Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Aντικρούομενες πληροφορίες για το επίπεδο των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ

Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Zaman αναφέρει πως το Ισραήλ είναι έτοιμο να ολοκληρώσει τις παράδοσεις των Μη-επανδρωμένων Εναερίων Οχημάτων (UAV) Heron στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά από διετή καθυστέρηση. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγμάτευση για το τελικό ποσό που θα καταβληθεί ως ποινική ρήτρα από τον ισραηλινό συνεταιρισμό UAV (IUP) των ΙΑΙ και Elbit. Παλαιότερο δημοσίευμα της Hurriyet έκανε λόγο για επιβολή προστίμου ύψους $8 εκατ, ωστόσο ισραηλινές πηγές επισημαίνουν ότι τηρήθηκε στο ακέραιο το συμβόλαιο και τα προβλήματα σχετίζονται με τις τουρκικές απαιτήσεις για εγκατάσταση των ηλεκτροπτικών συστημάτων AselFLIR 300T από την Aselsan.
Υπενθυμίζεται ότι η σχετική σύμβαση ύψους $183 εκατ. υπεγράφη στις 19 Απριλίου 2005, προβλέποντας την προμήθεια 10 συστημάτων Μέσου Ύψους Μακράς Διάρκειας πτήσης (MALE) Heron με τα οποία οι ΤΕΔ φιλοδοξούν να αυξήσουν σημαντικά τις δυνατότητες συλλογής πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο καθώς έχει δυνατότητα παρακολούθησης 6 διαφορετικών στόχων ταυτόχρονα, ενώ μπορεί να παραμείνει στον αέρα για περισσότερο από 52 ώρες σε ύψος 30.000 ποδών.
Σύμφωνα με δήλωση αξιωματικού της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΗΚ), η καθυστέρηση στη παράδοση των Heron ήταν η πραγματική αιτία για τον αποκλεισμό του Ισραήλ από την αεροπορική άσκηση Anatolian Eagle 09-3 και όχι οι επιδεινούμενες τουρκο-ισραηλινές σχέσεις.
Επιπλέον, μόλις ολοκληρώθηκε η κοινή άσκηση Έρευνας & Διάσωσης Μάχης (CSAR) Τουρκίας, Ισραήλ και Ιορδανίας διάρκειας δύο εβδομάδων στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων στο Gölbaşı.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.