοι θυμούνται η αναθεώρηση του Συντάγματος του 2000, έγινε σε αντίστοιχο πολιτικό κλίμα που διαμόρφωσαν οι (όχι καλύτερες) τηλεοπτικές εκπομπές. Ούρλιαζαν τότε τα ΜΜΕ για βουλευτές που έγιναν «συνήγοροι εμπόρων ναρκωτικών», έγινε συνταγματική επιταγή το «ασυμβίβαστο». Κατόπιν, τα ίδια ΜΜΕ ούρλιαζαν για τους παραλογισμούς που γέννησε το ασυμβίβαστο, και το 2005 καταργήθηκε η συγκεκριμένη διάταξη. Ενα πολιτικό πρόβλημα, έγινε νομικό, δημιούργησε προβλήματα για να λυθεί τελικώς με πολιτικό τρόπο. Οι ψηφοφόροι δεν εξέλεξαν όσους τους προσέβαλαν.
Είναι κοινός τόπος πλέον ότι το άρθρο 86 του Συντάγματος πρέπει να καταργηθεί. Ορθώς, αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει ταυτόχρονα να ωριμάσει η ελληνική κοινωνία και να σοβαρευτούν όσοι υπηρετούν τους θεσμούς της. Απαιτεί θαρραλέους, ανεξάρτητους και με γνώσεις δικαστές. Πολιτικούς που δεν θα βλέπουν μόνο το βραχυχρόνιο όφελος των επιλογών τους, αλλά θα αναλογίζονται το μακροχρόνιο κόστος της χώρας από την έλλειψη δικαιοσύνης. Χρειάζεται επίσης πολίτες που δεν θα επιλέγουν εκείνους που χαϊδεύουν αυτιά, αλλά ακέραιους, οι οποίοι δεν ξεπουλάνε την πατρίδα πιστεύουν στο θεό των Χριστιανών και όχι των μουσουλμάνων.Ας δώσουμε την ευκαιρία και ένα μικρό κόμμα να κυβερνήσει και μετά να το κρίνουμε, τα άλλα δύο κόμματα τα έχουν δείξει ποια είναι τα τελευταία 30 χρόνια.   Μπορούμε να το κάνουμε; Φυσικά, απόφαση χρειάζεται και θάρρος από το κάθε ένα μας, να πιστέψουμε στη "ρήξη και ανατροπή".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.