Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Ανάπτυξη Ναυτικής Δύναμης του Ιράν στην Μεσόγειο;

Ο Υποναύαρχος Gholam-Reza Khadem Bigham του Ιρανικού πολεμικού Ναυτικού δήλωσε πως το Ιράν  σχεδιάζει να αναπτύξει  ναυτική δύναμη στην περιοχή της Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας κοντά στο Ισραήλ. Η ανάπτυξη της ναυτικής δύναμης είναι μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της Τεχεράνης για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Ιράν στο Εξωτερικό.Πρόκειται για τέσσερα πλοία δύο αντιτορπιλλικά και δύο πλοία ανεφοδιασμού σκοπός των οποίων θα είναι η συλλογή πληροφοριών και η πραγματοποίηση ασκήσεων.Η αποστολή υπολογίζεται να διαρκέσει έναν χρόνο..Είναι ή πρώτη φορά που Ιρανικά πολεμικά πλοία αναπτύσσονται σε τόση μεγάλη απόσταση απο το Ιράν. 

Το Ιρανικό πολεμικό ναυτικό διεξάγει περιπολίες απο το 2008  στον Κόλπο του Άντεν  για την προστασία του θαλάσσιου εμπορίου και ιδίως των πετρελαιοφόρων πλοίων που ανήκουν ή μισθώνονται από το Ιράν.

Παραμένει ασαφές εάν η Αίγυπτος θα επιτρέψει στον στόλο να περάσει μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ο Ιρανός υποναύαρχος έκανε λόγο και για ανάπτυξη ιρανικών υποβρυχίων αν και οι εκφράζεται αμφιβολία καθώς είναι γνωστό οτι το Ιράν διαθέτει  έναν μικρό αριθμό  συμβατικών υποβρυχίων  

Πηγή:ynetnews.com,english.farsnews.com,.presstv.ir 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.