Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει την πιο καθαρή εντολή για να κυβερνήσει. Το γεγονός ότι για ένα διάστημα θα παίζει ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο δεν σημαίνει πολλά. Καμία κυβέρνηση δεν απαξιώθηκε από τη δράση της αντιπολίτευσης. Ολες απαξιώθηκαν όταν δεν κατάφεραν να προσκομίσουν ρεαλιστικές λύσεις στα συσσωρευμένα και οξυμένα προβλήματα.
Αυτά τα προβλήματα είναι ο πραγματικός αντίπαλος του πρωθυπουργού και το πολιτικό στοίχημά του είναι το ίδιο που έχασε ο προκάτοχός του.
Αν και είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις, είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι το θετικό κλίμα των πρώτων ημερών αρχίζει να γυρίζει. Δεν πρόλαβε καλά καλά να βγει στην ανοικτή θάλασσα και το κυβερνητικό σκάφος εμφανίζει προβλήματα. Είναι αλήθεια ότι αντιμετωπίζει πολλά μποφόρ. Δεν πρέπει, ωστόσο, ο Γ. Παπανδρέου να παραπονιέται γι’ αυτό. Αυτά τα μποφόρ κατακρήμνισαν την κυβέρνηση Καραμανλή και τον έστειλαν με τέτοια πλειοψηφία στην εξουσία. Δεν τον έστειλε ούτε η προσωπική ακτινοβολία του ούτε η αξιοπιστία του κόμματός του.
Σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία, ο νέος πρωθυπουργός προτίμησε τους συμβολισμούς, με αποτέλεσμα να βάλει εξ αρχής τρικλοποδιές στον εαυτό του. Αναδομώντας τα υπουργεία με διασπάσεις και συγχωνεύσεις, έδωσε την εντύπωση ενός δυναμικού ξεκινήματος. Παραβίασε, όμως, την αρχή ότι καταργείς μία δομή όταν είσαι έτοιμος να την αντικαταστήσεις με μία άλλη, η οποία μπορεί να λειτουργήσει αμέσως. Πενήντα ημέρες μετά, οι υπουργοί ακόμα ψάχνονται.
Η επιλογή γενικών/ειδικών γραμματέων με βιογραφικά έδωσε την εντύπωση αξιοκρατίας. Στην πράξη, όμως, καθήλωσε την κυβερνητική μηχανή. Η μετάβαση από τη «γαλάζια» στην «πράσινη» διακυβέρνηση αργεί ακόμα να ολοκληρωθεί. Ολα αυτά προκάλεσαν σχετικό χάος και ένα έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας, τα οποία δεν επιτρέπουν την επαρκή κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για τη δρομολόγηση λύσεων. Η ειδοποιός διαφορά με το παρελθόν είναι ότι δεν υπάρχουν πια περιθώρια.
Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει και δεν μαζεύεται με τις γνωστές μεγαλόστομες ρητορείες. Απαιτείται επεξεργασμένο και ρεαλιστικό σχέδιο και ισχυρός καθημερινός συντονισμός του κυβερνητικού σχήματος. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να διαθέτει ούτε σχέδιο ούτε αποτελεσματικό συντονιστή.
Αλλιώς, πώς να εξηγήσουμε τα διαδοχικά κρούσματα αντιφατικών υπουργικών δηλώσεων και υπαναχωρήσεων;
Του Σταυρου Λυγερου
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
σχόλιο:
-
Δηλαδή τι άλλο περιμέναμε από τον Γιωργάκη?
Εκτός της τραγικής γκάφας του Παπακων/νου να γελοιοποιήσει και να υποθηκεύσει τη χώρα ανακοινώνοντας εν μέσω Οκτωβρίου παρακαλώ, τρεις μήνες πριν παρέλθει το έτος, το έλλειμμα, που διαπίστωσε "δια γυμνού οφθαλμού" χωρίς την παραμικρή απογραφή, ήρθε και ο Γεωργάκης να μιλήσει για χρεωκοπία της χώρας!
Ακόμα και να ίσχυε κάτι τέτοιο, έχετε ακούσει πολλούς επιχειρηματίες να προαναγγέλλουν τη χρεωκοπία της επιχείρησής τους?
Πώς θα δανειστούμε πλέον? πως θα εξυπηρετήσουμε το χρέος? πως θα προσελκύσουμε επενδυτές για να εισρεύσουν έσοδα στη χώρα?
Η ψυχολογία είναι το Α και το Ω στην οικονομία και ένα μεγάλο ατού οποιασδήποτε νέας κυβέρνησης, είναι ακριβώς η ανάκαμψη της ψυχολογίας, του λεγόμενου οικονομικού κλίματος. Προεκλογικά υποστήριζαν ότι με το που βγουν αυτόματα αυτό θα βελτιωθεί συμπαρασύροντας την οικονομική δραστηριότητα. 1,5 μήνα μετά, τα συμπεράσματα δικά σας.
Καλομελέτα και έρχονται χειρότερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.