Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Εμμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της η ΠΓΔΜ

Ολοκληρώθηκε η τριεθνής συνάντηση στις Πρέσπες, μετά από πρωτοβουλία της ελληνικής διπλωματίας για ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία, κατά την οποία εξετάσθηκε και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Στις σχετικές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός N. Gruevski τόνισε ότι "η ελληνική πλευρά παραμένει στις θέσεις της, όπως ακριβώς αυτές παρουσιάστηκαν από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στον ΟΗΕ, τόσο για το θέμα της ονομασίας όσο και για το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας. Έτσι μπορώ να πω ότι δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος. Ωστόσο θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες, θα συνεχίσουμε τον διάλογο, ενώ οι εκπρόσωποι των δύο χωρών στον ΟΗΕ θα συνεχίσουν το έργο τους". Επιπλέον ζήτησε από την Αθήνα να μην εμποδίσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων το προσεχή Δεκέμβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι "η πολιτική όρθωσης εμποδίων και των εκβιασμών αποδείχτηκε ανεδαφική, καθώς δεν βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων, όπως αποδείχτηκε και στο Βουκουρέστι".
Παρά τις πιέσεις του διεθνούς παράγοντα, τα Σκόπια εμμένουν στην αδιαλλαξία τους προσβλέποντας σε αποσύνδεση του ζητήματος της ονομασίας από την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προς αυτή τη κατεύθυνση, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Carl Bildt μετέβη αιφνιδιαστικά στα Σκόπια, προκειμένου να ενημερωθεί η Σουηδική προεδρία τις θέσεις της ΠΓΔΜ στο επίμαχο ζήτημα της ονομασίας ενώ η ολομέλεια της Ευρωβουλής ζήτησε χθες από τους Ευρωπαίους ηγέτες να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.
Επιπλέον, σε κοινό τους άρθρο στη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας Dnevnik, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ Javier Solana και ο αρμόδιος Επίτροπος για την Διεύρυνση Olli Rhen απευθύνουν ισχυρή προτροπή προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ να κινηθεί αποφασιστικά για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, με στόχο να καταστεί δυνατή η προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.